Web weergave

De overheid bereikte een akkoord met de banksector om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Er komt een overheidsgarantie op 50 miljard euro aan tijdelijke kredieten voor bedrijven en kmo's. Vanaf 3 procent kredietverliezen neemt de overheid een deel van de rekening op zich. Maar de banken moeten wel de eerste klap incasseren. "Daar dienen de reserves voor die ze de voorbije jaren hebben opgebouwd", zegt Ivan Van de Cloot, de hoofdeconoom van de denktank Itinera Institute.

DE WEEK

Wereldwijd halen tientallen farma- en biotechbedrijven en academische onderzoeksgroepen alles uit de kast om in een recordtempo vaccins en medicijnen tegen het coronavirus covid-19 te identificeren, te ontwikkelen en te testen. Een overzicht.

BUSINESS

De Wereldgezondheidsorganisatie is onder de indruk van de manier waarop Singapore de uitbraak van het coronavirus covid-19 heeft aangepakt. De stadstaat is een schiereiland en wordt met ijzeren hand geregeerd. Toch kunnen de westerse democratieën lessen trekken uit de strategie van Singapore om het virus in de kiem te smoren, vinden Belgische expats in Singapore.

BUSINESS

Het jonge miDiagnostics haalt 14 miljoen euro op in een tussentijdse kapitaalronde. Die zet het Leuvense bedrijf verder op weg naar de lancering van een revolutionair minisysteem voor snelle bloedanalyses. Daarmee wil het ook uitbraken zoals die van het coronavirus sneller in de kiem smoren. "Het is een kwestie van tijd voor andere uitbraken zich manifesteren. Daarom zetten we alle zeilen bij."

BUSINESS

Alle zeilen worden bijgezet om de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid zo veel mogelijk te beperken. Taboes worden doorbroken. Telewerk wordt de norm, en de combinatie van uitkeringen en werken wordt mogelijk.

BUSINESS

Het is nog niet te voorspellen hoe zwaar en diep de coronacrisis zal zijn. Gaat ze de geschiedenisboeken in als een kantelmoment? "We kunnen in een ander maatschappelijk evenwicht terechtkomen", meent de Oostenrijkse historicus Walter Scheidel.

BUSINESS

Almaar meer lidstaten van de Europese Unie sluiten hun nationale grenzen. Ze zien die maatregel als een onderdeel van de strijd tegen het coronavirus. Is dit het einde van het vrije verkeer van personen en goederen in de Schengenzone? Komt de Europese eenheidsmarkt onder druk? De experts reageren verdeeld.

BUSINESS

De directe impact van de coronapandemie op het aantal schadeclaims lijkt beperkt te zijn. De volatiliteit van de financiële markten is wel een zorg voor de verzekeringssector. Die tast de solvabiliteitsratio's aan.

BUSINESS

Cardify heeft een tool ontwikkeld om het eerste contact tijdens een verkoopgesprek te digitaliseren. Het verleidde daarmee de fine fleur van de Gentse techscene om zaaikapitaal in het bedrijf te investeren.

DURVERS

Als vrouw heb je meer kans om een platform aangeboden te krijgen. Kijk naar de talloze initiatieven die vrouwelijke ondernemers ondersteunen en in de kijker zetten.

DURVERS

Met de app van Shelvin kunnen franchisenemers van grote winkelketens nieuwe producten sneller aanbieden.

DURVERS

Hoe meer leven en werk in elkaar vloeien, hoe belangrijker de inrichting van de plekken waar we leven en werken. In deze tijden van thuiswerken is aandacht voor kleuren, lichtinval en meubilair belangrijk.

ZOOM

Zorg dat u een minimum aan reserves heeft, zodat de laatste munt die u op de bodem vindt het verschil maakt tussen er nog zijn of er niet meer zijn. Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail.

BUSINESS

In normale tijden moeten werknemers ouderschapsverlof minstens twee maanden op voorhand aanvragen. In coronatijden keuren sommige werkgevers aanvragen à la minute goed. Andere bedrijven stellen het verlof zelfs voor aan hun werknemers.

MONEYTALK