Web weergave

Het hoogste overheidsbeslag van West-Europa verdient een trefzeker economisch beleid, uitstekend onderwijs, een ernstig binnen- en buitenlands veiligheidsbeleid en een efficiënte, billijke sociale zekerheid. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Door de druk van covid-19 op de eerstelijnszorg dacht één op de drie huisartsen aan stoppen. Nu de pandemie op haar retour is, zijn de onderliggende problemen niet verdwenen. De eerste lijn is dan wel de sterkhouder van de zorg, maar ze kraakt aan alle kanten.

INZICHT

Pieter Verstraete is bedrijfsadviseur in China

HET BESTE UIT..

President Emmanuel Macron pochte in de aanloop naar de verkiezingen graag met sociaaleconomische hervormingen, zoals lagere bedrijfsbelastingen en een hervorming van de arbeidsmarkt. Maar in de praktijk hebben ze weinig zoden aan de dijk gezet. De concurrentiepositie van de Franse bedrijven is de voorbije jaren verder afgekalfd.

INZICHT

Sinds zijn oprichting meer dan vijftig jaar geleden is Gantrex uitgegroeid tot de wereldleider in zijn sector, met een aanwezigheid in twintig landen op vijf continenten. Toch hebben weinig mensen van de onderneming uit Nijvel gehoord.

INZICHT

Een van de troeven van Tesla zijn zijn speciale snellaadstations. Die maken het mogelijk om ver te reizen. Nu stelt Tesla zijn netwerk open voor andere automerken, eerst in Nederland, Frankrijk en Noorwegen.

GROENE MOBILITEIT

De automarkt zit in de perfecte storm. Zowel nieuw als tweedehands gaan de prijzen fel omhoog. En de klap door de oorlog in Oekraïne moet nog komen. De eerste elektrische tweedehandswagens komen ook zoetjesaan op de markt, maar het zijn er bijna uitsluitend uit het duurdere segment.

DUURZAME MOBILITEIT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Iedere maand stellen we een wetenschapper voor wiens werk belangrijk kan worden voor de economie. Socioloog Stefaan Walgrave bestudeert de kern van de democratie. Zijn onderzoek focust op wat nodig is om politici te laten luisteren naar de publieke opinie.

INSPIRATIE

Sportief zijn de Rode Duivels sinds kort niet meer het nummer één in de wereld, maar de Belgische Voetbalbond wil in duurzaamheid wel een inspirerende leider zijn. Een lichtpunt in een sector die, nu het controversiële wereldkampioenschap in Qatar nadert, nog bijzonder veel werk heeft.

INSPIRATIE

Ondernemingen worden geconfronteerd met heel wat facturen die onbetaald blijven. Hoe krijgt u als zelfstandige of kmo uw geld vast van klanten die in gebreke blijven?

ADVIES