Trends nr. 14 | 4 april 2019

cover Trends

Lees Trends digitaal

Van Deceuninck tot Total: waarom koers weer interessant is voor grote wielersponsors

Web weergave

Weg van de gouden kooi

Jan Hollez en Zhong Xu trekken voor hun start-up Deliverect twee kleppers aan als investeerders. De jonge, maar ervaren techondernemers willen niet rentenieren en werken verder aan de digitalisering van de horeca.

HET GEZICHT

'Het tekort aan geneesmiddelen is overroepen'

De Kamer heeft een wet aangenomen om de export van geneesmiddelen aan banden te leggen. Zo moet de Belgische patiënt prioriteit krijgen bij het leveren van geneesmiddelen. Maar Leon Van Rompay, de oprichter van Dopharma, een specialist in generische geneesmiddelen, ziet weinig voordelen in de nieuwe wet.

DE WEEK

'Ik ben niet de beste manager'

Designer Dirk Wynants van Extremis reist de wereld rond. Hij wil alles gedaan hebben: zeilen, paardrijden, diepzeeduiken, valschermspringen, snowboarden, kitesurfen. "Overal in geïnteresseerd zijn is belangrijk voor een ontwerper", zegt de West-Vlaming.

BUSINESS

Bo Ji (adjunct-decaan Chinese zakenschool CKGSB): 'China brengt de wereld meer hoop dan de VS'

Nu China aan invloed wint in de wereld, lopen de relaties met het Westen niet toevallig stroef. Toch kunnen beide maar beter zaken blijven doen met elkaar, vindt Bo Ji, de adjunct-decaan van de Chinese zakenschool CKGSB. Maar dan met de juiste verwachtingen. China zal nooit worden als het Westen. "Een echte vrijemarkteconomie zou China alleen maar in de problemen brengen."

BUSINESS

Erwin Malcorps (CEO Sweco Belgium): 'Bescheidenheid is niet altijd een deugd'

Het Zweedse studie- en ingenieursbureau Sweco is een van de grootste Europese spelers in zijn sector. De geschiedenis van de groep gaat terug tot 1889. In 1992 nam ze Grontmij over, daarna volgden nog overnames. Dit jaar werd Sweco Belgium een aparte business area. CEO Erwin Malcorps zit sindsdien in de internationale directie.

BUSINESS

Bruegel anno nu

Bij gebrek aan een grote Bruegel-expo in België breien drie kunstprojecten een hedendaags luik aan de viering van het Bruegeljaar, 450 jaar na zijn dood.

AGENDA

Wacht niet op een lagere rente

De Duitse overheid betaalt geen rente meer om te lenen op tien jaar. De Belgische overheid leent bijna gratis. Maar de Belgische particuliere kredietnemers profiteren niet voluit mee. Door de bodem onder de spaarrentes is de bodem op de hypotheekrentes ook ongeveer bereikt.

MONEYTALK

Meer dan 10.000 Belgen klussen onbelast bij

Het nieuwe stelsel om onbelast bij te verdienen heeft succes. Het laat mensen toe een beperkt bedrag bij te verdienen zonder dat ze er belastingen of sociale bijdragen op betalen.

MONEYTALK