Web weergave

Zowat alle sectoren kampen met tekorten of onzekerheid. Tegelijkertijd blijf je ook deze keer versteld staan van de veerkracht van veel ondernemers en bedrijfsleiders, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

De oorlog in Oekraïne en het daaruit volgende tekort aan graan, meststoffen en andere grondstoffen zet succesvolle businessmodellen onder druk. Voelen onze bedrijven de toenemende tekorten al? Moeten ze hun productieproces wijzigen? Welke oplossingen zijn er? Trends vroeg het in verschillende sectoren.

COVERVERHAAL

De hoge energieprijzen en de groeiende grondstoffenschaarste veroorzaken hier en daar paniek. Maar ze zetten bedrijven er ook toe aan naar duurzame alternatieven voor de lange termijn te zoeken.

COVERVERHAAL

Guillaume Boutin trekt volgende maand met vertrouwen naar de algemene aandeelhoudersvergadering van Proximus. De grootste Belgische telecomoperator groeit weer. Boutin rekent erop dat de miljardeninvestering in ultrasnel internet via glasvezel rendeert, zelfs nu inflatie en de oorlog in Oekraïne de economie treft. "In telecom is de superioriteit van je product cruciaal."

INZICHT

'Wie vernederd is, zal zelfs een uitkomst in zijn eigen nadeel aanvaarden, zolang de tegenpartij er maar onder lijdt.' Dat zegt Jan Longeval, adjunct professor aan de Vlerick Business School.

INZICHT

Het Westen werd koud gepakt door de Russische invasie in Oekraïne en is toe aan een snelcursus geopolitiek. "We moeten op zoek naar een nieuwe architectuur voor het wereldsysteem. De vorige keren is dat altijd gebeurd na een groot conflict, zoals de Napoleontische oorlogen en de twee wereldoorlogen. Dat willen we vermijden, maar Oekraïne is een beving op een geopolitieke breuklijn waar steeds meer spanning op zit", zegt David Criekemans, hoofddocent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen.

INZICHT

Met zondag de Ronde van Vlaanderen en later in april nog heel wat topklassiekers beleeft het wielerseizoen een eerste hoogtepunt. Het leidt de aandacht af van een op zijn minst vervelende situatie aan de top van de internationale wielerbond UCI: de steenrijke Russische ondernemer en Kremlin-intimus Igor Makarov speelt er nog altijd een zeer invloedrijke rol.

INZICHT

Vandaag - vrijdag 1 april - houden de Europese Unie en China een top, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. China zit verveeld met zijn Russische bondgenoot, maar houdt zich op de vlakte, uit berekening. "China heeft niets te winnen in dit conflict."

INZICHT

Werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Met de duurzame koffie van Ray & Jules willen Koen Bosmans en Gert Linthout groeien om "aan de boom te schudden". De duurzame technologie opschalen is nodig om de koffie-industrie wakker te maken. Maar welke obstakels zitten er tussen droom en daad?

INSPIRATIE

Begin jaren negentig stopte Belven onder druk van de concurrentie uit lagelonenlanden met de productie van eigen afsluiters. Het Mechelse bedrijf investeerde nu opnieuw in een productielijn, om sneller en flexibeler te kunnen inspelen op de wensen van de klant.

INSPIRATIE

Aion Bank maakt betalingen mogelijk via de app van Tricount, Mozzeno biedt kredieten aan via Partena Professional, en KBC commercialiseert zijn toepassingen met artificiële intelligentie bij derden. De nieuwe hype in de financiële sector heet banking-as-a-service.

INSPIRATIE

Bio-Dynamics is een vertrouwde waarde voor betonnen tanks voor waterzuiveringsinstallaties. Bij zijn aantreden in 2009 verruimde CEO Thomas Van Damme de blik van het bedrijf.

TRENDS GAZELLEN 2022

Een hogere servicegraad en een ruimer aanbod, dat zijn volgens Jean-Paul De Middelaer van Best Parts de sleutelfactoren om succesvol te zijn in een snel veranderende automobielsector. Consolidatie is daarbij onvermijdelijk.

TRENDS GAZELLEN 2022

Horeca is een passie voor Jean-Michel Teerlinck, een van de drie oprichters van het Gentse MTM dat acht horecazaken telt. De ondernemers profileren zich als pioniers in de professionalisering van de sector.

TRENDS GAZELLEN 2022

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Inflatie is niet alleen een economisch spel van vraag en aanbod. Het heeft een belangrijke psychologische dimensie waarin perceptie, verwachtingen en gedrag elkaar beïnvloeden. "De voornaamste psychologische impact is dat mensen er zich slecht door voelen."

ADVIES

"Er zijn klanten met cryptomunten die geen bank meer vinden. Voor anderen is het zoeken naar een bank die bereid is ze als klant te aanvaarden", signaleert fiscaal advocaat Dave van Moppes.

ADVIES