Web weergave

Onno van de Stolpe, oprichter en CEO van het Belgisch- Nederlandse Galapagos, is de 35ste Trends Manager van het Jaar. Hij is de eerste laureaat die uit de biotechsector komt.

COVERVERHAAL

De lezers van het Franstalige zusterblad Trends-Tendances hebben Yvan Verougstraete verkozen tot Manager de l'Année 2019. In vijf jaar zette hij met Medi-Market de apothekersmarkt op zijn kop.

COVERVERHAAL

De banken geven het signaal dat spaargeld voor hen niets meer waard is. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

OPINIE

Na veertig jaar is het Belgische kledingbedrijf e5 Mode niet meer in familiehanden. De ervaren maar vrijwel onbekende retailmanager Frédéric Helderweirt neemt het bedrijf over. De ingenieur staat voor een zware taak, hij moet de verlieslatende mode- keten nieuw leven inblazen.

HET GEZICHT

Als het gaat over elektrische premiumwagens, is het al Tesla wat de klok slaat. Maar het duurdere segment van de autobouwers heeft zijn kar gekeerd. Audi, BMW en Mercedes-Benz investeren tientallen miljarden euro's in hun elektrische offensief. Maar wil de consument wel volgen?

BUSINESS

Duitsland dankt zijn economische kracht aan de auto. De vraag is of dat kan blijven duren in het tijdperk van de elektrische mobiliteit. De Duitse start-up e.GO brengt een vleugje nieuwe hoop.

BUSINESS

De hoogspanningsnetbeheerder Elia Group start het nieuwe jaar met een nieuwe bedrijfsstructuur, een nieuwe topman, 800 miljoen extra investeringen bij zijn Duitse dochter 50Hertz, en de ambitie om een leidende Europese netbeheerder te zijn. "De kernuitstap is een acuut en moeilijk kortetermijnprobleem, maar dat zal de energietransitie niet stoppen."

BUSINESS

Het Gentse techbedrijf Fluves ontwikkelt innovatieve monitoringsystemen voor de water- en energiemarkt. In tegenstelling tot andere oplossingen registreren die overal en altijd.

BUSINESS

Een sterke industrie is de basis van onze economie, maar als we de maakbedrijven willen behouden, moeten de fabrieken investeren in technologie en efficiëntie. Daarom wordt de Belgische maakindustrie steeds meer geavanceerd en hoogtechnologisch.

BUSINESS

BUDA, gespecialiseerd in merkactivatie, wil de CO2-uitstoot van zijn activiteiten verminderen en compenseren. Bestaat CO2-neutrale reclame?

ZOOM

Station F gaat er prat op de grootste start-upincubator van Europa te zijn. In hartje Parijs delen duizend start-ups er hun werkplek met kennisinstellingen en giganten als Amazon, Facebook en LVHM. De selectiecriteria voor jonge starters zijn niet min, maar die strenge aanpak lijkt stevig te renderen.

BUSINESS

Het klopt niet dat etnische verschillen snel tot conflicten leiden, zegt econoom Klaus Desmet. Al maken bijvoorbeeld taalverschillen wel dat mensen minder bereid zijn economisch solidair te zijn met andere groepen. Desmet pleit voor een langetermijnvisie voor migratie.

BUSINESS

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders- inspiringmentors.eu

BUSINESS

Volgens de Britse econoom Paul Collier heeft de ontsporing van het kapitalistisme lang genoeg geduurd. De kloof tussen rijke steden en arme regio's, en tussen hoog- en laagopgeleiden, stelt de houdbaarheid van het vrijemarktsysteem op de proef. Toch pleit Collier niet voor een revolutie, wel voor pragmatische hervormingen.

BUSINESS

De vastgoedsector krijgt het warm. De toegenomen klimaatrisico's leiden tot hogere verzekeringspremies voor gebouwen en tot afwaarderingen in vastgoedportefeuilles. Nieuwe gebouwen zullen waterproof en hittestressbestendig moeten zijn.

BUSINESS

Als u toch de lof bezingt van de grootse leider, stop dan met Trump te bekritiseren. Die man doet tenminste waar u van droomt. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Het Kunstmuseum in Den Haag heeft een blockbuster opgezet rond een topstuk van Claude Monet in zijn collectie. Maar hoe komt het toch dat Vlaamse musea zo weinig werken van internationale modernisten zoals Monet hebben? "In de voorbije vijftig jaar hebben de musea nauwelijks een aankoopbeleid kunnen voeren."

AFTERWORK

Tien jaar Bach Academie, vijftig jaar Collegium Vocale Gent: op deze feesteditie van de Bach Academie Brugge duikt het festival in Bachs privéleven.

AGENDA

De zorgvolmacht is uitgegroeid tot een populair instrument waarmee mensen zich indekken voor het geval dat ze wilsonbekwaam worden. Maar om er het maximum uit te halen, moet u vooraf wel de juiste keuzes maken.

MONEYTALK

De elektriciteit om een wagen een kilometer te laten rijden, kost minder dan de benzine of de diesel voor een wagen met klassieke verbrandingsmotor. Kijk echter op voorhand goed na of er geen extra kosten komen kijken bij het opladen van uw wagen.

MONEYTALK

'Het is allemaal niet zo eenvoudig, zegt u? Kan best, maar wij zijn niet blind. Wij zien met welke wagens uw toplui rijden en in welke luxe uw kantoren baden.' Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten, richt zich in een brief tot de Belgische Staat.

MONEYTALK