Web weergave

'We hebben de jongste jaren veel dure analyses gelezen over de proteststemmen bij de lagere middenklasse, die niet geprofiteerd zou hebben van de globalisering. Als de Europese economie veel minder afhankelijk wordt van het buitenland, zullen we handen te kort komen.' Dat zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Met elke geschrapt concert drijft het Westen de Russische intelligentsia wat verder in de armen van Poetin, zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

OPINIE

De oorlog in Oekraïne zet de centrale banken voor een dilemma. Moeten ze de rente fors verhogen om de inflatie te stoppen? Of moeten ze vooral een recessie vermijden? De Amerikaanse Federal Reserve koos voor een milde verhoging, de Europese Centrale Bank wacht nog af. Dat is goed nieuws voor aandelenbeleggers, maar slecht nieuws voor de spaarders. Zij dreigen nog maar eens veel koopkracht te verliezen.

COVERVERHAAL

De hoge inflatie trekt in België een loon-prijsspiraal op gang die onze concurrentiekracht, koopkracht en welvaart onder druk zet, blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Een strikte toepassing van de loonnorm zal niet volstaan om onze concurrentiekracht te beschermen.

INZICHT

De kosten voor de verwarming van een woning vertegenwoordigen gemiddeld net geen 75 procent van de energiefactuur. Met deze tien tips kunt u besparen op verwarming zonder veel aan comfort in te boeten.

COVERVERHAAL

De Vlaamse regering wil Oekraïense vluchtelingen aan een baan helpen. Maar stellen dat ze een oplossing kunnen zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt, is te kort door de bocht. Het zal grotendeels om tijdelijke opdrachten gaan.

INZICHT

Het aantal banen stijgt fors, maar de aanwervingen zitten in Vlaanderen nog altijd niet op het niveau van voor de pandemie. En minder mensen dan verwacht ruilen hun baan voor een andere. De motoren van de mobiliteit op de arbeidsmarkt zijn werklozen die een baan vinden. Dat blijkt uit een Dynam-studie over de arbeidsmarkt na corona.

INZICHT

Patrick Vandenrhijn (55) is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT...

Voor het tweede jaar op rij gaat Trixxo Jobs met de Ambassadeurstitel bij de Limburgse grote bedrijven lopen. Het uitzendbureau uit Hoeselt zet zijn internationale ambitie kracht bij. In de eerste plaats in Nederland, maar ook steeds nadrukkelijker in Duitsland.

TRENDS GAZELLEN 2022

Na een aarzelende start gaat het heel hard bij Cyclis Bike Lease uit Hasselt. Vorig jaar haalden de 27 medewerkers een omzet van 25,5 miljoen euro. CEO Joep Kempen heeft een oogje laten vallen op Nederland.

TRENDS GAZELLEN 2022

Davy Pelssers en Els Casters bieden met Haru Tools & Services een ruime waaier aan activiteiten aan: van grond-, infrastructuur- en afbraakwerken over transport tot de verkoop, de verhuur en het onderhoud van machines. Ondanks de pandemie werd 2021 een recordjaar.

TRENDS GAZELLEN 2022

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Vijftig jaar na het rapport van de Club van Rome is het besef nog altijd niet doorgedrongen dat we binnen de grenzen van de planeet moeten leren leven, zegt Anne Snick, lid van de Club van Rome. "Dat we studenten in economische opleidingen nog altijd onderrichten in een kapitalistisch model zonder vragen te stellen bij de groei, is niet minder dan een misdaad tegen de mensheid."

INSPIRATIE

Onkruid wieden, het gazon maaien, bladeren vegen of zelfs de auto wassen, niet iedereen houdt ervan of heeft er de tijd voor. Het Belgische deelplatform Greenius lost dat probleem op door die vraag aan aanbod te koppelen. "Via ons digitale trefpunt vinden jobstudenten, hobbyklussers en groenprofessionals extra inkomsten."

INSPIRATIE