Web weergave

Bart De Smet heeft de scepter van Trends Manager van het Jaar overgedragen aan Michèle Sioen. Een ideaal moment voor een terugblik op 2017. "Er waren mensen die me wat op een voetstuk wilden zetten. Maar hier zit nog altijd dezelfde persoon als een jaar geleden."

TRENDS MANAGER VAN HET JAAR 2017

De olieprijs is gestegen naar zijn hoogste peil in drie jaar. "Als de klim duurzaam blijkt, kan dat de economie afremmen", zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

DE WEEK

Delivery Hero beleefde in 2017 een vliegende start op de beurs. Dat was deels te danken aan de Vlaming Pieter-Jan Vandepitte. Hij is als operationeel directeur de man achter de internationale groei van de maaltijdbezorger, die nu actief is in 41 landen.

BUSINESS

Sinds vier jaar kunnen we gerust zijn. Er zijn elke winter sneeuwballen. De jonge ondernemer Tanguy Serraes blaast de Gentse lekkernij nieuw leven in.

MADE IN BELGIUM

Het grootste gevaar in cybersecurity komt niet van productiefouten in computerchips, maar van hackers bij machtige inlichtingendiensten zoals de NSA. Volgens Mikko Hyppönen zijn cyberspionnen zo gevaarlijk omdat ze nooit opgeven. Bedrijven en burgers zijn vaak niet het doelwit, maar ze zijn wel geregeld bij de slachtoffers.

BUSINESS

Voor Luc Van Mol is reizen een passie. Hij leest graag fantasy en vindt Forrest Gump en Lord of the Rings III geweldige films.

BUSINESS

Belgische uitzendbedrijven zijn al een paar jaar op overnamepad. Gestimuleerd door hun aandeelhouders, vaak private-equitybedrijven, jagen ze hier en in de buurlanden op nichespelers.

BUSINESS

Ondanks de brexit blijft Londen dé start-uphub van Europa. In de stroom van berichten over de mogelijke negatieve economische gevolgen wordt te snel vergeten dat de Britse economie snel digitaliseert.

BUSINESS

Met een managementbuy-out maakt Mik Deraeve een opmerkelijke comeback in de sector van het veiligheidsmateriaal. "Monopolies zijn voor niemand goed."

BUSINESS

De transportbedrijven hebben een annus horibilis achter de rug. De sector wordt geteisterd door negatieve verhalen over sociale dumping. De uitdagingen voor dit jaar zijn chauffeurs vinden en de rentabiliteit van de bedrijven opkrikken, zegt Benny Smets, de strijdvaardige voorzitter van de transportfederatie Febetra.

BUSINESS

Het jonge bedrijf Digiteal laat zijn klanten hun facturen elektronisch betalen met de smartphone. Het werkt een beetje als Zoomit, met dat verschil dat Digiteal niet afhangt van een bank.

BUSINESS

Bedrijven ontwikkelen steeds vaker apps of platformen die focussen op duurzaamheid. Als u nog goede voornemens zoekt voor 2018, zetten deze apps u misschien op weg.

BUSINESS

De thuiswinkels worden pop-upshops, de spreuken worden aangevuld met Instagrannies. Terwijl de organisatie oproept tot vertragen, verstillen en verdiepen, wordt bij de Bond zonder Naam zelf hard gewerkt. "Wij zijn een risicogroep voor burn-outs", zegt directeur Anniek Gavriilakis. "Ik ben al meerdere malen tegen de grens aangelopen."

AFTERWORK

Met Archie Shepp, Enrico Rava en Uri Caine is de klassieke jazzliefhebber gepaaid, maar met fris bloed als LAB Trio en Soweto Kinch spitst ook de jazzhipster de oren voor het Brussels Jazz Festival.

AGENDA

2017 was een goed jaar voor de flexibele fondsen. Maar het wordt moeilijk aantrekkelijk gewaardeerde aandelen te vinden.

MONEYTALK