Web weergave

'Het belegen vakbondspopulisme heeft zijn relevantie al lang verloren in alle sectoren waar aan de toekomst wordt gebouwd', zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Terug van weggeweest: inflatie. Of beter: de angst voor inflatie. Dat mag niet verbazen, want de biljoenen aan economische stimulansen vliegen ons om de oren en de olieprijzen stijgen. Toch zijn de geruchten over de wedergeboorte van de inflatie sterk overdreven.

COVERVERHAAL

Net zoals de rest van de festivalsector deelde de Belgische podiumbouwer Stageco zwaar in de coronaklappen. 2020 was een verloren jaar en dit jaar dreigt ook die richting uit te gaan. CEO Hedwig De Meyer blijft echter investeren en vooruitkijken naar de heropstart van de festivals en de evenementen. "Dan zou het ineens heel hard kunnen gaan. Maar eerst deze nachtmerrie doorkomen."

BUSINESS

Digitale kunst verkopen via non-fungible tokens trekt veel mensen aan die snel geld willen verdienen. Maar digitale certificaten kunnen wel een heel bruikbare technologie zijn, zegt blockchainexpert Dimitri De Jonghe, een van de oprichters van Keyko.

DE WEEK

Voor het coronajaar 2020 kan Miele België sterke cijfers voorleggen. De omzet steeg met meer dan 5 procent en ook de eerste maanden van dit jaar zijn goed gestart. Het Duitse merk profiteert ervan dat consumenten massaal investeren in hun keuken. Om de groei voort aan te zwengelen, bouwt de familiale groep een landelijk netwerk van Miele Centers uit. Raffaella Berardo, de topvrouw van Miele België, wil binnen vijf jaar twintig vestigingen openen in het land.

BUSINESS

Donderdag zit Jos Clijsters voor de laatste keer de raad van bestuur van Belfius voor. Daarmee sluit hij zijn veertigjarige carrière in de banksector af. Dat weerhoudt hem er niet van vooruit te blikken. "Belfius moet mikken op 20 procent marktaandeel. Daar kunnen we organisch naartoe groeien, behalve in verzekeringen."

BUSINESS

Nieuwe vastgoedfondsen verzamelen kapitaal om te investeren in Belgische huurpanden. Institutionele investeerders uit het buitenland bleven tot nu afzijdig op de Belgische huurmarkt vanwege het lage rendement, maar daar komt verandering in, verwachten vastgoedprofessionals.

BUSINESS

Het wereldwijde voedselsysteem is een van belangrijkste uitdagingen in de strijd naar duurzaamheid. Intensieve veeteelt en overbevissing verschralen in ijltempo de natuur en de oceanen om onze onverzadigbare honger naar eiwitten te stillen. De industriële insectenkweek kan een oplossing zijn. Het Nederlandse Protix is daarin een wereldspeler.

BUSINESS

"Als er een uitdaging is, ga er gewoon voor." Ilse Evenepoel, de operationeel manager van de Hemiksemse aluminium- en koperbewerker Lamifil, is het gewoon te werken tussen de mannen. "Natuurlijk was er weerstand. Maar als je altijd open en respectvol blijft, draaien ze wel bij."

INSPIRING FIFTY

De geschenkendienst Kadonation plaatst vernieuwing centraal in de traditioneel ingestelde niche van de bedrijfsgeschenken. "We geven betekenisvolle geschenken door ze te verrijken met de input van collega's. Een videoboodschap van je baas of je collega's die je bedanken, blijft meer bij", stelt medeoprichter Jelle Van Roosbroeck. Die aanpak blijkt te werken.

DURVERS

De accountants en de bedrijfsrevisoren probeerden jarenlang de wettelijk opgelegde opdrachten van elkaar af te snoepen. Een nieuw protocolakkoord lijnt hun bevoegdheden af. Ze werken ook aan gemeenschappelijke auditprocedures.

BUSINESS

Jawel, de coronacrisis heeft winnaars. Voor de producent van geraspte emmentalkaas Vache Bleue was 2020 het beste jaar ooit. Het bedrijf in Nijvel heeft één groot probleem: de groei de baas kunnen.

BUSINESS

De weerstand tegen de digitale meter is groot, maar tegen 2029 zullen we er allemaal een hebben. Wij vroegen aan specialisten hoe de jaarlijkse afrekeningen er zullen uitzien en hoe eigenaars van zonnepanelen de facturen zo laag mogelijk kunnen houden.

MONEYTALK