Web weergave

Na het eerste salvo twee weken geleden dreigen de Verenigde Staten opnieuw met economische sancties tegen Rusland, als vergelding voor de steun van Moskou aan het Syrische regime. Maar werken economische sancties wel? Glenn Rayp, hoogleraar internationale economie aan de UGent, is een believer.

DE WEEK

Met zijn getuigenis voor het Amerikaanse Congres staat Mark Zuckerberg nog maar aan het begin van een cruciaal jaar voor Facebook. Op zijn tijdslijn staan nog confrontaties met privacywaakhonden, misnoegde aandeelhouders, strenge toezichthouders en ontevreden adverteerders. Wat begon als een zoveelste schandaaltje kan uitdraaien op een lange lijdensweg.

BUSINESS

Brouwerij Palm is bijna twee jaar in handen van de Nederlandse brouwer Bavaria. De verkoop van de ingedommelde brouwer zwengelt langzaam weer aan. "Er was niets mis met Palm. Er ontbrak een merkenportefeuillegedachte." De voorzitter van het directiecomité, Jan-Renier Swinkels, is heel enthousiast over zijn Belgische overname.

BUSINESS

Bedrijven moeten onder druk van nieuwe technologie en een veranderend klantengedrag steeds sneller transformeren. Hoe gaan topmanagers te werk om grote tankers snel en wendbaar te laten veranderen? We nemen een kijkje onder de managementmotorkap bij KBC Groep aan de hand van een nieuw model van verandermanagement.

BUSINESS

Met 11 procent miljonairs en het grootste aantal Porsche-rijders van het land, is Zug een van de rijkste plekken in Zwitserland. Het belastingparadijs richt de blik nu op fintech en heeft zichzelf uitgeroepen tot Crypto Valley, de hoofdstad van de digitale valuta.

BUSINESS

Eind 2017 hadden de banken een recordbedrag van 147,7 miljard euro aan bedrijfskredieten uitstaan. En de markt lijkt nog niet over zijn hoogtepunt heen.

BUSINESS

Het aantal uitgiftes van bedrijfsobligaties voor de kleine belegger was de voorbije jaren op één hand te tellen. Door de lage rente zijn andere financieringsbronnen aantrekkelijker. Toch verwachten experts dat bedrijven ooit weer rechtstreeks bij de Belgische spaarder zullen aankloppen.

BUSINESS

Galler is uitgegroeid tot een referentie in de Belgische chocoladesector. De chocoladefabriek bevindt zich nog altijd in Vaux-Sous-Chèvremont, een deelgemeente van Chaudfontaine. We volgen een nieuwe creatie van het merk.

MADE IN BELGIUM

Consumenten spenderen meer tijd aan berichten-apps dan aan sociale media. Dat betekent volgens Botwiser, een Brusselse start-up die sinds een goed jaar chatbots en voicebots ontwikkelt, een belangrijk keerpunt.

BUSINESS

De isolatiespecialist Ipcom heeft een nieuwe eigenaar, het investeringsfonds Alpha Private Equity. Het fonds moet Ipcom helpen marktleider te worden in Europa. Was een alliantie met een grote sectorgenoot geen betere keuze geweest?

BUSINESS

Jacques Vandermeiren, gedelegeerd bestuurder van het Antwerps Havenbedrijf, is trots op zijn hockeyende dochters, geniet van een maaltijd in 't Fornuis en houdt ervan om in Arcachon urenlage gesprekken te voeren.

BUSINESS

Wie een hogere belastingaanslag krijgt, kan een bezwaarschrift indienen bij een hogere belastingambtenaar dan de controleur. De administratie holt die procedure nu uit via de interne instructie 'proces 110'.

BUSINESS

FlixBus, het nummer één van het autocarvervoer in Europa, opent binnenlandse lijnen in België en gaat frontaal de concurrentie aan met de NMBS. Het bedrijf neemt al ongeveer 10 procent van het Belgische autocarvervoer voor zijn rekening.

BUSINESS

Nu The Independent uitwijkt naar het najaar, heeft Art Brussels opnieuw vrij spel als de enige grote hedendaagsekunstbeurs in Brussel.

AGENDA

Wie zijn toekomstige pensioen te karig vindt, moet ervoor zorgen dat hij meer inkomsten heeft op zijn oude dag. Zo kunt u sinds kort tot 1230 euro per jaar storten voor het pensioensparen. Maar er zijn mogelijkheden om de drie pensioenpijlers te versterken.

MONEYTALK

Het Europees Hof van Justitie heeft België veroordeeld omdat de Belgische fiscus tweede verblijven in eigen land anders waardeert dan tweede verblijven in het buitenland. "Dit arrest kan een excuus zijn om een hogere belasting op vastgoed door te voeren."

MONEYTALK

De bitcoin is in enkele dagen met bijna 20 procent gestegen. Daarom zijn we niet gehaast met het verkopen van onze posities en doen we zelfs nog een laatste gokje.

MONEYTALK

Obligaties uit frontiermarkten zijn voor veel beleggers nog onbekend terrein. Anthony Simond, een expert van Aberdeen Standard Investments, is overtuigd van het potentieel.

MONEYTALK