Web weergave

'Zodra de ziekenhuizen niet meer kunnen omvallen en het overlijdensrisico sterk vermindert, moet je de samenleving opengooien', zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Er gaat geen week voorbij of Marc Coucke hijst zich in het nieuws met een opvallende investering via zijn familieholding Alychlo. De Oost-Vlaamse zakenman laat het geld uit de verkoop van Omega Pharma volop rollen. "Er zouden in België honderd holdings zoals Alychlo moeten zijn."

BUSINESS

Wie Durbuy zegt, zegt tegenwoordig ook Marc Coucke. De Oost-Vlaamse zakenman investeerde 150 miljoen euro in de belangrijkste toeristische trekpleister van Wallonië. Voorlopig kost hem dat alleen maar geld. "We investeren in Durbuy in authenticiteit en duurzaamheid, en willen vooral ook werk geven aan veel mensen."

BUSINESS

Deliverect, gespecialiseerd in software voor maaltijdbezorging, haalt 65 miljoen dollar op, onder meer bij internationale topinvesteerders. "Het is perfect mogelijk vanuit België een heel groot softwarebedrijf uit te bouwen", zegt CEO Zhong Xu. "De coronacrisis heeft tot een ongelofelijke versnelling geleid. Zulke momenten mag je niet laten passeren."

BUSINESS

'Solidariteit ligt me na aan het hart, maar als dat overboord wordt gegooid door sommigen die geen belastingen betalen op hun clandestiene activiteiten, brokkelt de solidariteit af.' Dat zegt onderneemster Daniëlle Vanwesenbeeck.

BUSINESS

Het Europese voetbal lijkt zijn ziel te verkopen aan de markt. Toch is de oprichting van een Super League een logisch gevolg van de mondialisering van het voetbal. De kijkers in Azië willen dat de beste ploegen van de wereld het elke week tegen elkaar opnemen.

BUSINESS

Belgische bedrijven storten zich massaal op cyberverzekeringen, blijkt uit cijfers van de verzekeringsmakelaar Aon. "De economische schade aangericht door cybercriminaliteit is groter dan alle schade veroorzaakt door branden, stormen en overstromingen", zegt CEO Philip Alliet van Aon België.

BUSINESS

Niemand solt met de Chinese Communistische Partij. Dat weet nu ook Jack Ma, de oprichter van de e-commercegigant Alibaba en even de belangrijkste man van China. Maar hij vloog te dicht tegen de zon en deed vorige week noodgedwongen een knieval. De boete van 2,3 miljard euro nam hij er met de glimlach bij. De machtsstructuren zijn weer duidelijk in China.

BUSINESS

De voorbije maanden stelden we de Ambassadeurs van de Trends Gazellen per provincie voor. Hier vindt u de Ambassadeurs van de snelste groeiers in heel Vlaanderen. Daarmee sluiten we de Gazellen-competitie dit jaar af. In de Gazellen Gids, die deze week bij Trends zit, hebben we alle Ambassadeurs verzameld.

TRENDS GAZELLEN 2021

Twee decennia lang reed het Belgisch-Nederlandse Galapagos een zo goed als vlekkeloos parcours. Maar het bedrijf kreeg onlangs enkele tegenslagen te verwerken. "Ik begrijp de ontgoocheling, maar dat is nu eenmaal eigen aan de sector", reageert Bart Filius, voorzitter en COO van Galapagos.

TRENDS GAZELLEN 2021

Met zijn digitale ziekteverzekering concurreert het Franse Alan met de klassieke verzekeraars. Maar de ambitie gaat verder: het groeibedrijf wil de verzekering voor werknemers heruitvinden. Daartoe haalde het onlangs nog 185 miljoen euro op. "De werkgevers beginnen in te zien dat het welzijn van hun medewerkers een gedeelde verantwoordelijkheid is", zegt Cedric De Vleeschauwer, die de Belgische tak leidt.

BUSINESS

Het Leuvense technologiebedrijf Twipe, dat digitale kranten distribueert op een gedeeld platform, bestaat dit najaar tien jaar. Intussen zoekt het stap voor stap zijn weg in de Verenigde Staten. "Dat vergt veel evangelisatie en overtuiging, maar we zijn hoopvol."

BUSINESS

'Systemisch denken is een aparte discipline, niet eens intellectueel zo moeilijk, maar emotioneel en vooral politiek ondraaglijk.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De lage rente wakkert de interesse voor opbrengstvastgoed aan, maar niet iedereen heeft tijd en zin om zich bezig te houden met de praktische beslommeringen die bij de verhuur komen kijken. De verkopers van hotelkamers spelen daar handig op in. De kopers moeten zich ervan bewust zijn dat er geen toezichthouder is die hen een hand boven het hoofd houdt.

MONEYTALK

Ieder jaar zien in ons land ruim 32.000 vennootschappen het levenslicht. Vanaf 1 augustus 2021 kunnen vennoten de authentieke oprichtingsakte op afstand én digitaal onderschrijven.

MONEYTALK

De Europese fondsenindustrie is in de ban van vier letters: SFDR. Die staan voor Sustainable Finance Disclosure Regulation, een nieuwe Europese richtlijn die begin maart van kracht werd en moet voorkomen dat spaar- en beleggingsproducten onterecht als duurzaam worden verkocht.

MONEYTALK