Web weergave

De zware fiscale druk en de hoge overheidsuitgaven zijn in België twee kanten van dezelfde medaille. De sociale zekerheid vormt de grootste hap van de uitgaven, hoewel die ook al deels gefiancieerd wordt door de sociale bijdragen. De middelen voor andere overheidstaken komen zo onder druk. De kwaliteit van wat de overheid levert, laat dan ook te wensen over. België verliest hier terrein ten opzichte van andere landen.

INZICHT

België vraagt meer dan 750 miljoen euro uit het Europese herstelfonds voor een enorm breed scala aan digitale projecten. De investeringen vormen in de eerste plaats een broodnodige inhaalbeweging. Ze zullen vooral op de lange termijn renderen, als ze tenminste succesvol afgerond worden.

INZICHT

We zijn in deze pandemie aan het ergste ontsnapt, maar de topviroloog Peter Piot is er nog lang niet gerust op. "We kunnen nog opstoten van het virus verwachten", klinkt het. "Maar geduld is duidelijk niet onze beste eigenschap."

INZICHT

Filip Hermans, de directeur van DEME's baggeractiviteiten wereldwijd, heeft zijn zinnen gezet op het Paraná-contract in Argentinië. Zijn grote concurrent Jan De Nul baggert die belangrijke waterweg al een kwarteeuw, maar dat miljoenencontract loopt af en DEME ziet mogelijkheden tot expansie.

INZICHT

De Russische president Vladimir Poetin is stilaan aan het einde van zijn Latijn. De oppositieleider Alexei Navalny opsluiten is gemakkelijk, Rusland welvarend maken veel moeilijker. Voor ondernemers blijven er mogelijkheden, met de juiste aanpak. "Als het weer eens crisis is, gaan wij niet lopen. Dat respecteren ze hier."

INZICHT

Frank Lambrigts leidt Securitas België al een jaar door een technologische revolutie, waarbij bewaking op afstand de rol overneemt van mannen in uniform. Vorige jaar moest het bedrijf snel reageren om de bewakers van bedrijven in lockdown naar nieuwe activiteiten te loodsen. Ondertussen verwerkt het een kartelonderzoek naar verboden prijsafspraken.

INZICHT

'Ouderen mogen dan globaal minder intelligent zijn dan de jongere generatie, ze zijn gewoon slimmer. Vijftigplussers zijn doorgaans ook goed in de omgang met collega's. Wie niet milder en genereuzer wordt met de leeftijd, is een onmens. De wijsheid en de sociale vaardigheden van ouderen compenseren de duik van de andere vormen van intelligentie na je zestigste.' Dat zeg Jan Longeval, eigenaar van Kounselor Consulting bv en adjunct-professor aan de Vlerick Business School.

INZICHT

Meer dan zijn voorgangers zet Nederland als organisator van het Eurovisiesongfestival 2021 zwaar in op digitale transformatie. De Nederlanders brengen niet enkel de productie, maar ook de veiligheid, de marketing en de kijkersbeleving naar een nieuw digitaal niveau.

INSPIRATIE

Ons land is goed geplaatst om een sleutelrol te spelen als thuisbasis van de circulaire industrie. Maar we moeten wel dringend duidelijke keuzes maken, stelt een onderzoek van de denktank Itinera.

INSPIRATIE

'Ik begin de uitspraak van F. Scott Fitzgerald te haten, dat je een briljante geest herkent aan het feit dat die twee tegenovergestelde ideeën tegelijkertijd kan vasthouden zonder gek te worden.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Vorige donderdag won het aandeel van Recticel 14 procent tot 15,12 euro, zonder aantoonbare reden. Het handelsvolume lag tien keer zo hoog als normaal.

ADVIES

We kampen in ons land met hoge belastingen op arbeid. Om niet té veel belastingen te betalen, komt het erop aan de uitzonderingen op de regels goed te kennen. En om boetes of belastingverhogingen te vermijden, geldt eigenlijk hetzelfde devies.

ADVIES

De nieuwe aangifte voor de personenbelasting is er. De Vlaamse versie dikt aan met achttien extra codes, de Walen en de Brusselaars krijgen er elk twintig bij. Zowat alle nieuwigheden houden verband met de coronasteunmaatregelen.

ADVIES

Belgische beleggers moeten bij het invullen van hun belastingbrief rekening houden met hun beleggingsportefeuille. Voor jonge beleggers lijkt fiscaliteit vaak een ver-van-mijn-bedshow. Met enkele aftrekposten kunt u evenwel een mooi voordeel doen.

MILLENNIALS AAN HET WOORD