Trends

Web weergave

'Wie de concurrentiekracht offert op het altaar van de koopkracht, krijgt later de rekening gepresenteerd', zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

OPINIE

Elon Musk is de machtigste zakenman ter wereld. Hij kan zijn zakelijke imperium enkel ongestoord uitbreiden door meer politieke macht te vergaren. Daarvoor kan hij rekenen op een loyaal leger van onlinefans. Met de ene roekeloze tweet na de andere bouwt hij een enorme populariteit en politieke invloed op, zodat vijandige Amerikaanse politici en waakhonden hem niets meer kunnen maken.

COVERVERHAAL

Ondanks corona werd 2021 een champagnejaar voor de overnamemarkt, toont een enquête van Vlerick Business School aan. Dit jaar dreigen de oorlog in Oekraïne en de stijgende rente het feestje te bederven, maar daarom niet stil te leggen.

INZICHT

Kan Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de hoogste inflatie van de voorbije veertig jaar temmen zonder een economische recessie uit te lokken? Een zachte landing van de economie is mogelijk, maar de markten twijfelen aan de capaciteiten van de piloot. Ook ECB-voorzitter Christine Lagarde begint aan een risicovolle landing.

INZICHT

Pieter Verstraete is bedrijfsadviseur in China

HET BESTE UIT...

Moet je altijd trakteren of net niet? Toch maar zwijgen over die mooie reis? Voor de superrijken is het een acuut probleem. Dat zegt financieel expert Jan Longeval.

INZICHT

In minder dan tien jaar groeide Mediahuis, de alliantie tussen de Vlaamse uitgevers Corelio en Concentra, uit tot een toonaangevende Europese mediagroep. CFO Kristiaan De Beukelaer is er al sinds de opstart van het fusiebedrijf bij. De Beukelaer is de eerste genomineerde voor CFO of the Year.

INZICHT

Ilham Kadri nam begin 2019 de leiding van de chemie- en materialengroep Solvay over van Jean-Pierre Clamadieu. Beide CEO's werden de voorbije negen jaar geruggensteund door CFO Karim Hajjar. "De CFO moet de feiten, de overtuiging en de moed hebben om te zeggen wat er gezegd moet worden." Karim Hajjar is de tweede genomineerde voor CFO of the Year.

INZICHT

Ze was eerst CFO, maar intussen bestiert ze bij N-SIDE ook de human resources. "Beide functies zijn met elkaar verbonden en vullen elkaar aan, vooral in een bedrijf waar 80 procent van de kosten loonkosten zijn." Maud Larochette is de derde genomineerde voor de CFO of the Year.

INZICHT

Geert Peeters loodste de met schulden overladen beursgenoteerde fruit- en groenteverkoper Greenyard de voorbije vier jaar door de storm. "Die ervaring komt van pas in deze periode van extreme economische toestanden." Geert Peeters is de vierde genomineerde voor de CFO of the Year.

INZICHT

In tien jaar veranderde Belfius van een noodlijdende instelling in een bank met gediversifieerde inkomsten, een mooie rendabiliteit en een solide groeitraject. De inbreng van CFO Johan Vankelecom in die metamorfose is moeilijk te overschatten. Vankelecom is de vijfde genomineerde voor de CFO of the Year.

INZICHT

In de top twintig van de bedrijfswagens die in het eerste kwartaal op de weg verschenen, staan amper vier volledig elektrische modellen. Breekt de EV dan niet door? Jawel, maar hij kampt met een perfect verklaarbare vertraging. "Vanaf 2023 komt de omslag naar elektrisch rijden helemaal op tempo."

FLEET en LEASING

Een bedrijfsvloot is vandaag zoveel meer dan louter een wagenpark en een handvol tankkaarten. De taken en verantwoordelijkheden van de leasemaatschappijen en de fleetmanagers zijn daardoor fors uitgebreid.

FLEET en LEASING

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Voor de accelerator imec.istart er was, kregen Belgische start-ups geen ondersteuning en nauwelijks geld, en was er geen sprake van een ondernemerscultuur in ons land. De accelerator speelde een cruciale rol in de omslag. CEO Sven De Cleyn stond op de eerste rij en viert de tiende verjaardag van imec.istart.

INSPIRATIE