Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Zullen werknemers die om de verkeerde redenen een ziekte-uitkering krijgen, door de maatregel van Vandenbroucke echt van gedacht veranderen?, vraagt Trends-redacteur Roeland Byl zich af.

OPINIE

Bedrijven smeken om werknemers, maar niet iedereen zit met de handen in het haar. Ondanks de extreme krapte op de arbeidsmarkt zijn er nog altijd ondernemingen die erin slagen de juiste en voldoende werkkrachten aan te trekken en te behouden. Maar dat gaat niet zonder een origineel hr-beleid.

COVERVERHAAL

Ondernemingen worden geconfronteerd met leveranciers die hun prijzen fors optrekken. Andere worden gedwongen te leveren met verlies, omdat ze de prijsstijgingen van transport en grondstoffen niet kunnen doorrekenen. Overmacht inroepen is schier onmogelijk. Stevig afdwingbare prijsherzieningsclausules bieden een oplossing.

INZICHT

Rusland claimt dat het over de modernste wapens beschikt, maar in Oekraïne spelen ze nauwelijks een rol. Dat komt omdat de fabrikanten ze niet in grote aantallen kunnen bouwen, onder meer omdat ze voor onderdelen afhankelijk zijn van het Westen.

HET BESTE UIT... THE ECONOMIST, DER SPIEGEL, FINANCIAL TIMES

PATRICK VANDENRHIJN (55) is de CEO van bdtronic, een Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie

HET BESTE UIT... THE ECONOMIST, DER SPIEGEL, FINANCIAL TIMES

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Er zijn zo van die dingen die er gewoon zijn. Wie langs het MAS in Antwerpen wandelt, ziet bij de dokken rode kasten met een reddingsboei erin. Maar waar komen ze vandaan? Ze zijn gemaakt door General Floating Equipment, in Antwerpen.

INSPIRATIE

Biolectric maakt biogasinstallaties en installeert die bij landbouwbedrijven. Daarmee kunnen de boeren het methaangas uit mest omzetten in groene energie. Verduurzaming met een verdienmodel.

INSPIRATIE

Bij mooi weer halen we onze e-bike maar wat graag van stal. Aangezien zo'n fiets almaar duurder wordt, is een verzekering tegen diefstal geen overbodige luxe. De vzw Pro Velo maakt fietsers wegwijs in het aanbod. Drie vragen.

ADVIES

Steeds meer mensen snorren op een e-step of een monowiel door de straten. Ook het aantal ongevallen stijgt. Maar anders dan in Nederland is een verzekering voor een elektrische step bij ons niet verplicht. "Er bestaan opties voor wie zich toch wil verzekeren", stelt Peter Wiels van Assuralia.

ADVIES

Het fenomeen van geldezels, waarbij mensen misbruikt worden voor witwaspraktijken, neemt ook in ons land toe. "Er ontwikkelt zich online een tweede maatschappij", waarschuwt politiecommissaris Stijn De Ridder.

ADVIES