Web weergave

'De loonkosten zullen de komende twee jaar in Duitsland minder snel stijgen dan in België. Minder economische groei en banenverlies zullen het gevolg zijn, zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

INTRO

Te midden van alle coronaperikelen krijgen bedrijfsleiders er nog een kopzorg bij: hoe raken ze op een betaalbare manier aan de nodige grondstoffen en componenten? Prijsstijgingen en schaarste knallen door de aanvoerketens. Misschien zijn we te afhankelijk geworden van de lange bevoorradingsketens uit Azië, en moet de aanvoer weerbaarder maar duurder worden.

COVERVERHAAL

'Vertrouwen in de globalisering is goed, een beetje extra controle is beter.' Dat zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

OPINIE

In de strijd tegen het coronavirus is preventie veel doelmatiger dan lockdowns. Maar het Belgische preventiebeleid schiet nog vaak tekort, aldus Annemie Bollen, medewerkster van de studiedienst van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

DE WEEK

Als Wallonië zijn werkzaamheidsgraad kan optrekken tot die van Vlaanderen, smelten de geldstromen tussen het noorden en het zuiden van dit land als sneeuw voor de zon, berekende econoom Didier Paquot. Maar daarvoor moeten in Wallonië bijna 230.000 extra banen worden gecreëerd. Een schier onmogelijke opdracht.

BUSINESS

Neobanken zoals N26 en Revolut breken niet echt door in België. Ook internationaal hebben die nieuwe digitale banken het moeilijk. De gevestigde spelers lijken meer te profiteren van de coronacrisis, stelt Jeroen Dossche van Capco vast.

BUSINESS

Emmanuel Faber, de topman van Danone, moest opstappen omdat activistische investeerders meer rendement eisen. Faber had van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid het stokpaardje van de Franse voedingsmultinational gemaakt. Maar dat is het probleem niet bij Danone. Wel dat de groep achteroploopt op zijn concurrenten.

BUSINESS

Weinig kaasvervangers zijn een volwaardig alternatief voor het klassieke product. Daarom pakt Neri De Meester met haar plantaardige kaasmerk Omage niet alleen de smaak, maar vooral de kaasbeleving aan.

BUSINESS

Geen enkele andere fabriek ter wereld heeft een machine zoals die van de Belgische Group MAM. Ze ziet eruit als een ruimtestation en produceert folies die gebouwen op een duurzame manier beschermen tegen de warmte van de zon.

BUSINESS

Sophie Vandebroek voelt zich nog altijd Europees. Daar heeft haar Amerikaanse paspoort en ruim 30 jaar corporate life niets aan veranderd. Haar taal is wel veranderd: ze wisselt tussen Engels en Nederlands. "Taal was dan nooit mijn sterke punt", lacht ze. "Ik ben goed in wetenschappen. Zo is mijn brein nu eenmaal bedraad."

INSPIRING FIFTY

De bank- en verzekeringsgroep Belfius licht een tip van de sluier op van zijn nieuwe aanbod, waarin ze de telecomdiensten van Proximus integreert. Een primeur in België.

BUSINESS

'De fase van de innovators - de Tesla als statussymbool op de oprit - hebben we stilaan gehad. We zijn minstens bij de early adopters beland', zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Als autojournalist ben ik in deze overgang naar een elektrische toekomst almaar vaker met een 'EV' onderweg. Dat is telkens weer aanpassen, want een heel andere ervaring dan met een klassieke benzine- of dieselauto rijden. Niet alleen technisch, ook mentaal.

DOSSIER ELEKTRISCHE WAGENS

Hoe meer elektrische auto's, hoe meer vraag naar elektriciteit en dus meer risico op stroomtekorten. Het lijkt een logische redenering, maar ze klopt niet. Het energiesysteem van de toekomst zal niet zonder uw autobatterij kunnen. En u wellicht evenmin.

DOSSIER ELEKTRISCHE WAGENS

Het Belgische Trevor Motorcycles start dit jaar met de productie van lichte elektrische motorfietsen. Maar is er wel een markt voor zulke duurzame gemotoriseerde tweewielers?

BUSINESS

Weimat ontwerpt en maakt kunststofonderdelen voor de auto- en de luchtvaartsector. Als reactie op de coronacrisis heeft het Eupense bedrijf een mondmasker van kunststof geproduceerd, maar de certificering verloopt moeilijk.

BUSINESS

Boeken waarin de held de naam draagt van het kind voor wie het bestemd is, zijn de laatste jaren in. Sinds acht jaar leidt Marie Thibaut de Maisières ZebraBook, een Belgisch bedrijf in volle expansie, dat beweert anders te zijn dan andere spelers in de uitgeverswereld.

BUSINESS

Ik hoop toch nog tijdens corona mijn speelsheid terug te vinden, zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

BUSINESS

Wie vooruit wil in het leven, moet keihard werken en de regels volgen. Dat kreeg de Duitse Heike Geißler ingeprent van haar ouders. Maar toen ze een baantje bij Amazon had, zag ze in hoe onmenselijk het systeem kan zijn. "Voor mij is Amazon een kwaadaardig bedrijf, met slechte arbeidsomstandigheden, waar mensen ontmenselijkt worden."

AFTERWORK

Vlaams minister van Gezin Wouter Beke liet begin maart weten dat er geen grote bijsturingen nodig zijn aan het Groeipakket, de opvolger van de kinderbijslag. De oppositie kant zich tegen die snelle conclusie op basis van een evaluatie door het agentschap Opgroeien. Volgens de minister is het Groeipakket "meer herverdelend". Daar zijn lang niet alle experts het mee eens.

MONEYTALK

Het waterbedrijf Ekopak nam een vliegende start op de beurs van Brussel. In de fondsenwereld is al langer bekend dat beleggen in waterbedrijven rendeert. Een van die waterfondsen voerde ooit de slogan: "Neem blauw goud op in uw portefeuille".

MONEYTALK

In de strijd tegen het coronavirus blijft thuiswerken voorlopig de norm. Verscheidene ondernemingen grijpen terug naar een vorm van tijdregistratie bij hun werknemers. Zij zien dat vooral als een controlemiddel, maar dat hoeft niet zo te zijn.

MONEYTALK