Web weergave

"Het is nog te vroeg om banken uit te roepen tot bakens van stabiliteit. Het banksysteem zal altijd een weke onderbuik hebben, zeker in Europa", zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Big Tech palmde eerst de markt in en daarna onze privacy. Maar in Europa is de speeltijd voorbij, daar helpt Margrethe Vestager mee voor te zorgen. De Europese commissaris voor Mededinging legde al Google en andere digitale reuzen over de knie. Zij horen de economie te helpen, niet te verknechten. "Voor zakenmensen zal het klinken als een paradox: om economisch potentieel te ontketenen, heb je regulering nodig."

COVERVERHAAL

De Belgische slachthuizen kwamen de voorbije maanden doorgaans alleen maar met schandalen in het nieuws. Maar hoe oogt het financieel-economische plaatje van de sector? Om dat te weten, bekeken we de balansen van de bedrijven, want het wereldje houdt de kiezen het liefst op elkaar geklemd. De analyse oogt niet fraai: overcapaciteit, vaak amateurisme, en weinig riante cijfers.

ANALYSE

Sundar Pichai kan vrij beschikken over de aandelenbonus van meer dan 380 miljoen dollar die hij in 2014 kreeg. Hij wordt zo riant beloond voor zijn sleutelpositie: de dominantie van de diensten van Google vrijwaren.

HET GEZICHT

Sp.a-voorzitter John Crombez meldt dat de kaaimantaks in 2017 iets meer dan 5 miljoen euro zou hebben opgebracht, in plaats van de 510 miljoen die was begroot. Hij noemt dat 'bedrog' en vreest dat het nadelig zal zijn voor 'werkenden en gepensioneerden' als de regering dat gat in de begroting moet dichtrijden. Gerd D. Goyvaerts van het fiscale advocatenkantoor Tiberghien reageert sceptisch.

DE WEEK

Met anderhalf miljard euro investeringen in artificiële intelligentie (AI) wil de Franse president Emmanuel Macron toponderzoekers terug naar het oude continent lokken. "Mooi initiatief, maar ik blijf in Californië", reageert de Vlaamse, wereldvermaarde AI-specialist Pieter Abbeel.

BUSINESS

Op 22 mei wijst de algemene vergadering van de Nationale Bank zes nieuwe regenten aan. De regentenraad is een plaats voor de uitwisseling van cruciale sociaaleconomische informatie en voor netwerking. De benoemingen van de regenten veroorzaken weleens controverse, zoals de voordracht van Cédric Frère, de kleinzoon van Albert Frère.

BUSINESS

Studio 100 flirtte in 2017 met een recordomzet en krikte zijn rendabiliteit fors op. Voor de komende drie jaar staat groei genoteerd, vooral dankzij de themaparken, de Duitse mediatak en de spektakelmusical 40-45. En de enorme Chinese markt lonkt.

BUSINESS

Als Frank Deboosere de eerste mooie lentedagen voorspelt, her-ontdekt de Vlaming zijn tuin. En dat mag wat kosten. De aanleg en het onderhoud worden, vaker dan vroeger, uitbesteed aan professionals. Ook voor zaden, planten en tuinmeubilair kijken we op geen euro. Voor wie nog dieper in de buidel wil tasten, is er nog altijd de tuindroom bij uitstek: een eigen zwembad. Daar heb je tegenwoordig geen riante villatuin meer voor nodig.

BUSINESS

Ondernemer en academicus Alex Van Breedam houdt van fietsen, basketten en lopen. Hij droomt ervan ooit werelduurrecordhouder op de piste te worden.

BUSINESS

Domotica blijft een lastig vak. Contracten in Nederland en de stijgende behoefte aan energiemanagement steunen de ambitie van de Mechelse scale-up ONE Smart Control, een investering van de broers Van den Brande.

BUSINESS

Het Brusselse architectuurlandschap getuigt volgens sommigen van weinig durf en diversiteit. In een vastgoedsector die op zijn zachtst gezegd conservatief is, schuift iedereen elkaar de zwartepiet toe. Daarin speelt op de achtergrond de gespannen relatie tussen de Brusselse bouwmeester en enkele grote architectenbureaus een rol.

BUSINESS

Met topstukken van Claude Monet tot Pablo Picasso en Henri Matisse kijkt de kunstwereld reikhalzend uit naar de Rockefeller Sale in New York. Wordt het record van Yves Saint Laurent verpulverd? Alles lijkt erop.

AGENDA

Ecopower verzamelt kapitaal van burgers om te investeren in windturbines, zonnepanelen en houtpellets. Meer dan 50.000 mensen participeren in de projecten van de energiecoöperatie. "Coöperaties stellen mensen in staat samen iets te realiseren waar ze als individu niet de middelen voor hebben", zegt algemeen directeur Jim Williame.

MONEYTALK

Begin dit jaar gingen we de uitdaging aan een kapitaal te verdubbelen via beleggingen in digitale munten. We hadden ongelooflijk veel pech met de timing. En we eindigden met minder geld dan we begonnen. Hier vindt u een reisverslag van onze tocht door cryptoland.

MONEYTALK

"Ons fonds is groot, maar tegenover de omvang van de wereldwijde financiële markten is dat heel bescheiden", zegt Alfred Murata, een van de beheerders van PIMCO GIS - Income Fund. Het defensieve obligatiefonds blijft goed presteren.

MONEYTALK FONDSEN