Web weergave

Het Belgische Collibra slaagt in een nieuwe krachttoer. Het is 2,3 miljard dollar waard, nadat het nog eens 112,5 miljoen dollar extra geld heeft opgehaald. Het softwarebedrijf kan met een volle bankrekening de coronacrisis het hoofd bieden. "Dit is een belangrijk signaal naar onze medewerkers, klanten en partners", zegt CEO Felix Van de Maele.

INTERVIEW

Als minister van Telecommunicatie in de ontslagnemende regering-Wilmès moest Philippe De Backer (Open Vld) vooral op de winkel letten. Door de coronacrisis werd hij opnieuw een volwaardige minister en het hoofd van de taskforce die moet zorgen voor voldoende medisch materiaal. "Hij is de juiste man op de juiste plaats."

HET GEZICHT

Ondanks het bezoekersverbod slaat het coronavirus hard toe in de Vlaamse ouderenzorg. Véronique De Schaepmeester, gedelegeerd bestuurder van de sectororganisatie Vlozo, vraagt meer beschermingsmateriaal en immuniteitstesten.

DE WEEK

Het staat buiten kijf dat er fouten zijn gemaakt bij de bestellingen van mondmaskers voor het verzorgend personeel. De taskforce onder leiding van minister Philippe De Backer werkt dag en nacht om de achterstand in te halen. Daarbij kan ze alle hulp van bedrijven gebruiken.

BUSINESS

De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt om meer te testen op covid-19. Nadat ons land op dat terrein noodgedwongen was achtergebleven, wordt het aantal tests opgedreven.

BUSINESS

Bijna één op de zeven Belgische bedrijven kampt met een negatief eigen vermogen. Met hun solvabiliteit is het nog slechter gesteld. En dat was dan nog voordat de coronacrisis onze economie een mokerslag toediende. Dat blijkt uit een exclusief onderzoek van Trends en de financiële-informatieverschaffer Trends Business Information.

BUSINESS

Eén op de twee bedrijven ondervindt liquiditeitsproblemen door de coronacrisis. Klassiek lost een advocaat dat op met een gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers, maar dat is voorbarig, zeggen experts. De regering werkt aan maatregelen om het aantal procedures in te dijken.

BUSINESS

Overal in Europa pakken overheden uit met noodmaatregelen om de economische impact van de coronacrisis in te perken. Er wordt vooral ingezet op kredietgaranties, zodat de banken het geld laten doorstromen naar de bedrijven.

BUSINESS

Terwijl veel drukkerijen op een laag pitje draaien of helemaal stilliggen, is het alle hens aan dek bij de verpakkingsdrukkerijen die produceren voor de voedingsindustrie en de farmaceutische sector. "Wij zijn een cruciale schakel in de voedselketen", zegt Fanny Dhondt van de familiale verpakkingsdrukkerij St-Luc Labels & Packaging in Nazareth.

BUSINESS

De coronaquarantaine houdt de musea gesloten. Wie toch het werk van Jan van Eyck wil zien, kan dat tot het kleinste detail op de website closertovaneyck.be. De wiskunde achter de beelden stamt van de onderzoeksgroep rond VUB-hoogeleraar Ann Dooms.

WETENSCHAP

BuddyBites maakt hondenvoeding op basis van een digitaal hondenpaspoort. De oprichters ontwikkelden daarvoor een algoritme dat uitgaat van de fysieke kenmerken van het dier.

BUSINESS

Bij veel kmo's was telewerk voor de coronacrisis niet de norm. Ze investeerden de voorbije weken in oplossingen, waarmee ze vertrouwelijke informatie op afstand kunnen uitwisselen en communicatie met het bedrijfsnetwerk mogelijk is.

BUSINESS

De cruisesector lijkt geen noodzakelijke industrie. De wapenwinkels in de Verenigde Staten wel, dat is duidelijk. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

In deze moeilijke tijden danken we de werknemers in de zorg en de retail op onze blote knieën. Toch behoren zij tot de laagverdieners in ons land, en dat wringt. Schaarste leidt doorgaans wel tot hogere prijzen, maar niet automatisch tot hogere lonen.

MONEYTALK

Beursgenoteerd vastgoed ontsnapt niet aan de verkoopgolf die over de beurzen rolt. De beheerders van vastgoedfondsen zijn bezorgd over het winkelvastgoed en de verhuurders van woon-zorgcentra. Maar ze zien in de crisis ook kansen voor logistieke spelers.

MONEYTALK