Web weergave

De afgelopen maanden waren de prijzen in de supermarkt al wat gestegen, en nu gaat het harder. De prijsonderhandelingen met de leveranciers laten zich voelen. Vorige week waren zowat alle Belgische supermarkten duurder dan voor de start van de coronacrisis in 2020, met uitschieters tot 4 procent.

COVERVERHAAL

De inflatie is hoog en dus staat uw koopkracht onder druk. Het goede nieuws is: dat hoeft niet zo te zijn. Wie in de afgelopen tien jaar in de supermarkt geen alcohol of tabak kocht maar wel veel groenten en fruit, zag zijn koopkracht nauwelijks dalen.

COVERVERHAAL

België heeft nog een lange weg af te leggen om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te halen, stelt de Gentse econoom Johan Albrecht vast. "Ik vind het ronduit krankzinnig dat wij elektrische auto's subsidiëren. Maar we hebben in dit land nu eenmaal de mentaliteit om te hopen dat we met incentives verandering kunnen brengen."

INZICHT

Omikron slaat ook in België wild om zich heen, maar een overrompeling van de intensieve zorg zou gelukkig uitblijven. De ontkoppeling tussen het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames maakt een wereld van verschil voor de mens en de economie. De volgende weken worden pittig, maar daarna lijkt het ergste achter de rug. Omikron is wellicht het begin van het einde van de pandemie.

INZICHT

Door de overname van AXA Bank wordt Crelan de vijfde grootste bank van het land. Hoe is een kleine Belgische coöperatieve bank erin geslaagd de Franse verzekeringsreus AXA en de toezichthouders te overtuigen? En welke uitdagingen blijven er om de integratie tegen begin 2024 tot een goed einde te brengen?

INZICHT

Bekina is een wereldspeler in een ogenschijnlijk alledaags product: het bedrijf in de Vlaamse Ardennen produceert laarzen uit polyurethaan, vooral voor de landbouw en de voedingsindustrie. "We zitten in het topsegment van de markt. Daar zie je de meeste innovaties."

INZICHT

Hoewel de vrachttarieven de jongste weken licht dalen, is de wereldwijde logistieke keten nog lang niet hersteld van de klappen die de coronapandemie uitdeelde. Ook 2022 belooft moeilijk te worden.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

De landbouw staat onder druk. De productie moet omhoog, en tegelijk moeten de boeren een antwoord vinden op de strengere regels en de veranderende wereld. Onder de noemer 'agtech' ontstaat een nieuwe generatie start-ups die de landbouw vernieuwen.

INSPIRATIE

Likami is het eerste Belgische beautymerk dat onder de noemer 'green beauty' verkocht wordt in het luxewarenhuis Printemps in Parijs. "Ons productielab ligt tussen de velden, om de korte keten te waarborgen."

INSPIRATIE

Cocosi verhuurt duurzame woningen tegen een eenheidsprijs, waarin ook de energiefactuur vervat zit. Achter dat model van living-as-a-service zit de Limburgse serial entrepreneur Ismaël Ben-Al-Lal. "Het enige wat fout kan gaan, is dat de zon stopt met schijnen, maar dan hebben we andere kopzorgen dan die energiefactuur."

INSPIRATIE

'Donald Trump is niet langer een verbindende factor. De fracties gaan nu elkaar te lijf.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Wie informeert naar de plaatsing van zonnepanelen, krijgt meestal het advies die te combineren met een thuisbatterij. Maar of zo'n extra investering de moeite loont, hangt af van allerlei factoren.

ADVIES