Web weergave

Evenveel verdienen als je buurman of vriend, en toch minder of meer belastingen betalen: in België is het vaste prik. Gezinnen met kinderen zijn bevoordeeld tegenover alleenstaanden. Ook wie een deel van zijn inkomen uit auteursrechten haalt, mag niet klagen. En met een vennootschap werken is nog altijd een heel interessante vorm van fiscale optimalisatie.

COVERVERHAAL

Na ruim zeven maanden kan de horeca op zaterdag 8 mei eindelijk schuchter heropenen. Financieel-economisch was de lange sluiting een nooit geziene aderlating. Het kost de belastingbetaler ruim 4,3 miljard euro, nog zonder de extra steun van het Brussels en het Waals gewest. "Onze regering heeft kosten noch moeite gespaard."

INZICHT

Het Belgische relanceplan van 5,9 miljard euro is een mager beestje. Toch kan het een vliegwiel op de economie zetten, als de gevraagde hervormingen er komen. Maar net daar knelt het schoentje. En om de overheidsinvesteringen op niveau te krijgen, is het volgende decennium elk jaar een relanceplan nodig.

INZICHT

Op 26 april lanceerde de Vlaamse overheid samen met 64 partners de Green Deal Eiwitshift voor een duurzamer voedingspatroon.

INSPIRATIE

De tijd dat muurschilderingen als vandalisme werden beschouwd, is voorbij. Nu wordt straatkunst omhelsd door stadsbesturen als instrument van citymarketing en bedrijven zien er een manier in om hun imago uit te dragen. Gespecialiseerde organisaties koppelen de opdrachtgevers aan artiesten. "Als een fastfoodketen mij morgen contacteert om megahamburgers op de gevels te zetten, dan zorg ik daarvoor."

INSPIRATIE

Nadat het een jaar onder de radar heeft gevlogen, is het Gentse Henchman klaar om de markt op te gaan. Het product is een uitbreiding voor Microsoft Word, waarmee advocaten sneller clausules kunnen opzoeken. Twee van de drie oprichters boekten eerder al succes bij Intuo.

INSPIRATIE