Web weergave

De economie wordt hoe langer hoe minder tastbaar. Patenten, onderzoek en ontwikkeling, software, netwerken en andere immateriële zaken worden steeds belangrijker. Alleen zien we dat niet in de bedrijfscijfers of nationale rekeningen. Daardoor miskijken we ons op de werkelijke waarde van bedrijven en de economie, en op de gevolgen van die immateriële verschuiving.

COVERVERHAAL

Jan Clarebout wil 300 miljoen euro investeren in een gloednieuwe fabriek in Frameries, goed voor 500 banen. Maar de buurt lust zijn plannen niet, waardoor de Vlaamse frietkampioen de boeman van Henegouwen is geworden

HET GEZICHT

Het oogartsensyndicaat protesteert tegen het plan van Maggie De Block (Open Vld) om een nieuwe beroepsgroep te creëren: de orthoptist-optometrist. Zo wil de minister de oogmetingen die in de praktijk al gebeuren bij de opticien, wettelijk regelen. "Waarom legt de minister onze adviezen naast zich neer?" vraagt dokter Hilde Deconinck, bestuurslid van de technische commissie van paramedische beroepen en van de federale commissie voor paramedische beroepen, zich af.

DE WEEK

De Britse start-up Revolut, gespecialiseerd in betalingen in vreemde munten en internationale geldtransfers zonder kosten, start een offensief op de Belgische markt. Zo moet het aantal klanten in België ruim verdubbelen.

BUSINESS

Wie de belangen van de jongere generaties consequent wil laten doorwegen bij verkiezingen, eindigt in meervoudig stemrecht voor hun ouders. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Vergeet de ronde visbokaal uit uw jeugd en de plastic schatkist op de bodem. Aquariums zijn vandaag fabuleuze miniwerelden, volledig natuurlijk en op Japanse leest ontworpen. Het Antwerpse NADA doet aan aquascaping op maat van zijn klanten.

MADE IN BELGIUM

Bedrijven geleid door vrouwen zijn een significant betere financiële investering dan bedrijven geleid door mannen. Dat zegt Rudy Aernoudt, professor economie aan de Universiteit Gent.

BUSINESS

De vastgoedondernemer Marleen De Vijt pendelt tussen Antwerpen en Murcia. De Vijt houdt van boeken lezen, wandelen in Brasschaat en fietsen langs de Spaanse kust. De snelheid van de verandering wordt volgens haar onderschat.

BUSINESS

Het jonge June Energy koestert grote ambities. 'We willen nu werken aan de zaken die over drie tot vijf jaar echt waarde zullen hebben.' Het bedrijf, dat de energiefactuur van zijn klanten drukt door ze automatisch van leverancier te laten veranderen, wil nu ook de kmo-markt aansnijden.

BUSINESS

De productie van kleren is erg belastend voor het milieu. Bovendien worden aan het einde van het seizoen massa's kleren weggegooid of vernietigd. Enkele Belgische bedrijven tonen dat het anders kan.

BUSINESS

Rydoo kennen we als de start-up die een einde maakte aan rondslingerende papiertjes en bonnetjes door centrale en digitale systemen voor onkosten te ontwikkelen. Die aanpak vertaalt het nu naar de markt van de zakenreizen.

BUSINESS

In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie enkele decennia vooruit. Deze week: de ontcijfering van herinneringen creëert een nieuwe economie

BUSINESS

Met drie nieuwe musea viert Duitsland de honderdste verjaardag van het Bauhaus: de invloedrijkste academie voor toegepaste kunsten van de twintigste eeuw.

AGENDA