Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'Bpost riskeert te afhankelijk te worden van de laatbloeiers in de Belgische e-commerce', zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

OPINIE

China heeft niet alleen zichzelf in een lastig economisch parket gebracht door halsstarrig vast te houden aan zijn zerocovidbeleid. De hele wereld betaalt een hoge prijs voor zoveel Chinese trots. De nieuwe verkramping van de aanvoerketens kan voor de eurozone de tik te veel zijn om een recessie te vermijden. "We beseffen niet wat er op ons afkomt."

COVERVERHAAL

In de grote Chinese havens stapelen de containers zich op, terwijl de vrachtschepen er voor anker liggen. De aanvoerketen van de wereldhandel is verstoord, en dat voelen alle havens in de wereld, ook de onze. Een nieuwe logistieke keten dringt zich op.

COVERVERHAAL

Fiona Mandos werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf General Assembly

HET BESTE UIT...

Mathias Cormann moest zijn Belgische nationaliteit opgeven, om in Australië carrière in de politiek te kunnen maken. Een jaar geleden werd hij de topman van de prestigieuze Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). "Ik ben een bemiddelaar tussen 38 landen."

INZICHT

Vanbreda Risk & Benefits werd vorig jaar de grootste verzekeringsmakelaar van het land, groter dan de internationale groepen Aon en Marsh. CEO Pedro Matthynssens legt meteen de lat hoger en stelt nieuwe ambitieuze groeidoelstellingen voor België en Nederland.

INZICHT

Charles Adriaenssen en zijn echtgenote, gravin Diane de Spoelberch, hebben miljoenen aandelen van AB InBev, maar leiden een relatief bescheiden leven. Ze willen een groot deel van de dividendenstroom van de wereldbrouwer teruggeven aan de samenleving. Mecenaat is daarbij vaak belangrijker dan rendement.

DE STILLE FORTUINEN VAN VLAANDEREN

Het renovatietempo in Vlaanderen moet omhoog. Een collectieve aanpak kan helpen om ook kwetsbare groepen te motiveren om te renoveren.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

De wetsvoorstellen voor een zorgplicht in de productieketens zijn vooral gericht op multinationals en de meest risicovolle sectoren. Toch maken ook kmo's maar beter werk van een duurzaamheidsbeleid. Maar voor bedrijven met beperkte middelen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Boris Verbrugge, onderzoeker aan HIVA, werkt aan een handleiding.

INSPIRATIE

Alleen al het woord 'passie' roept heftige emoties op, want sommigen hebben het liever over 'gedrevenheid' of 'urgentie'. Muzikant en auteur Rudolf Hecke bracht passie in kaart aan de hand van interviews met heel diverse gepassioneerde mensen. "Ik wilde op tijd te weten komen: wat heb ik in dienst van mijn passie aangericht en bij wie?"

INSPIRATIE

OTN Systems ontwikkelt apparatuur om energienetwerken, metrolijnen en andere kritieke infrastructuur veilig te laten communiceren. Het techbedrijf nam het even alleen op tegen techgiganten als Cisco en Huawei, maar is nu volledig geïntegreerd in zijn nieuwe, grotere Amerikaanse eigenaar, Belden.

INZICHT

Een familiale vennootschap laten vererven kan tegen gunstige tarieven, op voorwaarde dat die niet al te veel vastgoed bevat. Toch oordeelde de rechtbank van Gent dat veel onroerende goederen in zo'n familiebedrijf niet noodzakelijk een bezwaar vormen.

ADVIES