De beveiliging gaat helemaal van het systeem als de overheid de begrotingstekorten kan financieren met vers geprint geld. Dat is een blanco cheque voor slecht beleid. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.
Vergeet alles wat u ooit geleerd hebt over begrotingstekorten en overheidsschulden. Want een overheid kan nooit zonder geld vallen. Dat is het credo van een nieuwe economische stroming die in de Verenigde Staten in opmars is. De tegenstanders vrezen hyperinflatie en megalomane projecten.
De Modern Monetary Theory is één - en behoorlijk controversiële - manier om een volgende recessie te lijf te gaan. Welke andere opties resten politici en centrale bankiers nog?
De economische en sociale recepten die Mechelen uit het slop hebben gehaald, worden de komende jaren het best ook Vlaams en federaal opgediend, zegt burgemeester Bart Somers. Werk is volgens het Vlaamse Open VLD-kopstuk de beste manier om uit de armoede te geraken.
'China wil op een verkapte manier ook in de auto-industrie de wereldmarktleider worden. In de batterijenmarkt, het cruciale onderdeel van de elektrische wagens, is het dat al.' Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.
'De notarissen en de financiële tussenpersonen verdienen niets aan die verzekering gewaarborgd wonen, maar de klant terdege informeren zou deel moeten uitmaken van een goede dienstverlening. Ook de overheid kan een extra inspanning doen.' Dat zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.
Gene Murtagh, de CEO van de Ierse bouwmaterialenreus Kingspan, is eigenwijs maar geduldig. Kort nadat zijn bod op de isolatiedivisie van Recticel midden 2010 werd verworpen, kondigde hij aan ooit een nieuwe poging te doen. Et voilà.
Ondernemingen realiseren ruim 60 procent van het bbp, heeft Voka berekend. "Ze zijn de belangrijkste bron van de welvaartsgroei", zegt Karl Collaerts van het Voka Kenniscentrum. "Maar van de toegevoegde waarde die bedrijven genereren, vloeit wel 42 procent naar de overheid."
'Anders en beter' titelde Trends bij het aantreden van de regering-Michel in oktober 2014. Vier en een half jaar later is het tijd voor een balans. Vijf economen maken die voor Trends.
De gerenommeerde fiscalist Victor Dauginet haalt in een ontluisterend boek stevig uit naar de lobby's die de fiscaliteit beïnvloeden. Fraudeurs kunnen bovendien met veel geld en de hulp van topadvocaten moeiteloos een proces saboteren.
'Als de Franse president Emmanuel Macron de beroemde École Nationale d'Administration (ENA) afschaft, dan zal hij vooral minder elite door merite bereiken, en meer elite door privilege.' Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney en visiting fellow bij de denktank Itinera.
De Brusselse start-up Lawbox begon met modelcontracten voor particulieren, ondernemers en kmo's. Voortaan verkoopt het zijn diensten in licentie aan grote organisaties zoals Partena, Axa en Carrefour.
Bij IKEA woedt een revolutie. Het bedrijf bezorgt aan huis, opent winkels in stadscentra, verhuurt meubels, enzovoort. De Zweedse meubelgigant wil zich aanpassen aan de nieuwe consumptiegewoonten en zijn positie versterken ten opzichte van de e-commercereuzen. De groep heeft aangekondigd dat ze wereldwijd 7500 banen wil schrappen. We praten exclusief met CEO Jesper Brodin.
De Luikse wafels genieten zowat overal ter wereld bekendheid. Gofrino uit Borgworm heeft van deze verwennerij met parelsuiker zijn specialiteit gemaakt. Een bezoek aan een heel heet, maar lekker ruikend atelier.
Saori Dubourg is bij BASF, 's werelds grootste chemiegroep, verantwoordelijk voor Europa en landbouwoplossingen. "Mijn grootste zorg is dat we vooral klagen", zegt Dubourg in een exclusief gesprek.
Too Good To Go, een app om voedselverspilling te bestrijden, verovert Europa razendsnel. Maar daar stopt het lang niet, zegt CEO Mette Lykke. "Het potentieel is enorm."
Volgens Erik Swerts, de topman van het leasingbedrijf Alphabet Belgium, wordt het belang van mentale fitheid in onze complexe maatschappij onderschat. Zelf maakt Swerts zijn hoofd leeg door te fietsen, te lezen en te "prutsen in de marge".
De West-Vlaamse ondernemer Xavier Costenoble, de mede-eigenaar en CEO van Winsol, schudt de ingedommelde producent van ramen, deuren en zonnewering wakker en werkt aan winstgevendheid en groei. De ambitieuze topman wil de omzet van Winsol jaarlijks sterk doen toenemen om binnen de vijf jaar de kaap van 100 miljoen euro te ronden.
In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie enkele decennia vooruit. Deze week: Verliefd zijn kan in 2059 vreemde gevolgen hebben
D'Ieteren, de grootste auto-invoerder van het land, wil nieuwe mobiliteitsdiensten ontwikkelen. Twee jaar geleden richtte het daarom de incubator Lab Box op. De eerste resultaten: de groep kocht een dienst die auto's met chauffeur verhuurt, en hoopt over enkele maanden een klein aanbod van autonome busjes te kunnen lanceren.
"De technologische vooruitgang voltrekt zich in een razend tempo. Om mee te zijn, zetten wij volop in op menselijk kapitaal en opleiding", zegt Koen Verbergt. Hij is de CEO van Unit-T, een joint venture van Telenet en de Europese dienstverlener Solutions 30. Zijn ambitie? Het beste servicebedrijf van het land worden.
Wie zich moeit met beleid en politiek, is het beste gewapend met de nodige dosis cynisme, iets dat de jonge klimaatbetogers ook nog moeten leren. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.
'Hoe maakt u het?' is het thema van de negentiende Erfgoeddag. Zondag 28 april staat in Vlaanderen het culturele erfgoed van vakmanschap en meesterschap in de schijnwerpers. Ervaren vaklui laten zien hoe ze hun ambachtelijke producten maken, hoe ze hun kennis doorgeven of innoveren in hun branche.
Voor wie langdurig ziek valt of zijn baan verliest, kunnen de maandelijkse afbetalingen van de hypothecaire lening zwaar om te dragen zijn. En toch maken maar weinig mensen gebruik van de gratis verzekering tegen inkomensverlies die de Vlaamse en de Waalse overheid al twintig jaar aanbiedt.
Van de werknemers in de privésector heeft minder dan 20 procent een verzekering gewaarborgd inkomen, die de kloof dicht tussen de ziekte-uitkering en het laatste loon. Nochtans zetten werknemers de verzekering gewaarborgd inkomen op gelijke voet met de hospitalisatieverzekering.
De meeste grote vermogensbeheerders hebben een flexibel gemengd beleggingsfonds gelanceerd. De meeste van die producten leggen nog altijd de nadruk op aandelen.
'Het fiscale wetboek onderscheidt minstens acht vormen van aanvullend pensioen, telkens met specifieke regels en voordelen. Dat pensioen wordt belast tegen minstens elf belastingtarieven. Is die constructiefout te wijten aan het feit dat de pen werd gehouden door niet-fiscalisten?'