Web weergave

Heel wat sporen leidden na de terroristische aanslagen in Brussel, deze week twee jaar geleden, naar de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde met een Kanaalplan tegen radicalisering. Maar er is nog een ander Kanaalplan, een ambitieus project voor stadsontwikkeling dat op kruissnelheid is.

COVERVERHAAL

Het Brussels Gewest levert 20 procent van het bbp en profiteert van de aanwezigheid van internationale instellingen. Maar tegelijk jaagt de mobiliteitsknoop de bedrijven weg. De bevolkingstoename zou een economische impuls moeten zijn, maar intussen trekt de middenklasse wel weg. Drie troeven en drie gebreken van Brussel op een rij.

COVERVERHAAL

De autofabriek VDL Nedcar in het Nederlands-Limburgse Born beleeft gouden tijden. De productie wordt stelselmatig verhoogd. Vanaf april gaat ook een zaterdagploeg aan de slag. "We hadden meer werknemers van Ford Genk verwacht. Het is geen 30 kilometer van hier. Het lijkt mij logisch dat je bij een andere autobouwer aan de slag gaat", vindt CEO Willem van der Leegte.

INTERVIEW

Nadat de Kamer de mobiliteitsvergoeding (cash for car) al had aangenomen, heeft de regering-Michel een akkoord bereikt over het mobiliteitsbudget. Een werknemer die zijn salariswagen wil inruilen, kan straks kiezen voor een cashvergoeding of een alternatieve vervoersvorm zoals een abonnement op het openbaar vervoer. Voor Miel Horsten, de voorzitter van Renta, de federatie van de autoverhuurders, is dat een stap in de goede richting. Hij roept de beleidsmakers op snel duidelijkheid te verschaffen over de regels.

DE WEEK

Eric Lauwers maakte twee jaar geleden de overstap van AB InBev België naar Aveve, een filiaal van de Boerenbond. Bij de Belgische marktleider in de toelevering aan de landbouw kan hij behoorlijk wat laag fruit plukken.

BUSINESS

Als president Donald Trump de nationale veiligheid inroept om invoertarieven te rechtvaardigen, dreigt hij de Wereldhandelsorganisatie op te blazen. Dat zou de basis onder de internationale handel wegslaan. "Het is in ieders belang dat er regels zijn."

BUSINESS

Digitalisering, apps, chatbots, artificiële intelligentie. De banken en de verzekeraars hebben er de mond vol van. Fysieke kantoren en adviseurs van vlees en bloed lijken passé. "Nochtans zijn financiële tussenpersonen essentieel om klanten goed te adviseren", zeggen Albert Verlinden en Jean-Pol Guisset van de beroepsfederatie BZB-Fedafin.

BUSINESS

Op donderdag 19 april wordt in The Event Lounge in Brussel bekendgemaakt wie Sophie Streydio (Puratos) opvolgt als HR Manager of the Year. Trends en Trends-Tendances reiken die prijs voor de zesde keer uit. De vijf genomineerden zijn geselecteerd door een jury die bestaat uit redactieleden van Trends en Trends-Tendances, executive searchers en hr-experts. Een interview met de winnaar leest u in Trends van donderdag 26 april.

BUSINESS

Kewlox kleurt op meer dan één terrein buiten de lijntjes. Zo bestaat de catalogus sinds de jaren zestig uit één type kast. Bovendien produceert Kewlox alles in België en kunt u in de fabriekswinkel in Eghezée uw kast ontwerpen, bestellen en meteen meenemen.

MADE IN BELGIUM

Zijn beste beslissing was in Brussel gaan wonen, zegt Michel Casselman. Salariswagens vindt hij niet meer hedendaags, ook al zijn ze een fiscaalvriendelijke vorm van verloning. Verlaag gewoon de belastingen op arbeid, aldus de PMV-topman.

BUSINESS

Google en Facebook zuigen alle onlinereclamebestedingen naar zich toe. De Belgische uitgevers spannen samen om toch een stukje van de markt te bedienen.

BUSINESS

Hoek Af - Balls & Brains is het laatste deel van een trilogie, waarin Eric Kenis portretten schetst van de ondernemers achter de succesvolle groeibedrijven van morgen. Volgens de auteur zijn geslaagde ondernemers eigenzinnige doordrijvers met een uitgesproken visie: mensen met een hoek af. De vijftiger neemt evenmin een blad voor de mond.

BUSINESS

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx staat met caplacizumab voor een eerste marktintroductie. Het geloof in het potentieel van Ablynx is wereldwijd heel groot. De Franse farmareus Sanofi lanceerde begin dit jaar een overnamebod.

GAZELLEN

De voorbije weken stelden wij de Ambassadeurs van de Gazellen per provincie aan u voor. Hier vindt u de Ambassadeurs van de snelste groeiers van heel Vlaanderen. Daarmee sluiten we de Gazellen-competitie af.

GAZELLEN

In acht jaar is Komono uitgegroeid tot een wereldspeler. De Antwerpse Trends Gazellen Ambassadeur bij de kleine bedrijven van vorig jaar maakte de overstap naar de middelgrote bedrijven en voert meteen de ranking aan.

GAZELLEN

Met Bar Bouffe probeert de Limburgse horeca-ondernemer Dimitri Beckers de sector van de ziekenhuiscafetaria's nieuw leven in te blazen.

GAZELLEN

Van Gogh in Japan, Nederlandse kunstenaars in Parijs en een Amerikaanse impressioniste in Frankrijk. Drie expo's focussen op de kruisbestuiving tussen kunstenaars en het buitenland.

AGENDA

Van goed renderende beleggingen in dollar bleef vorig jaar maar weinig over, nadat ze waren omgerekend in euro. Buitelingen van vreemde valuta kunnen ook het budget voor een buitenlandse reis uithollen. Wat kunt u doen om zulke onaangename verrassingen te voorkomen?

MONEYTALK

De volgende weken stellen we een voor een de Belgische holdings voor. De Brusselse investeringsmaatschappij Bois Sauvage heeft een goed jaar achter de rug, met topkoersen voor haar beursgenoteerde participaties Recticel en Umicore.

MONEYTALK

De verliezen lopen weer op in onze portefeuille met cryptomunten. Maar als we nu toch winst zouden maken, komt de fiscus dan ook zijn deel opeisen?

MONEYTALK

De ingrijpende hervormingen in Japan maken het land aantrekkelijk voor beleggers, zeggen drie kenners van de Japanse aandelenmarkten.

MONEYTALK

'Men toetert en spint erop los op sociale media en in de pers: "Vlaanderen vermindert de erfbelasting", "De belasting op verdriet wordt afgeschaft". De waarheid is dat de belastingdruk in Vlaanderen hand over hand toeneemt.' Dat zegt Anton van Zantbeek, advocaat van Rivus en professor aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven en de Fiscale Hogeschool.

MONEYTALK