Web weergave

De grote elektriciteitscentrales maken plaats voor een slim netwerk van groene stroom, maar de energietransitie wordt hobbelig en bijwijlen duur. "Maar we mogen optimistisch zijn. Aan het einde van de rit krijgen we een stabiel, betaalbaar en duurzaam energiesysteem", zeggen Thierry Saegeman en Gerrit Jan Schaeffer, die namens Engie en EnergyVille een nieuw samenwerkingsakkoord sloten.

INZICHT

'Kunnen we de nieuwe koers van Toshiba beschouwen als een wanhoopspoging om zijn hachje te redden of als een geniale zet?', vraagt Pedro Mathynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits, zich af.

BUSINESS

Degelijk onderwijs is een investering in toekomstige maatschappelijke welvaart. In die zin behoort het tot de kerntaken van de overheid. Alleen gaat de kwaliteit van ons onderwijs er de jongste jaren op achteruit, terwijl Vlaanderen er juist veel geld voor uittrekt. Dat moet beter.

INZICHT

Volgens de transporteconoom Christa Sys (UAntwerpen) kan de fusie van de tankerrederij Euronav met haar concurrent Frontline de motor vormen van de snelle vergroening van het maritiem gastransport. Het is dus geen keuze tussen groener of groter worden, zoals Euronav-hoofdaandeelhouder Alexander Saverys (CMB) beweert. De combinatie van beide geeft potentieel zelfs meer rendement.

INZICHT

Dit jaar zullen de champagnekurken meerdere keren knallen bij Agristo. De producent van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten is niet alleen opnieuw onze Trends Gazellen Ambassadeur, het bedrijf huldigt ook zijn nieuwe hoofdkwartier in Wielsbeke in. Deze zomer volgt een feestje om de 35ste verjaardag te vieren.

GAZELLEN

De Duitser Otmar Issing, de grondlegger van de euro, berispt de Europese Centrale Bank voor haar reactie op de inflatie. Hij vreest voor stagflatie als de centrale banken de prijsopdrijvende factoren verkeerd blijven inschatten.

HET BESTE UIT...

De smartphonemarkt groeit nauwelijks nog. Silicon Valley werkt aan the next big thing.

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Utopia Events verdient het label omdat het de evenementensector klimaatneutraal wil maken. Steeds meer bedrijven hebben een duurzaamheidscharter. Maar als ze een evenement organiseren, botsen ze op de grenzen van hun ecologische kennis. Die leemte vult het CO2-neutrale evenementenbureau Utopia. "Zowel onze leveranciers als onze klanten als hun gasten engageren zich om de natuur te ontlasten", zegt oprichter Gilles De Backer.

INSPIRATIE

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt politieke en economische schokgolven, die tot in de ruimte voelbaar zijn. Rusland, en in mindere mate Oekraïne, zijn belangrijke ruimtevaartlanden. Dat zij wegvallen, treft ook Belgische bedrijven in die sector. Tegelijk is dit misschien een vermomde zegen, die de Europese industrie een boost kan geven.

INSPIRATIE

Techondernemer en investeerder Jürgen Ingels bezocht ooit Sterrenstad, de stad voorbij Moskou waar kosmonauten worden opgeleid. "Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. Alleen kon ik de snoep niet eten." Sinds kort heeft Ingels zijn eigen snoepwinkel, en die deelt hij in Antwerpen met het publiek.

INSPIRATIE

Sinds de oorlog in Oekraïne moeten factcheckers vooral oorlogspropaganda natrekken, maar tijdens de pandemie regende het valse berichten over corona, vaccinaties en mogelijke wondermiddelen. "Verduidelijken waarom iets niet klopt, kan mensenlevens redden", zegt bullshitdetective Maarten Schenk, de oprichter van Leadstories.com.

INSPIRATIE

Veel kmo's en start-ups zouden voor hun investeringen wel subsidies kunnen krijgen, maar lopen die mis omdat ze het te druk hebben of uit onwetendheid. Bepaalde subsidies veranderen jaarlijks en vereisen een gespecialiseerde opvolging. "Wij gidsen kmo's door het subsidieoerwoud", vertelt Geert Spapen van A-Chief.

ADVIES