Web weergave

Het beursgenoteerde 3D-printingbedrijf Materialise, dat volgend jaar zijn dertigste verjaardag viert, zweert bij zijn onafhankelijkheid. Een sinecure is dat niet. "We moeten dagelijks vechten om relevant te blijven", zeggen Fried Vancraen en Peter Leys, de toplui van het familiebedrijf.

INTERVIEW

Elke werkgever met bedrijfswagens in de vloot zou het op zijn minst moeten overwegen met het mobiliteitsbudget aan de slag te gaan. Dat zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.

OPINIE

Bpost krijgt een nieuwe CFO. Leen Geirnaerdt is de vrouw die het financiële blazoen van het postbedrijf bij de aandeelhouders en de beleggers weer moet oppoetsen.

HET GEZICHT

De temperatuur in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is deze week opnieuw opgelopen. Het einde is nog lang niet in zicht, volgens Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC. "China klimt snel de technologische waardeladder op. Achter dit handelsconflict zit een technologische oorlog."

DE WEEK

Export is het dagelijks brood van de Vlaamse economie. Maar onze openheid is ook onze kwetsbaarheid in tijden van handelsoorlogen en anti-Europees populisme. Een beetje zelfverzekerdheid kan dus geen kwaad, vindt Claire Tillekaerts, de topvrouw van het Vlaamse exportagentschap FIT. "We moeten leren vertellen waar we goed in zijn."

BUSINESS

De bedrijfsinvesteringen in België kregen de voorbije jaren een boost. Dat is onder meer het gevolg van het regeringsbeleid, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. Wel pleit de werkgeversorganisatie voor meer overheidsinvesteringen. "Die blijven te laag. Om die investeringen op te trekken, en alleen daarom, mag de begroting desnoods een licht tekort vertonen."

BUSINESS

De West-Vlaamse Kathleen Dewulf stapte zes jaar geleden de vastgoedwereld in. De econome houdt van mountainbiken, reizen naar andere culturen en heeft een passie voor Club Brugge.

BUSINESS

Degroof Petercam is de zoveelste bank die op het lijstje van instellingen komt die het niet nauw nemen met de speurtocht naar crimineel geld. Hoe komt het dat het antiwitwasbeleid van zoveel banken faalt?

BUSINESS

In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie enkele decennia vooruit. Deze week: Algoritmen kunnen de impact van kunstwerken op mensen calculeren

BUSINESS

In Menen, op een boogscheut van de Franse grens, produceert de Beaulieu International Group laminaat met de merknaam BerryAlloc. Per jaar rolt 6,5 miljoen vierkante meter uit de grotendeels geautomatiseerde fabriek.

MADE IN BELGIUM

Met landenpaviljoenen, een centrale tentoonstelling en ontelbare off-events is de Biënnale van Venetië vanaf dit weekend het epicentrum van de hedendaagse kunst.

AGENDA

Er zijn honderden duurzame beleggingsfondsen te krijgen in ons land. De levensverzekeringen zijn al enkele jaren aan een inhaalbeweging bezig. En nu is er ook een duurzaam fonds dédié of een levensverzekering op maat van de grootste vermogens.

MONEYTALK

'Wat wel en niet onder de noemer van auteursrechten valt, is niet altijd even duidelijk. En als al discussie kan bestaan over de vraag wat onder auteursrecht valt, dan kan nog veel meer debat ontstaan over wat de correcte vergoeding ervan is.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten.

MONEYTALK