In plaats van noodzakelijke en soms pijnlijke maatregelen voor te stellen regent het, vooral aan de linkerzijde, luchtkastelen en loze beloftes. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.
Het debat over de salariswagens woedt in alle hevigheid. Nu het mobiliteitsbudget er is, hebben werkgevers een alternatief om hun mensen fiscaal voordelige verplaatsingsmogelijkheden aan te bieden. Voor de werknemers is het ook een kans om te ontsnappen aan de files. Dat heeft gevolgen voor de leasingsector, die het gros van de salariswagens levert.
Toen de Limburgse ondernemer Joep Kempen vijf jaar geleden pionierde met fietsleasing voor bedrijven, geloofde niemand in zijn plannen. Vandaag explodeert de markt van de bedrijfsfietsen met dank aan de files, de fiscus en de fietsvergoeding. Tegen eind dit jaar wil Cyclis een vloot van 10.000 leasefietsen beheren.
Van alle Europeanen op het vasteland verliezen de Belgen het meeste tijd in de files. We verspillen er gemiddeld meer dan één werkweek per jaar. Het adviesbureau Deloitte brengt de mobiliteitscrisis in kaart en formuleert drie mogelijkheden om de files en de luchtverontreiniging te verminderen.
Het beursgenoteerde 3D-printingbedrijf Materialise, dat volgend jaar zijn dertigste verjaardag viert, zweert bij zijn onafhankelijkheid. Een sinecure is dat niet. "We moeten dagelijks vechten om relevant te blijven", zeggen Fried Vancraen en Peter Leys, de toplui van het familiebedrijf.
Elke werkgever met bedrijfswagens in de vloot zou het op zijn minst moeten overwegen met het mobiliteitsbudget aan de slag te gaan. Dat zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.
Bpost krijgt een nieuwe CFO. Leen Geirnaerdt is de vrouw die het financiële blazoen van het postbedrijf bij de aandeelhouders en de beleggers weer moet oppoetsen.
De temperatuur in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is deze week opnieuw opgelopen. Het einde is nog lang niet in zicht, volgens Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC. "China klimt snel de technologische waardeladder op. Achter dit handelsconflict zit een technologische oorlog."
Export is het dagelijks brood van de Vlaamse economie. Maar onze openheid is ook onze kwetsbaarheid in tijden van handelsoorlogen en anti-Europees populisme. Een beetje zelfverzekerdheid kan dus geen kwaad, vindt Claire Tillekaerts, de topvrouw van het Vlaamse exportagentschap FIT. "We moeten leren vertellen waar we goed in zijn."
België, een van meest genereuze welvaartsstaten ter wereld, heeft hardnekkige onderlagen die al over meerdere generaties verdiepen en verzanden. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.
Een kapitaalmarktenunie, een bankenunie, versterkt financieel toezicht en de verduurzaming van de Europese financiële sector. Het is slechts een greep uit de ambitieuze voorstellen van de Europese Commissie. Ondanks de tegenwerking van de lidstaten zijn veel van die plannen gerealiseerd in de jongste tien jaar. Al blijft er nog een weg te gaan.
De bedrijfsinvesteringen in België kregen de voorbije jaren een boost. Dat is onder meer het gevolg van het regeringsbeleid, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. Wel pleit de werkgeversorganisatie voor meer overheidsinvesteringen. "Die blijven te laag. Om die investeringen op te trekken, en alleen daarom, mag de begroting desnoods een licht tekort vertonen."
De West-Vlaamse Kathleen Dewulf stapte zes jaar geleden de vastgoedwereld in. De econome houdt van mountainbiken, reizen naar andere culturen en heeft een passie voor Club Brugge.
Degroof Petercam is de zoveelste bank die op het lijstje van instellingen komt die het niet nauw nemen met de speurtocht naar crimineel geld. Hoe komt het dat het antiwitwasbeleid van zoveel banken faalt?
Hoe meer digitalisering, hoe beter voor het metaalbedrijf Vergokan. De Oost-Vlaamse kmo moet het centrale Europese bruggenhoofd worden van zijn nieuwe Amerikaanse eigenaar, Atkore. "Dankzij de overname boeken we een enorme terreinwinst."
De economische implosie van Venezuela gaat sneller dan ooit. De bedrijven die in het land blijven, hopen op een economisch mirakel als president Nicolás Maduro de macht moet afstaan.
Wie wilde weten of een besparingsmaatregel in de ziekteverzekering verteerbaar was voor het artsenkorps, vroeg het aan Marc Moens. Aan dat tijdperk komt deze maand een eind, wanneer hij stopt als voorzitter van het grootste artsensyndicaat in ons land.
Olivier Vanden Eynde, de CEO van Close The Gap, begint een nieuwe activiteit. Zijn bedrijf lapt elk jaar 120.000 afgedankte pc's en ander ICT-materiaal op voor een tweede leven in de ontwikkelingslanden. In de Keniaanse havenstad Mombasa wil hij nu ook een ecosysteem voor start-ups opstarten.
Het Gentse groeibedrijf ML6 wil een Europese referentie in artificiële intelligentie worden. Het bekrachtigt die internationale ambitie door filialen in Amsterdam en Berlijn te openen.
In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie enkele decennia vooruit. Deze week: Algoritmen kunnen de impact van kunstwerken op mensen calculeren
In Menen, op een boogscheut van de Franse grens, produceert de Beaulieu International Group laminaat met de merknaam BerryAlloc. Per jaar rolt 6,5 miljoen vierkante meter uit de grotendeels geautomatiseerde fabriek.
De reclamespot op tv is al vele malen doodverklaard, maar grootschalig onderzoek onderstreept de efficiëntie ervan. "Wie een reclame op tv ziet, is aandachtiger en koopt sneller", zegt de Australische marketingprofessor Karen Nelson-Field.
Hoe meer acties wij toevertrouwen aan robots, hoe frequenter het goed fout kan lopen. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School
Brussel roept vaak angst en weerzin op. Maar de stad heeft een keerzijde, benadrukt auteur Pascal Verbeken. "Brussel heeft altijd plannenmakers aangetrokken. Ze is altijd een stad van utopieën, dromen en vergezichten geweest." Al brachten die utopieën het paradijs niet noodzakelijk dichterbij.
Met landenpaviljoenen, een centrale tentoonstelling en ontelbare off-events is de Biënnale van Venetië vanaf dit weekend het epicentrum van de hedendaagse kunst.
In de aanloop naar de verkiezingen lossen de politieke partijen hun ideeën over hoe ze de belastingen in ons land georganiseerd willen zien. We lichten er de spaarfiscaliteit uit.
Er zijn honderden duurzame beleggingsfondsen te krijgen in ons land. De levensverzekeringen zijn al enkele jaren aan een inhaalbeweging bezig. En nu is er ook een duurzaam fonds dédié of een levensverzekering op maat van de grootste vermogens.
De vergrijzing is een bron van ongerustheid, maar ook een beleggingsthema. Fondsen die inzetten op het groeiende aantal senioren richten zich vooral, maar niet uitsluitend, op de gezondheidssector.
'Wat wel en niet onder de noemer van auteursrechten valt, is niet altijd even duidelijk. En als al discussie kan bestaan over de vraag wat onder auteursrecht valt, dan kan nog veel meer debat ontstaan over wat de correcte vergoeding ervan is.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten.