Web weergave

De N-VA en de MR zullen de behoudsgezinde centrumkiezer wel aanspreken, zoals Emmanuel Macron doet in Frankrijk. De andere partijen moeten de kilte uit hun discours halen. Het is dat of Raoul Hedebouw, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

'Als het economisch herstel op de rails blijft, dringt een afbouw van het begrotingstekort zich op.' Dat zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes

OPINIE

'De raad van bestuur van Euronav kiest voor een fusie met het Noorse Frontline van John Frederiksen. De familie Saverys zei nadien van Euronav een maritieme en industriële cleantechspeler te willen maken. Beide projecten zijn valabel voor Euronav, maar ze worden aan de aandeelhouders gepresenteerd als twee scenario's die tegenover elkaar staan.'

OPINIE

Door oorlog en de stijgende prijzen is het eten op uw bord plots niet vanzelfsprekend meer. Gelukkig is Europa goeddeels zelfvoorzienend, deels dankzij de miljardensteun voor de boeren. Maar de groene plannen van de Europese Unie bedreigen de voedselzekerheid, aldus de sector. Experts maken zich minder zorgen.

INZICHT

De Europese Commissie wil dat tegen 2030 een kwart van het landbouwareaal naar biolandbouw gaat. Kan ons Belgisch landbouwsysteem die transitie aan? "Het gaat niet om dat percentage, maar om een systeemkeuze", zegt biolandbouwer Wim De Middeleer.

INZICHT

Emmanuel Macron en Marine Le Pen nemen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De strijd overstijgt de Franse politiek.

HET BESTE UIT...

Is de economie steunen een kerntaak van de overheid? Of loopt de overheid de ondernemers voor de voeten? Het economische beleid is vaak nuttig, maar soms staat de overheid ook een hogere welvaart in de weg. De 35 miljard euro die onze overheden in het economisch beleid pompen, zijn niet altijd even efficiënt besteed.

INZICHT

Welgeteld één chipfabriek heeft België nog. Ietwat weggestopt in Oudenaarde neemt de fabriek die ooit begon als Mietec een frisse start onder de naam BelGaN. Gedreven door een buitenlandse investering wil ze microchips uit nieuwe materialen bouwen.

INZICHT

De CEO van PostNL wordt persoonlijk verdacht van sociale misdrijven omdat zijn bedrijf zou werken met schijnzelfstandigen. Bestuursleden moeten niet eens weten dat inbreuken op de strafwet werden gepleegd om effectief veroordeeld te worden.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die 1 miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

'We moeten onze dierbare democratie en haar basisprincipes met aandacht koesteren.' Dat zegt Nicolay Dentchev, professor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

INSPIRATIE

Joep Beving had een topbaan bij een reclamebureau, maar besloot zijn leven na een burn-out een nieuwe wending te geven. De trage, eenvoudige pianomuziek die hij thuis op de piano van zijn grootmoeder had gecomponeerd, gooide hij op Spotify. In geen tijd werd hij een van de meest gestreamde pianisten ter wereld. "Met mijn muziek wil ik een soort stiltecabine ontwerpen waarin mensen uit de herrie, de manie van alledag kunnen ontsnappen."

INSPIRATIE

De eerste editie van de Trends Winter University in Finland heeft meer dan dertig Belgische techondernemers bij elkaar gebracht. Onder meer de oprichters van vaandeldragers zoals Showpad, Collibra, Deliverect, Sunrise en Immoweb waren erbij.

INSPIRATIE

Van het beroep van makelaar bestaat een beeld van makkelijk binnenstromend geld zonder dat je er al te hard voor hoeft te werken of studeren. Niets is minder waar. Vooral nu de makelaars zichzelf moeten heruitvinden, als ze niet ingehaald willen worden door de concurrentie en de digitalisering.

INZICHT

Ophef, reuring en consternatie, Stad Gent wil dat de helft van de eetkramen tijdens de Gentse Feesten een volledig vegetarisch aanbod heeft. De nekslag voor onze felbevochten vrijheid? Of mag een overheid zo ingrijpen in ons leven?

MILLENNIALS AAN HET WOORD