Trends nr. 13 | 28 maart 2019

Web weergave

'Nulrente is het nieuwe normaal'

'De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar poging het rentebeleid te normaliseren opgeschort nog voordat ze ermee begon'. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Harde brexit dreigt: waarom de Britten Europa dumpen

Lang dachten de Europeanen dat de brexit vooral de Britse economie zou treffen. Tot een studie van Hylke Vandenbussche die zeepbel doorprikte. Wie weet worden de Britten zelfs ooit nog de winnaar in deze kwestie. 'De toekomstige groei ligt niet in Europa. Dat is het verhaal achter brexit.'

COVERVERHAAL

'België is wagon achter Duitse locomotief'

Staat de Duitse economie op de rand van de afgrond? De vertrouwensindicatoren spreken elkaar tegen. "Ik verwacht in het tweede kwartaal een tussensprint van de Duitse economie, tenzij een harde brexit de verbetering die er nu is, volledig tenietdoet", zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België.

DE WEEK

Flexibele verloning is in opmars: weg uit de dwangbuis van de loonnorm

De vakbonden vinden de Belgische loonnorm te laag. Maar ook bij werkgevers is kritiek te horen. De loonnorm wordt als een keurslijf ervaren dat een flexibel verloningsbeleid tegenhoudt. Daarom kiezen ze almaar meer voor alternatieve verloningssystemen, zoals de winstpremie.

BUSINESS

Jef Colruyt (CEO Colruyt): 'Het bedrijf groeit naarmate onze medewerkers groeien'

Colruyt is een merk dat niemand onberoerd laat. Een merk met een sterke, ietwat eigenzinnige identiteit en een rijke geschiedenis. In het afgelopen decennium is de retailgroep geëvolueerd van een moeder met dochters naar een familie van bedrijven. En net als de groep is ook haar CEO, Jef Colruyt, net ietsje anders. 'De kern die altijd terugkomt is het geloof in mensen.'

BUSINESS

Ann Desender (Barco): 'Je moet keuzes maken'

Barco doet het goed. Dat het technologiebedrijf sinds deze maand tot de Bel-20 behoort, is daar een bewijs van. 'We leggen de lat voortdurend hoger', zegt CFO Ann Desender.

BUSINESS

Catherine Vandenborre (Elia): 'Architect van de waardecreatie'

Catherine Vandenborre en haar team speelden een sleutelrol in de onderhandelingen voor een belang in het Duitse 50Hertz, en plannen, als de algemene vergadering akkoord gaat, een kapitaalronde. Haar grootste verwezenlijking? "Geen. Alles is teamwerk."

BUSINESS

Els Verbraecken (DEME): 'Hou alles eenvoudig'

Als CFO van de maritiemedienstengroep DEME botst Els Verbraecken regelmatig op de complexiteit van het internationale zakendoen. Ze vindt er meteen haar grootste uitdaging in. 'Saai zal het in elk geval nooit worden.'

BUSINESS

Wie deed de deal van het jaar?

Voor het eerst kent Trends ook een onderscheiding voor de Deal of the Year 2018 toe. Daarvoor komen alle fusies of overnames en kapitaaloperaties (beursintroductie, kapitaalverhoging, private plaatsing, ...) waarbij een Belgische onderneming in 2018 betrokken was, in aanmerking. Hieronder vindt u vijf relevante deals, waaruit de jury de laureaat zal kiezen. Met de Deal of the Year wil Trends strategisch en financieel leiderschap bekronen.

BUSINESS

Studie: CFO's moeten openstaan voor AI en big data

Nieuwe technologie zal het werk van het financieel departement ingrijpend veranderen. Voorlopig slagen CFO's er amper in technieken van artificiële intelligentie te implementeren, zeggen Filip Roodhooft en Kristof Stouthuysen van de Vlerick Business School.

BUSINESS

'Mensen komen en gaan'

Fa Quix, de topman van Fedustria, zegt dat toeval in het leven veel belangrijker is dan we willen toegeven. De econoom maakt tijd voor lezen en fitnessen, en vindt dat onze vrijheid onder druk staat.

BUSINESS

'Geef Willy Naessens een sigaar'

'Doe uzelf een plezier en beleg in kleine familiale ondernemingen voor de lange termijn.' Dat zegt Jan Longeval, financieel expert en docent aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

'Een kleiner team kan zijn mannetje staan'

Ondanks een beperkt team van twaalf medewerkers is Zentrick een wereldspeler in de niche van de advertentietechnologie. Na de overname door sectorgenoot DoubleVerify, is het klaar voor een volgend hoofdstuk. "Het is het moment om te versnellen."

BUSINESS

Liefste dagboek,

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

'We moeten internationaliseren in één digitaal Europa'

De Europese Unie moet nog meer netwerkmogelijkheden ontwikkelen en het start-upecosysteem verbeteren door clusters, mensen en lokale ecosystemen in heel Europa met elkaar in contact te brengen. Dat zegt Aline Muylaert, medeoprichter van de Brusselse start-up CitizenLab.

BUSINESS

Sterrenavond - het jaar 2055

In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie enkele decennia vooruit. Deze week: de raketbegrafenis is een nieuw ritueel.

BUSINESS

Pionier in windparken op zee

In 2005 bracht de baggergroep DEME alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten samen in de nieuwe vennootschap GeoSea. Het was het begin van een indrukwekkend groeiverhaal.

GAZELLEN

Begeleider in digitale transformatie

De voorbije jaren groeide Intracto uit Herentals organisch met 30 procent. Dat trok de aandacht van de investeringsmaatschappij Waterland, die onlangs aan boord kwam. Het eerste resultaat daarvan is al zichtbaar: Intracto nam zonet het Nederlandse ezCompany over.

GAZELLEN

'We willen onze visie bewaren'

C&G uit Ham is uitgegroeid tot een stevige kmo met 135 werknemers. De specialist in industriële piping is kind aan huis bij zowel multinationals als bij kmo's in de meest uiteenlopende sectoren.

GAZELLEN

De schrijver als eenmanszaak

Artiesten en organisaties in het culturele veld zijn meer ondernemer dan ze denken. Dat blijkt uit een studie over ondernemerschap in de culturele sector, die Cultuurloket bestelde.

BUSINESS

Het neusje van de vleugel

Op het industrieterrein vlak bij de luchthaven van Charleroi maakt de groep Sonaca voornamelijk vleugelneuzen, de voorranden van vliegtuigvleugels. Sonaca produceert er zo'n 700 per maand voor Airbus, waarvan 600 voor de A320.

MADE IN BELGIUM

Homeros en de goden

Het Louvre Lens onderzoekt de universele en tijdloze aantrekkingskracht van Homeros.

AGENDA

Achter slot en grendel

Met een spectaculaire inbraak in een kluizenzaal veroorzaakten enkele criminelen onlangs ongerustheid bij heel wat huurders van een bankkluis. Hoe veilig is de inhoud van uw kluis? En ligt de fiscus op de loer?

MONEYTALK

Niet wild van de VS

Het Amerikaanse BNY Mellon is relatief onbekend in België, maar het is een van 's werelds grootste vermogensbeheerders, met meer dan 1700 miljard dollar in beheer.

MONEYTALK

'De beloofde harmonisatie van de directe belastingen en de btw is echt nodig'

'Met het regeerakkoord van de regering-Michel I uit 2014, waarin staat dat de fiscale wetgeving zou worden gecoördineerd en gebundeld in één Federale Codex Fiscaliteit werd de vinger op de wonde gelegd. Helaas is er geen werk van gemaakt.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten.

MONEYTALK