Web weergave

Veel landen waar de corona-epidemie over haar piek lijkt, denken na over de versoepeling van de voorzorgsmaatregelen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs zes criteria geformuleerd waaraan landen moeten voldoen voor ze de greep kunnen lossen. Hoe staat ons land ervoor?

COVERVERHAAL

Het plan voor de doorstart van de economie is het privilege van de Groep van Experts belast met de Exit-Strategie. De infectiologe Erika Vlieghe, die de werkgroep voorzit, legt uit hoe de werkzaamheden verlopen.

COVERVERHAAL

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt dat de Europese Unie in gevaar komt als ze er niet in slaagt de zuiderse lidstaten financieel te steunen. "We hebben geen andere keuze dan gezamenlijke schulden te maken, met een gezamenlijke waarborgregeling. Nu moeten we beslissen of de Europese Unie meer is dan een eengemaakte markt."

INTERVIEW

Een man met kerosine in het bloed. Zo omschreef Dieter Vranckx, de CEO van Brussels Airlines, zichzelf in een interview met Trends-Tendances. De Belg is het perfecte bruggenhoofd naar de Duitse eigenaar Lufthansa.

HET GEZICHT

Dat sommige tijdelijk werklozen door allerlei toeslagen een vergoeding krijgen die hoger ligt dan hun loon, wijst erop dat het systeem aan herziening toe is, zegt Stijn Baert, arbeidseconoom aan de UGent.

DE WEEK

VBO-topman Pieter Timmermans kijkt uit naar de heropstart van de economie begin mei. Maar de bedrijven die stillagen, zullen niet meteen op hun volledige capaciteit kunnen draaien. Dus blijft de situatie fragiel. "De ondersteuning van bedrijven en werknemers heeft goed gewerkt. Maar we moeten opletten voor een solvabiliteitscrisis bij de ondernemingen."

BUSINESS

Duitsland doet het in de coronacrisis goed in vergelijking met Frankrijk, België en Nederland. Het telt opvallend weinig sterfgevallen en op de afdelingen intensive care zijn bovengemiddeld veel bedden beschikbaar. Hoe pakt ons buurland dat aan?

BUSINESS

Als een systeem een fout maakt en dat systeem reageert met een zoektocht naar schuldigen, leert het systeem niet. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De coronacrisis gooit de landbouwketen overhoop. Jaarlijks komen tienduizenden seizoenarbeiders uit Midden- en Oost-Europa naar hier om te oogsten. Zij kunnen ons land niet meer in. Het oogstseizoen trekt op gang, het probleem wordt nijpend.

BUSINESS

Hoewel de energiebevoorrading als strategische sector mag blijven functioneren tijdens de coronacrisis, houdt het virus lelijk huis bij de energiebedrijven. Dat blijkt uit een studie van de strategieconsultant Arthur D. Little.

BUSINESS

De maakindustrie draait tijdens de coronacrisis op een laag pitje. Het Limburgse verlichtingsbedrijf Kreon probeert de productie stilaan weer op te krikken om cash te genereren. "We moeten slim schakelen om de toekomst niet te hypothekeren", zegt CEO Werner Van Rethy.

BUSINESS

De Moderne Monetaire Theorie , om tekorten monetair te financieren, lijkt de nieuwe norm te worden. Dat zegt Jan Longeval, adjunct professor aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De coronacrisis legt de overnamemarkt plat. Toch wacht u beter niet met een waardebepaling van uw familiebedrijf tot een verkoop of een overdracht zich aandient. "Met een correct zicht op haar bedrijfswaarde kan een familie verstandig investeren in nieuwe mogelijkheden."

BUSINESS

ThermoVault in Genk regelt en stuurt verwarmingstoestellen. Die innovatie resulteerde in een virtuele energiecentrale met een flexibel vermogen van ruim 2 megawatt.

BUSINESS

Sinds vorige weekend zijn de tuincentra in ons land weer open. Het is een heel diverse sector.

ZOOM

Zes agenten van Crelan klaagden de commerciële druk van de bank aan en kregen gelijk voor het hof van beroep van Antwerpen. De agenten werden zo goed als verplicht bepaalde beleggingsproducten te verkopen of met specifieke verzekeringspartners te werken.

BUSINESS

De federale en de Vlaamse overheid hebben een batterij aan steunmaatregelen aangekondigd om de koopkracht van de consumenten tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk op peil te houden. Een overzicht.

MONEYTALK

De elektriciteitsprijs staat op het laagste peil sinds 2017. Aardgas was nooit goedkoper. Het is hoog tijd om na te kijken of u niet te veel betaalt aan uw energieleverancier.

MONEYTALK