Trends

Web weergave

Bedrijven sturen hun organisatie en hun werking bij om in het post-coronatijdperk hun activiteiten voort te zetten. Voor een aanzienlijk deel weegt dat op hun productie- capaciteit, hun omzet en hun winstmarges. Het doemscenario is een economie die op 90 procent van haar kunnen draait, met een sociaal drama als gevolg.

COVERVERHAAL

We onderschatten schromelijk de schade die de Belgische economie oploopt door een radicale lockdown gevolgd door een trage opstart, waarschuwen de economen Geert Noels en Peter De Keyzer. Er kan nog worden bijgestuurd, maar België dreigt in het clubje Europese probleemlanden terecht te komen.

INTERVIEW

Kevin Mayer tekent voor een opmerkelijke toptransfer. Hij stond aan het hoofd van de streamingdienst van Disney en wordt nu COO bij het Chinese Bytedance, dat hier vooral bekend is van de bij tieners waanzinnig populaire app TikTok. Mayer heeft de zware taak TikTok internationaal uit de wind te zetten.

HET GEZICHT

Vorige week kwamen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel met een voorstel voor een Europees herstelfonds. De Europese Commissie zou op de kapitaalmarkten geld lenen, om dat door te sluizen naar de lidstaten die het hardst lijden onder de coronacrisis. "Voor het eerst zou Europa lenen om subsidies te geven aan lidstaten", zegt Ferdi De Ville, hoogleraar Europese integratie aan de Universiteit Gent.

DE WEEK

De overheid moet werken aantrekkelijker maken. Dat kan met een lagere personenbelasting, leert het cijferwerk van de Hoge Raad van Financiën. Werkenden houden dan meer over van hun loon. Maar aan elke hervorming hangt een hoog prijskaartje, dat nog boven op de coronafactuur komt.

BUSINESS

Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert hebben de bekende Gentse stadscinema Sphinx gered. Dat dreigde te moeten stoppen omdat het gebouw van de cinema te koop stond. Lowagie en Willaert hebben het gebouw gekocht. Het koppel is niet bekend bij het grote publiek, maar de filmliefhebbers bouwden eerst een succesvol softwarebedrijf uit. Trends interviewde Bruno Lowagie anderhalf jaar geleden naar aanleiding van zijn boek 'Gebeten' en dit is nu gratis te lezen.

DURVERS

U hebt besloten ondanks de coronacrisis door te zetten met uw plannen om een eigen onderneming op te starten? Deze dertien praktische adviezen helpen u door de storm te navigeren.

DURVERS

Famework lanceert een platform dat adverteerders koppelt aan tv-programma's, musicals of sportevenementen. Famework, waar vijf mensen werken, werd in 2018 opgericht door het duo achter Flanders Taks Shelter, Pieter Dewinter en Tom Notte.

DURVERS

China wordt ervan beschuldigd de bron te zijn van het virus dat de wereld verwoest. Tegelijk beseft het Westen dat het misschien wel te afhankelijk is geworden van 'de werkplaats van de wereld'. Moeten we zo snel mogelijk cruciale sectoren opnieuw naar hier halen? Zo simpel is dat niet.

BUSINESS

Sinds het uitbreken van de coronacrisis laten steeds meer mensen de grote supermarkten links liggen om hun boodschappen in kleine speciaalzaken te doen. Bij de plaatselijke slager, bakker of visboer voelen ze zich veiliger.

BUSINESS

De economie stond de voorbije twee maanden nagenoeg stil, maar de beleggers zaten niet stil. Heel wat Belgen zetten in maart en april hun eerste stappen op de beurs. Anderen veegden het stof van hun slapende beleggingsportefeuille.

MONEYTALK

'Decennia oude fiscale spelregels worden met meer dan gewone soepelheid toegepast, onder het mom dat we in bijzondere omstandigheden functioneren en dat een en ander toch maar moet kunnen. Nochtans zijn die spelregels er niet voor niets. Ze zijn er om de rechten van de burger te vrijwaren tegen de almacht van de belastingheffende overheid.' Dat zegt Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten.

MONEYTALK