Web weergave

'Het is een illusie te denken dat nieuwe producenten dankzij vrijgegeven patenten snel betrouwbare vaccins kunnen ophoesten.' Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

OPINIE

De terrassen zijn weer open, maar het weer is de horeca voorlopig niet welgezind. Een terrasverwarmer kan de redding zijn. Maar wie die nu nog moet zoeken, komt van een koude kermis thuis.

INZICHT

Nu vastgoed en technologie elkaar eindelijk hebben gevonden, is er een druk tweerichtingsverkeer ontstaan. De kapitaalkrachtige vastgoedsector pompt massa's geld in veelbelovende proptechbedrijven. Omgekeerd vinden technologische oplossingen almaar vlotter hun weg naar de klassieke vastgoedbedrijven.

INZICHT

Kmo's betalen doorgaans minder hoge lonen dan grote bedrijven. Ze hebben andere troeven, zoals werk in eigen streek, meer flexibiliteit en een directe lijn met de bazen. Maar corona verandert ook dat beeld. "Ik verwacht minder gemakkelijke tijden voor de kmo's", waarschuwt Bert De Greve, partner bij de hr-specialist Hudson Solutions.

INZICHT

INSPIRATIE

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, breekt zich almaar vaker het hoofd over oplossingen voor de klimaatcrisis, die de komende decennia prangender wordt. Die oplossingen moeten komen van een waaier aan maatregelen, want voor de klimaatcrisis bestaat geen vaccin. Wunsch put uit zijn kennis en ervaring als publiek econoom. "Een prijs voor CO2 is de basis voor de vergroening van onze economie."

INSPIRATIE

Zelfs als België eenzijdig een koolstoftaks invoert, organiseert het geen groene begrafenis van zijn economie, leren simulaties van de Nationale Bank. Het is wel belangrijk dat de overheid de opbrengst van de heffing terugstort aan de bedrijven en de gezinnen.

INSPIRATIE

Geen tuin? Haal kamerplanten in huis. Laat u bij die aankoop altijd adviseren door een expert in een echte plantenwinkel.

INSPIRATIE

"Duurzaamheid is een containerbegrip geworden, waar iedereen een eigen invulling aan geeft", weet Hans Verboven. Met een boek wil hij ideeën aanreiken waar bedrijven concreet mee aan de slag kunnen. "Een collega-professor heeft mij ooit smalend het neoliberale gezicht van de duurzaamheid genoemd. Ik vind dat een compliment."

INSPIRATIE

We mogen eindelijk opnieuw reizen, maar wie op een trip naar zonnige oorden broedt, kan maar beter goed voorbereid in de auto of op het vliegtuig stappen. Van geannuleerde vluchten over niet-terugbetaalbare hotelreserveringen tot verplichte quarantaines: de weg naar het buitenland ligt bezaaid met flink wat hindernissen en obstakels.

ADVIES