Web weergave

Het verankeringsdebat laait weer op, nu het biotechbedrijf Ablynx en andere 'Vlaamse kroonjuwelen' in buitenlandse handen komen. Zijn we nog baas in eigen economie? De Vlaamse overheid rekende het uit. In Vlaanderen staan welgeteld 4111 bedrijven onder buitenlandse controle, amper 0,8 procent van het totaal. Maar ze zijn wel cruciaal voor onze welvaart.

COVERVERHAAL

Er rijzen vragen over de toekomst van het Vlaamse media-icoon, dat al langer wordt benaderd door potentiële kopers. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

OPINIE

De Belgische toezichthouders op de telecom- en de teledistributiemarkten hebben hun voorstel van marktregulering naar de Europese Commissie gestuurd. Luc Hindryckx is CEO van ECTA, de belangenorganisatie van de niet-dominante operatoren, en de voormalige voorzitter van de toezichthouder BIPT. Wat vindt hij van de Belgische voorstellen?

DE WEEK

De splitsing van de Leuvense universiteit was de Vlaamse variant van het studentenprotest van mei '68. Vijftig jaar later spreken rectoren Luc Sels (KU Leuven) en Vincent Blondel (UCL) zonder blozen over een toenadering.

DOSSIER MEI '68

Voor het eerst in vier jaar zijn de olieprijzen gestegen tot 75 dollar per vat. Wat is de oorzaak van die opflakkering? En zal die trend doorzetten? Deze vijf sleutelelementen moeten we in de gaten houden.

BUSINESS

Bedrijven besteden miljoenen aan campagnes die het aankoopgedrag van mensen proberen te beïnvloeden. "Terwijl niemand weet wat de consument precies drijft, want die laat zich vooral leiden door onbewuste hersenprocessen", zeggen de oprichters van Beyond Reason. "Onze methode achterhaalt wat de consument je nooit bewust kan vertellen."

BUSINESS

De econoom Etienne de Callataÿ houdt warme herinneringen over aan koude winters in een R4, eet graag eenvoudig en keert niet terug naar Jemen.

BUSINESS

Het is u al weleens overkomen: u wilt een pakje opsturen, maar u vindt geen gepaste doos. En dus zit er niets anders op dan een grotere doos te nemen en de lege ruimte vol te proppen met kranten. Dan zou een machine die verpakkingen op maat maakt van pas komen.

ZOOM

Professor Ann Van Soom runt een tienkoppige onderzoeksgroep die is gespecialiseerd in de voortplanting van zoogdieren. Zo werkte ze mee aan het reproductieprogramma van de panda's in Pari Daiza.

WETENSCHAP

Gebruikers van Trimiday kiezen zelf wanneer ze tijd vrij maken voor reclame. Hun aandacht wordt beloond met spaarpunten. Die kunnen ze inruilen tegen digitale betaaldiensten.

BUSINESS

Veel bedrijven willen hun personeelsleden beter doen samenwerken door ze samen op teambuilding te sturen. Maar een leuke activiteit is soms niet voldoende. "Een uitstapje kan een positief effect hebben op de sfeer, maar het team presteert er niet beter door."

BUSINESS

Vlaams erfgoed bewaren en toegankelijk maken kost handenvol geld. Het Dotatiefonds voor Boek en Letteren zoekt grote en kleine mecenassen voor het Museum Plantin-Moretus, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Letterenhuis.

AFTERWORK

Het symbolisme dat zich in de late negentiende eeuw ontwikkelde in Estland, Letland en Litouwen, is compleet vergeten in de kunstgeschiedenis en op de kunstmarkt. Het Musée d'Orsay brengt een eeuw na datum eerherstel.

AGENDA

Fietsen naar het werk is goed voor de gezondheid en het milieu, en ook nog eens voor uw portemonnee. We zetten de fiscale en de andere financiële voordelen op een rij.

MONEYTALK

Kinderen met inkomsten zijn meestal vrijgesteld van de aangifteplicht. Voor jobstudenten en kinderen met onderhoudsgeld geldt dat principe soms, maar niet altijd.

MONEYTALK