Web weergave

Als CEO van Oxford University Hospitals is de Vlaming Bruno Holthof betrokken bij het felbegeerde vaccin dat door Oxford en AstraZeneca werd ontwikkeld. Europa slaat de bal helemaal mis in de bitse strijd om dat vaccin, stelt Holthof, die ook schetst hoe ons leven met het virus zal evolueren. 'We kunnen covid-19 nooit meer elimineren.'

COVERVERHAAL

'Paul Magnette doet aan 'participatie-oppositie'. Dat is niet houdbaar', zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

In het coronajaar 2020 kromp de Vlaamse goederenexport met 8 procent, volgens het Vlaamse handelsagentschap Flanders Investment & Trade (FIT). In vergelijking met andere landen deden we het niet slecht, zegt CEO Claire Tillekaerts.

DE WEEK

Met wielersponsoring willen bedrijven in eerste instantie naamsbekendheid verwerven. Ze sponsoren daarom een ploeg. Maar de nieuwe wielervedetten, zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert, worden een merk op zich. Het aantal individuele sponsors van de toppers neemt toe, al zijn we nog ver verwijderd van de grote privécontracten zoals die bestaan in het basketbal, het tennis of het voetbal.

BUSINESS

Met de start-up Bright Energy willen de broers Sam en Arne en hun zus Lisse Van Acker de vervuilende dieselgenerator op bouwwerven vervangen door een groene batterij die op artificiële intelligentie werkt. "Tegen het bouwverlof willen we vijf dieselgeneratoren vervangen."

BUSINESS

Triple Helix plant in Antwerpen een chemische recyclagefabriek van de nieuwe generatie, een laatste schakel naar een circulair model voor polyurethaan. "De afvalberg aan matrassen is in Europa alleen al 678 keer de hoogte van de Mount Everest", zegt initiatiefnemer Steven Peleman.

BUSINESS

Deltraray ontwikkelde een 3D-scantechnologie op basis van röntgenstralen. Producenten kunnen er snel en nauwkeurig de kwaliteit van complexe mechanische componenten in hun productieketen mee controleren. "Onze oplossing werkt tien tot honderd keer sneller dan andere CT-inspectiesystemen."

BUSINESS

Binnenkort staat in Rotterdam de eerste proefraffinaderij ter wereld die volledig circulaire kerosine maakt. Zenid haalt bij de productie evenveel CO2 uit de lucht als bij het vliegen wordt uitgestoten. Zo kan de luchtvaart alsnog zijn bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen.

BUSINESS

Uber, Netflix en Airbnb hebben grote kantoren uitgebouwd in Nederland, met honderden of zelfs duizend werknemers. Ierland doet het nog beter. In België stelt de nieuwe generatie techreuzen de spreekwoordelijke tien man en een paardenkop tewerk. Een wondermiddel om het tij te keren is er niet. "Dit wordt een werk van heel lange adem."

BUSINESS

Techgiganten domineren de beurzen en ons dagelijkse leven, maar hoeveel graantjes pikt de Belgische economie daarvan mee? De directe economische voetafdruk van de giganten zou samen goed zijn voor minstens 7800 voltijdse banen en een lokale omzet van 5,5 miljard euro. Die komt vooral van de oude techbedrijven. De dotcom- en app-generatie met Facebook, Amazon en Uber is hier slechts beperkt aanwezig.

BUSINESS

Na de Tournée Minérale in februari volgde in maart de internationale Veggie Challenge. De deelnemers probeerden die maand minder vlees op hun menu te zetten. Zij zoeken vaak een alternatief in het groeiende aanbod van plantaardige vleesvervangers. Door de toenemende interesse van de voedingsmultinationals wordt het aanbod snel groter, hoewel het nog altijd niet om een grote markt gaat.

BUSINESS

De Belgische scale-up Trustbuilder kreeg vorig jaar 1,1 miljoen euro toegestopt van PMV. Eind dit jaar moet een nieuwe, substantiëlere kapitaalronde volgen. Trustbuilder, dat bedrijven toelaat om snel en veilig digitale ecosystemen te vormen, verwierf onder meer een mooie klantenbasis in de financiële sector.

BUSINESS

Urenlang bladeren door papieren reisgidsen hoeft binnenkort niet meer. Het Belgische reisplatform Live the World wil een gebruiksvriendelijk digitaal alternatief aanbieden. Dankzij een kapitaalinjectie van 300.000 euro kunnen de oprichters het volgende hoofdstuk van hun verhaal schrijven.

BUSINESS

De redacteurs van Trends verzamelden tijdens de Week van het Geld leestips bij mensen die dag in dag uit met geld en economie bezig zijn. Welke boeken hebben hen het meeste inzicht verschaft over geld en het geldsysteem?

MONEYTALK