Web weergave

Er is nood aan een ander debat, met name over een harmonisering van de btw-tarieven. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

Verkocht president Donald Trump weer eens onzinnigheden over het coronavirus, dan was er gelukkig Anthony Fauci om hem te corrigeren. De bescheiden maar onbevreesde topwetenschapper is uitgegroeid tot Amerika's baken van vertrouwen.

HET GEZICHT

De economische impact van covid-19 wordt steeds concreter. Ook de sector van de podiumkunsten lijkt in het kamp van de slachtoffers te zitten. "Ik zie het liever niet als een slagveld, maar focus op de kansen om de dialoog tussen het publiek, ons huis en onze artiesten op gang te houden", verzucht Peter De Caluwe, algemeen directeur-intendant van het operahuis De Munt.

DE WEEK

De kans is groot dat de massale reddingsoperaties en stimuleringsprogramma's de fossiele economie zullen verlengen en de switch naar een post-fossiele economie zullen vertragen. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Brussels Airlines telde meer jaren met verlies dan met winst in het voorbije decennium. Toch kan het lelijke eendje alsnog een mooie zwaan worden. Meer coherentie in het luchtvaartbeleid, een volledige integratie in de Lufthansa Group en de focus op een knooppuntfunctie tussen Afrika en Noord-Amerika zijn de voorwaarden.

BUSINESS

Banken worden aangemaand voluit kredieten te verlenen, en dus vreest econoom Simon Ward dat de massale geldcreatie ditmaal wel tot inflatie zal leiden. "Dat we die waarschuwingen eerder hebben gehoord, maakt ons zelfgenoegzaam."

BUSINESS

In zijn nieuwe boek legt Stijn Viaene uit hoe je ervoor zorgt dat digitale transformatie niet gewoon een zoemwoord is, maar werkelijkheid wordt. "Sommige Belgische bedrijven dienen als goed voorbeeld aan Harvard."

BUSINESS

Het lijkt erop dat de coronacrisis de particuliere vastgoedbelegger nog conservatiever maakt. Kleine appartementen en huizen voor de verhuur blijven erg gewild, terwijl hippe beleggingen, zoals colivingpanden, minder in de gratie zijn.

VASTGOED

Door de coronacrisis zouden de investeringen in professioneel vastgoed dit jaar dalen met 30 procent. Het logistieke vastgoed en het zorgvastgoed houden wel stand. Maar op de kantorenmarkt rijzen vragen en het commerciële vastgoed is midscheeps getroffen.

VASTGOED

Als we nu allemaal goed voor onszelf zorgen, zal er geen onzichtbare hand zijn die dat allemaal in goede banen leidt. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De coronacrisis treft mensen op veel manieren. Ze worden ziek, moeten thuis werken, vallen zonder werk of kunnen niet reizen. Telkens rijst de vraag in hoeverre verzekeringen bescherming bieden. Een overzicht in zeven vragen en antwoorden.

MONEYTALK

Mondmaskers stikken voor het goede doel of boodschappen doen voor ouderen: overal duiken vrijwilligers op. Kan iedereen zomaar als vrijwilliger aan de slag? En hoe goed is een vrijwilliger beschermd en verzekerd?

MONEYTALK

Welke consumptie blijft overeind in een pandemie? We vroegen het aan beheerders van fondsen die inspelen op consumptiepatronen.

MONEYTALK