Trends

Web weergave

Het is ontluisterend hoe weinig aandacht er tijdens de verkiezingscampagne is voor de internationale ontwikkelingen en hun impact op de Belgische conjunctuur. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Zowat alle politieke partijen pleiten voor een verlaging van de personenbelasting om de koopkracht van de werkende bevolking te versterken. Alleen dreigen de voorstellen een aanzienlijk gat in de begroting te slaan. Bovendien zijn de gevolgen voor de financiën van de deelstaten ingrijpend.

COVERVERHAAL

De aangifte voor de personenbelasting staat online en de papieren aangifte valt binnenkort in de bus bij een minderheid van de belastingplichtigen. Wacht niet te lang op die bruine envelop om door de ruim 800 belastingcodes te navigeren.

COVERVERHAAL

Wie de vrije markt verdedigt, heeft nooit rust. Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager pareert aanvallen uit vele hoeken: internetgiganten die de economie kapen, of Europese politici die dromen van monsterfusies. Met de Europese Unie komt het uiteindelijk wel goed, want het alternatief is veel slechter. "Wie niet wil samenwerken, verliest de controle."

INTERVIEW

De Chinese vicepremier Liu He leidt de Chinese delegatie in de onderhandelingen over het aanslepende handelsconflict met de Verenigde Staten.

HET GEZICHT

De banken hebben de voorbije jaren op grote schaal kantoren gesloten. Daardoor moeten almaar meer Belgische gemeenten het zonder geldautomaat stellen. Vaak tot grote frustratie van hun klanten en van de lokale kleinhandelaars. Het Belgische IT-bedrijf Contraste Consulting, met CEO Luc Vandergoten, kaart het probleem aan en dokterde een oplossing uit.

DE WEEK

Schooldirecteuren springen bij waar nodig: in de refter, bij uitstappen of in de naschoolse opvang. En ze staan ook zelf nog weleens voor de klas. Omdat ze voeling willen houden met de leerlingen of omdat ze niet anders kunnen door het nijpende leerkrachtentekort. Ze doen dat met plezier en niet zonder idealisme, maar tegelijk vragen ze aandacht voor de pijnpunten. "Beperk de administratie en geef ons extra ondersteuning bij de niet-pedagogische taken, zodat wij kunnen focussen op wat het verschil maakt voor de leerlingen."

BUSINESS

Het aantal auto's met een automatische versnellingsbak stijgt. Nu er meer hybride en elektrische wagens rijden, zal dat aantal nog toenemen.

ZOOM

Yoni Van der Veken, de topman van CHEP Benelux, vindt dat het reproduceren van kennis wordt overschat. De dertiger leest vooral businessboeken en houdt zijn energieniveau op peil met tennis en padel.

BUSINESS

De activiteiten van Barco komen op toerental en de reorganisatie van begin dit jaar is goed gevorderd. Jan De Witte, de CEO van de projectoren- en beeldverwerkingsspecialist, wil overal groeien, maar hoopt vooral op een sprong voorwaarts in China.

BUSINESS

De vette jaren op de Belgische overnamemarkt lijken over hun piek. Voor het eerst in zes jaar gaan de prijzen niet meer hoger, zo blijkt uit een enquête van Vlerick Business School. "Het zal een aantal ondernemers uit hun dromen halen."

BUSINESS

De projectontwikkelaar Downtown Real Estate gelooft in de stad. Hij richt zijn pijlen vooral op de hoofdstad en slaat met de aankoop van de IBM-toren voor de tweede keer toe in de Brusselse Noordwijk.

BUSINESS

De eerste van twee Belgische beurzen voor residentieel vastgoed vindt plaats in Brussels Expo op 22 en 23 mei. We Are Real Estate neemt de plaats in van Realty, dat in september voor het eerst naar Knokke verhuist. De sector moet leren leven met concurrerende beurzen.

BUSINESS

Existentiële angst en rauwe emoties troef in de zinderende Munch-tentoonstelling in Londen. Zelfs zonder 'De Schreeuw', maakt de obsessieve Noor een diepe indruk.

AGENDA