Web weergave

Enkele internetfora en Facebook: meer hadden de relschoppers niet nodig om de bestorming van het Amerikaanse parlement te organiseren. Nieuwszenders en sociaalnetwerksites verdienen miljoenen aan die polarisering. Uittredend president Donald Trump heeft een turbo gezet op een economie van haatzaaierij en complottheorieën in de Verenigde Staten.

COVERVERHAAL

De fundamenten van de Amerikaanse republiek staan na vier jaar Trump nog overeind, maar ze wankelen wel. De ongebreidelde macht van het Amerikaanse bedrijfsleven is volgens auteur Ayad Akhtar een grotere bedreiging voor de democratie in de Verenigde Staten dan de meute die het Capitool binnentrok.

COVERVERHAAL

De Vlaamse regering wil tegen 15 februari 120 vaccinatiecentra operationeel hebben. Daarvoor werkt ze samen met de eventsector. "Wij kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteitsnormen overal gehaald worden", zegt Bruno Schaubroeck, de woordvoerder van de Event Confederation.

DE WEEK

2020 was niet alleen het jaar van de coronapandemie en de dominantie van de techreuzen op de beurzen, maar ook dat van de heropstanding van de cryptomunten. De koers van de bitcoin zocht vorige week nieuwe hoogtepunten op. Er zijn gelijkenissen met de wilde rit van 2016-2017, maar zeker ook verschillen.

BUSINESS

De overheid zal straks, na een jaar coronacrisis, vlot 20 miljard euro steun hebben geïnjecteerd in het Belgische bedrijfsleven. Hoe efficiënt beschermt dat vaccin tegen een faillissement? Wat zijn de vervelende bijwerkingen voor de economie? En moet er een tweede vaccin worden toegediend om voor langdurige bescherming te zorgen? De Nationale Bank zocht het uit.

BUSINESS

Het coronavirus heeft ons economische model met de billen bloot gezet. De pandemie heeft de aandacht gevestigd op kwetsbaarheden zoals de ongelijkheid en verwoeste ecosystemen. In de Gamechangers-podcast van deze week schetst de Nederlandse econoom Hans Stegeman hoe het anders kan.

BUSINESS

Alsof 2020 nog niet moeilijk genoeg was, moeten de Belgische autoverkopers het dit jaar ook nog eens zonder Autosalon stellen. Het wordt een uitdaging voor de merken, maar ook voor de organisator van het evenement, Febiac, de federatie van de auto-importeurs.

BUSINESS

De coronapandemie zette vorig jaar een turbo op de zwembadenmarkt. Die was daarvoor al razendsnel aan het groeien, met dank aan de hete zomers van de afgelopen jaren. De Belgische familiale groep The Swimming Pool Hub surft mee op die golf.

BUSINESS

Na het uitbreken van de coronacrisis vielen heel wat fusie- en overnamegesprekken stil, omdat de waardebepaling van ondernemingen een heikele zaak werd. In het vierde kwartaal trokken de transacties weer aan. "Het glas is eindelijk weer halfvol."

BUSINESS

Tussen 2009 en 2014 koos FNG Group voor een onstuimige groei van het aantal winkels van zijn zes merken in België. Toch ging de omzet in eigen land nauwelijks vooruit. 'Je zag op de een of andere manier in hun winkels dat de passie er niet was. Een winkel aantrekkelijk maken is vakmanschap.'

BUSINESS

Inefficiënt, verspillend en te weinig klantgericht. Frederik Bijnens, de topman van het bouwbedrijf Democo, is niet mals voor zijn sector. "We zijn het bedje aan het spreiden voor disruptieve spelers", waarschuwt hij.

BUSINESS

Vlaanderen is nog relatief welvarend en innovatief, maar het behoort niet langer tot de regio's die als innovatieleiders worden beschouwd. Meer nog: de Vlaamse groei- en arbeidsmarktprestaties zijn de voorbije jaren verslechterd in vergelijking met die topregio's, leert een onderzoek van de KBC-studiedienst.

BUSINESS

De Kortrijkse honden- en kattenvoerproducent Edgard & Cooper maakte de voorbije jaren een steile opgang in Europa. De focus op verse ingrediënten, ecologische verpakkingen en dierenwelzijn overtuigt zowel baasjes als investeringsfondsen.

BUSINESS

De start-upbegeleider Birdhouse wil met videolessen meer ondernemers bereiken. "We willen een zo compleet mogelijke digitale opleiding aanbieden", zegt Jan-Willem Callebaut, de CEO van Birdhouse.

BUSINESS

Het is heel belangrijk dat onze samenleving het onderscheid leert te zien tussen scepticisme en ontkenning, stelt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

BUSINESS

De nieuwe taks op effectenrekeningen zet de sector van de levensverzekeringen in rep en roer. Ook kleine vermogens dreigen de prijs te betalen voor de politieke ijver om de grote vermogens te belasten.

MONEYTALK