Trends nr. 21 | 23 mei 2019

Web weergave

Van welke Europese landen kan België leren?

Al jaren raakt België in internationale economische hitparades niet uit de middenmoot. Werk, overheids- financiën, energiebeleid, mobiliteit,... tal van vergelijkbare landen presteren een stuk beter, en vaak met minder overheidsuitgaven. Trends ging voor verschillende domeinen na waar België lessen kan trekken uit buitenlandse voorbeelden. Een sociaaleconomische reisgids voor de volgende regeringen.

COVERVERHAAL

Jan Jambon (N-VA): 'Een nieuwe communautaire ronde komt er vroeg of laat'

Als de volgende federale regering de rekeningen op orde wil krijgen, moet de werkzaamheidsgraad omhoog, zegt kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA). Maar als een linkse ploeg met de PS en Ecolo de sociaaleconomische hervormingen van de regering-Michel wil terugdraaien, dan moet het confederalisme op tafel komen.

INTERVIEW

Nederlands hoop in bange dagen

De gedupeerde Arco-coöperanten leggen hun laatste hoop op een vergoeding in de handen van Nederlands bekendste claimexpert: Ab Flipse. Al tien jaar strijdt hij in Nederland tegen verzekeraars die hun klanten woekerpolissen verkochten.

HET GEZICHT

'De grenzen van ons begrip zijn bereikt'

Vorige week werd het luchtverkeer alweer zwaar verstoord door een actie van de luchtverkeersleiders van Skeyes. Voor Marc Descheemaecker, de voorzitter van de raad van bestuur van de luchthavenuitbater Brussels Airport Company, is de maat vol. "Technisch is het perfect mogelijk dat het luchtverkeer in België wordt geleid vanuit Zuid-Engeland of West-Duitsland."

DE WEEK

CEO Eric Domb: 'Zonder Pairi Daiza ben ik niets'

Pairi Daiza werd al twee jaar op rij verkozen tot beste Europese dierentuin. Maar CEO Eric Domb is nog niet voldaan, bekent hij in een gesprek over zijn toekomstplannen, opvolging, ergernissen en Marc Coucke.

BUSINESS

Arnaud Feist (CEO Brussels Airport): 'Zaventem moet geen megaluchthaven worden'

Brussels Airport Company krijgt nieuwe aandeelhouders. Veel verandert dat niet voor de uitbater van de luchthaven van Zaventem. De stabiele groei van de voorbije jaren voelt prettig aan. "Het is zeker niet onze ambitie een megaluchthaven te worden", zegt CEO Arnaud Feist. Het Nederlandse Schiphol is uitdrukkelijk geen voorbeeld.

BUSINESS

'Ik fiets het best met tegenwind'

Voka-topman Hans Maertens heeft na een drukke werkweek de buitenlucht nodig. De West-Vlaming houdt van fietsen in de polders, komt tot rust in zijn tuin en vindt dat macht wordt overschat.

BUSINESS

Duitse econoom Reint Gropp laakt subsidies voor Oost-Duitsland: 'Het inhaalproces is vertraagd'

De situatie in Oost-Duitsland doet denken aan België, met de eindeloze geldtransfers van noord naar zuid, zonder dat het welvaartsverschil wezenlijk afneemt. Zelfs dertig jaar na de val van de Berlijnse muur verwacht de meerderheid van 136 toonaangevende Duitse economen niet dat Oost-Duitsland de achterstand op het westen zal inhalen. Dat blijkt uit een studie van het Ifo-instituut in München.

BUSINESS

Worst uit de Gaume

In Florenville, in de provincie Luxemburg, maakt Salaisons Blaise producten op basis van varkensvlees. Wij zoomen in op het productieproces van de ringworst met sjalot, een variant op de Gaumse ringworst.

MADE IN BELGIUM

'Darwinisme voor bedrijven'

Veel bedrijven zijn te groot geworden om nog goed te functioneren. In zijn nieuwe boek reikt Joseph Jaffe een antwoord aan dat wegblijft van tovermiddelen als lean of agile.

BUSINESS

8 gratis onlinetools voor zelfstandigen

Al meer dan 20.000 unieke bezoekers hebben de eerste bruto-nettocalculator voor zelfstandigen geraadpleegd, die het ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds Xerius vorige maand lanceerde. Maak kennis met deze en zeven andere tools op maat van zelfstandigen.

BUSINESS

Overleg tussen fiscus en parket mondt uit in nieuwe wet

Voortaan zal de correctionele rechtbank fiscale zondaars niet alleen straffen, maar ook bepalen hoeveel belasting ze nog moeten betalen. Gevreesd wordt dat de strafrechters complexe fiscale dossiers niet aankunnen.

BUSINESS

Kunsthangar

Met The Warehouse by Maruani Mercier heeft Brussel er een nieuwe monumentale kunstruimte bij. Titus Kaphar bijt de spits af. Thijs Demeulemeester

AGENDA

Fiscaalvriendelijk investeren in jonge bedrijven: dit moet u weten

Een investering in startende ondernemingen biedt heel wat potentieel, maar de risico's zijn navenant. Om mensen aan te moedigen risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen lanceerde de regering-Michel daar vier jaar geleden een taxshelter voor.

MONEYTALK

'Een algemene vermogensbelasting invoeren is dom'

'Een vermogensbelasting is een typisch negentiende-eeuwse belasting, die samenhangt met een weinig mobiele maatschappij waar vooral onroerend vermogen belangrijk is en mensen blijven waar ze zijn geboren.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat Rivus en gastdocent Fiscale Hogeschool.

MONEYTALK