Web weergave

De coronacrisis brengt zelfs de beste bedrijven in liquiditeitsnood. Welke bedrijven moeten we redden en welke niet? De sectoren die strategisch zijn voor onze economie zijn niet enkel die met spitstechnologie, maar ook met een hoge tewerkstelling.

COVERVERHAAL

Naast de vraag of de overheid onze strategische bedrijven moet beschermen, is er ook de kwestie hoe je ongewenste buitenlandse overnames kan tegenhouden.

COVERVERHAAL

De Duitse viroloog Christian Drosten voorspelde de coronapandemie al in januari. Hij hielp de impact van het virus in Duitsland onder controle te houden. Door de goede samenwerking met Drosten staat bondskanselier Angela Merkel er weer. Zelfs haar tegenstrevers spreken al over een vijfde mandaat.

HET GEZICHT

Brussels Airlines is belangrijk voor het Afrikanetwerk van Lufthansa, vindt Wouter Dewulf, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen. "Lufthansa haalt ook synergievoordeel uit Brussels Airlines. Maar de vraag is of dat opweegt tegen andere strategische belangen en nog enkele jaren rode cijfers in België."

DE WEEK

Om covid-19 terug te dringen is het van cruciaal belang dat de bevolking de overheidsmaatregelen respecteert. De overheid kan dat niet afdwingen door controle alleen, ze moet mensen motiveren. Daarvoor is een goede communicatie essentieel. Net daar liep het de afgelopen weken mis.

BUSINESS

Wereldwijd staan al 115 kandidaat-vaccins tegen het coronavirus in de steigers. En gelukkig maar, want het aantal afvallers zal heel hoog zijn, stelt vaccinexpert Luc Debruyne.

BUSINESS

De kiezers van Trump snakten naar een baan en economische zekerheid. In plaats daarvan is er nu massale werkloosheid en een wereldwijde crisis. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Met de invoering van een schuldmoratorium wil de regering vermijden dat gerechtelijke beslagen gezonde ondernemingen nog verder in de problemen duwen. Volgens de gerechtsdeurwaarders is dat een overbodige maatregel.

BUSINESS

Merchandising Essentials werd zwaar getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Maar het boog de crisis meteen om in een kans.

BUSINESS

Een flinke hond verdient een gezond koekje. Bij GOOD !D in Brecht rollen ongeveer 2,5 miljoen beloningskoekjes per dag van de band.

MADE IN BELGIUM

In maart daalde het aantal VDAB-vacatures op jaarbasis met 31 procent. De eerste impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt wordt duidelijk. Maar de cijfers tonen ook aan dat de rekruteringsmarkt nooit volledig is stilgevallen.

BUSINESS

De biologie inspireerde een zingend meisje uit Limburg tot een carrière als experimentele onderzoeker. Liesbet Geris brengt de toekomst van 3D-geprint kraakbeen elke dag een stap dichterbij.

WETENSCHAP

De nervositeit neemt toe bij de klassieke vastgoedbedrijven. Innovatieve en technologiegedreven nieuwkomers zetten de gewoonten en de zekerheden van de sector op de helling. Voorlopig komt de dreiging vooral van start-ups en scale-ups. Maar wat als de techreuzen de vastgoedmarkt in het vizier nemen?

BUSINESS

Ik geef liever applaus voor de ambtenaar die voor een betere brandveiligheid heeft geknokt dan voor de brandweerman die een kind heeft gered uit een gebouw dat onvoldoende brandveilig was. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Nu veel bedrijven enkel kruimels verdienen, dreigt kapitaalhonger uit te breken. "Controlerende families zullen hun greep op de onderneming misschien wat moeten lossen."

MONEYTALK

Voorlopig mogen we niet reizen. En toch boeken sommigen hun volgende vliegreis al. Maar als afstand houden ook in vliegtuigen de norm wordt, is de kans groot dat reizigers meer geld moeten neertellen voor een vlucht.

MONEYTALK

'Als de regering fiscale maatregelen wil nemen, moet ze een beroep doen op het parlement. De enige uitzondering is het toestaan van uitstel van betaling voor belastingen. Die regel wordt niet gerespecteerd.' Dat zegt Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht.

BUSINESS