Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Een alleenstaande ouder die netto 1.500 euro verdient, kan met zijn indexaanpassing nauwelijks een halve tankbeurt betalen. Een goed verdienend koppel verzacht er het gewicht van zijn hypotheekaflossingen mee, stelt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

De Belgische klimaatstrategie dreigt zich vast te rijden op het kerkplein van Lichtervelde, zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

OPINIE

De hoge inflatie met de daaraan gekoppelde automatische indexering van de lonen doet niet alleen de loonkosten van de bedrijven stijgen. De schok legt ook de zwaktes van ons rigide en gedateerde systeem van loonvorming bloot: indexeringen voor de allerhoogste lonen die er minder behoefte aan hebben, geen ontsnappingsroutes voor bedrijven die door de indexering in gevaar komen, een beperkte loonvariatie door vastgeklikte cao's en de vastgeroeste verloning op anciënniteit. Trends zoekt uit hoe het anders kan.

COVERVERHAAL

De bevolking in de staat Californië gaat achteruit. Dat ligt vooral het vertrek van migranten naar andere delen van de Verenigde Staten.

HET BESTE UIT...

werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook de voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Vastgoedbeleggers blijven investeren, maar halen meer de rekenmachine boven, want de stijging van de rentevoeten zet de rendementen onder druk. Bovendien hangt de dreiging van een belasting op huurinkomsten als een donkere wolk boven de markt.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

De verwarmingsproducent Viessmann investeert een derde van zijn wereldwijde omzet in onderzoek voor de ontwikkeling van groene toestellen. "Het is onze plicht mee te timmeren aan een maatschappij zonder fossiele brandstoffen", zegt de Belgische topman Christophe Leroy. Een gesprek over de toekomst en de rol van internationale bedrijven in de green shift.

INSPIRATIE

Wanneer de energieprijzen de pan uitrijzen, houden bedrijven hun elektriciteitsfactuur kritisch tegen het licht. Voor de drie dertigers aan het hoofd van de koelingsspecialist Sabcobel is die uitdaging een buitenkans.

INSPIRATIE

Een keuzedividend betekent dat bedrijven hun aandeelhouders de keuze bieden tussen een winstuitkering in cash, aandelen of een combinatie van beide. De sterk schommelende beurskoersen bemoeilijken die keuze.

ADVIES

Cryptomunten hebben de jongste tijd hun volatiele reputatie meer dan waargemaakt. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk allemaal, die digitale munten? En hoe zit het met dat mechanisme erachter, de blockchain? Gwen Busseniers van CryptoSchool legt het helder uit. Want wie wil beleggen in cryptomunten, kan maar beter weten wat onder de motorkap zit.

ADVIES

De meevaller om te kunnen sparen brengt in inflatoire tijden de druk om te investeren mee. Ik probeer mijn spaarcenten voor een betere wereld in te zetten, maar doe ik wel genoeg?

MILLENNIALS AAN HET WOORD

Het Europees Octrooibureau ontving vorig jaar ruim 188.000 aanvragen, een stijging met 4,5 procent na een lichte terugval in 2020. Zeker in tijden van versnelde technologische innovatie lijken octrooien opnieuw aan belang te winnen. Maar hoe doet u dat, een octrooi aanvragen? Is het wel echt nodig? En hoeveel kost het?

ADVIES

'In Nederland wordt de waarde van beleggingsvermogen in een kmo tegen de normale tarieven belast. De waarde van de onderneming zelf wordt grotendeels vrijgesteld. ' Dat zegt Anton van Zantbeek, advocaat bij Rivus en gastdocent aan de Fiscale Hogeschool.

ADVIES