Web weergave

De coronacrisis zal diepe kraters slaan in de overheidsfinanciën. Hoe kunnen we de tekorten en de schulden wegwerken? En wie zal daarvoor opdraaien? Trends legde een groep vooraanstaande economen zes mogelijkheden voor.

COVERVERHAAL

Als het stormt, hebben emotionaliteit en overdrijving weinig nut. Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, blijft dan ook opvallend rustig als ze de onvrede in de sector van de woon-zorgcentra ventileert. "Ik heb mezelf gezworen nooit spelletjes te spelen."

HET GEZICHT

Door de coronacrisis wordt het gebruik van ingrijpende elektronische surveillance bespreekbaar. En voor het massale thuiswerken wordt vaak gegrepen naar onveilige tools van techgiganten. Volgens VUB-hoogleraar Rosamunde van Brakel, die is gespecialiseerd in surveillance en privacy, denken we beter eerst goed na voor we dat doen.

DE WEEK

De Belgische kledingketens staan te trappelen om na de paasvakantie hun winkels weer te kunnen openen. Hoe langer de deuren gesloten blijven, hoe moeilijker het voor de kwetsbare ketens wordt om deze crisis te overleven.

BUSINESS

De horeca kijkt aan tegen een verlies van een zevende van de jaaromzet, of 2,3 miljard euro. "De economische schade zal enorm zijn." En toch is de horeca een blijver, als het coronavirus is uitgewoed.

BUSINESS

Expertise kan het nemen van politieke keuzes objectiveren en verbeteren, maar ze kan die niet vervangen. Dat zegt Marc Devos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Wat doet een kleine ondernemer die van de ene dag op de andere zonder inkomen valt? Nog creatiever zijn dan gewoonlijk, en zijn product of dienst blijven leveren, desnoods op de fiets, of zelfs virtueel. Niet dat daarmee winst wordt gemaakt, maar alle financiële beetjes helpen, en de klant blijft tenminste niet op zijn honger zitten.

BUSINESS

De Europese Unie onderhandelt al wekenlang over een gezamenlijke aanpak van de coronacrisis. Vorige week bereikten de ministers van Financiën daar een eerste akkoord over. Die mededeling op zich was belangrijker dan de inhoud ervan. De belangrijkste discussie, die over een herstelbeleid na de crisis, wordt doorgeschoven naar later.

BUSINESS

Na een moeilijke start is itsme uitgegroeid tot een succesvolle tool waarmee al ruim anderhalf miljoen Belgen zich via hun smartphone aanmelden bij digitale overheids- en bankdiensten.

BUSINESS

Michel Detheux leidt vanuit de Verenigde Staten het Waalse biotechbedrijf iTeos Therapeutics, dat in volle coronacrisis vlot 125 miljoen dollar ophaalde voor de verdere ontwikkeling van zijn kankertherapieën. Zijn trans-Atlantische visie en advies voor andere Belgische biotechspelers, deelt de CEO graag.

BUSINESS

Uit grote hoeveelheden data in enkele seconden besluiten trekken: het wordt mogelijk met de slimme algoritmes van de Belgische start-up Tangent Works. Om internationaal plankgas te kunnen geven vond het 2 miljoen euro extra kapitaal in de Londense City. Force Over Mass is een durfkapitaalfonds met twee Belgen aan het roer.

BUSINESS

ROND, een Oost-Vlaamse start-up, is klaar om met zijn innoverende stopcontacten en schakelaars de Europese markt te veroveren.

BUSINESS

Het in 1902 opgerichte Meurens is de enige onderneming die de benaming'echte Luikse siroop' mag gebruiken. Het beroemde recept dateert uit 1947. Behalve veel peren zijn er ook appels, suiker en dadels voor nodig.

MADE IN BELGIUM

Nour Addine Ayyoub is een Antwerpenaar met Marokkaanse roots en Zuid-Afrikaan. In Kaapstad richtte hij Zailab op, dat software ontwerpt voor een nieuw soort callcentrum. In Delft, een township met weinig kansen en veel criminaliteit, wordt het project getest.

BUSINESS

De coronacrisis zet de kredietwaardigheid van heel wat ondernemingen op het spel. Op de obligatiemarkten dreigen die gevallen engelen een ravage aan te richten. Met grote gevolgen voor die bedrijven, de economie, de markten en de belegger.

MONEYTALK

Terwijl het coronavirus zich volop over de wereld verspreidde, verlaagde het kredietagentschap Fitch vorige week de kredietvooruitzichten voor ons land. Het doet de vraag rijzen of kredietbeoordelingen in volle crisis wel iets waard zijn. Toch wel, zegt specialist Ludo Theunissen.

MONEYTALK

'De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft op 3 april aanbevelingen uitgevaardigd over hoe landen moeten omgaan met covid-19 in een grensoverschrijdende context. Het zijn richtlijnen over vaste inrichtingen, het wijzigen van de fiscale zetel van onderneming en grensoverschrijdende tewerkstelling. De gevolgen zijn niet min.' Dat zegt Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten.

MONEYTALK