Web weergave

Je zal maar een bedrijf hebben gebouwd op zorgvastgoed. Wat doe je dan wanneer een pandemie een spoor van oversterfte door de rustoorden trekt? "Corona heeft onze fundamenten niet aangetast", zegt Stefaan Gielens, de CEO van Aedifica. "De vergrijzing gaat voort, maar Europa laat zijn ouderen niet in de steek. En het is niet allemaal kommer en kwel in een rustoord."

BUSINESS

De strengere lockdown die sinds begin april in heel Frankrijk geldt, zal niet veel extra economische schade veroorzaken. Het economische hart van Frankrijk, Île-de-France, zit al sinds de tweede helft van maart in een lockdown. Voor het herstel rekenen economen op de binnenlandse consumptie. In het relanceplan hebben ze minder vertrouwen.

BUSINESS

Ann Schoubs heeft een vernieuwingsplan klaar voor De Lijn en geeft voor het eerst tekst en uitleg. De nieuwe directeur-generaal van de vervoersmaatschappij zet de reiziger en de vergroening centraal. Maar de Vlaamse regering moet dan wel met centen over de brug komen, vindt ze.

BUSINESS

'Zodra een onderneming meer dan 400 werknemers telt, worden de relaties onpersoonlijk en steekt kantoorpolitiek haar lelijke kop op,' zegt adjunct-professor aan de Vlerick Business School Jan Longeval.

BUSINESS

Erwin Schoeters kwam op 1 november aan het hoofd van Van Lanschot België met de ambitie de aansluiting te maken met de middelgrote private banken. Door de krachten te bundelen met de onafhankelijke vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden kan Van Lanschot in België bijna meespelen in de klasse van ABN AMRO Private Banking en Puilaetco.

BUSINESS

De digitalisering in de zorg gaat te traag. Daar probeert cardioloog Pieter Vandervoort iets aan te doen met zijn onderzoeksgroep aan de Universiteit Hasselt.

BUSINESS

Charles Goldberg, Jo De Clercq, Alexander Hodacq en andere gevestigde namen uit de Belgische vastgoedbranche starten met Alter REIM. Dat lanceert een fonds om te investeren in cohousingprojecten.

BUSINESS

Kmo's zijn een essentieel onderdeel van een levend economisch weefsel, en dan zeker in Vlaanderen. "Het unieke samenspel van klein en groot is de echte sterkte van de Vlaamse economie", vindt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van de werkgeversvereniging Voka.

BUSINESS

Brussel moet nadenken over zijn stedelijke ontwikkeling, nu de pandemie onze visie op leven in de stad heeft veranderd. Helaas is dat slecht nieuws voor de strijd tegen de stadsvlucht. Pascal Smet, de Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw, legt uit hoe hij die twee denkt te verzoenen.

BUSINESS

'Een rekensom wijst uit dat als je zeven uur per nacht slaapt en een uur vrij neemt voor persoonlijke verzorging, je 112 uur per week kunt werken.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School

BUSINESS

De Wereldbank wil met obligaties privégeld mobiliseren voor natuurbehoud, te beginnen met de bedreigde zwarte neushoorn. Maar er zijn kanttekeningen. "Het rendement is afhankelijk van het resultaat. Dat leidt tot veel onzekerheid voor de belegger."

MONEYTALK

Toevallige Amerikanen. Zo noemen zich Europeanen die in de Verenigde Staten geboren zijn, maar in Europa wonen en werken. Door hun geboorterecht verkregen ze de dubbele nationaliteit, maar daar dragen ze vandaag vooral negatieve gevolgen van. De banken weren hen, uit angst voor Amerikaanse sancties.

MONEYTALK