Trends nr. 12 | 21 maart 2019

Web weergave

'Na de turteltaks, de calvocarcrash'

'Groen vergist zich van vijand. De salariswagen is eerder een deel van de oplossing dan een deel van het probleem.' Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Barre tijden voor grote merken: hoe is het zover kunnen komen?

Koopt u nog altijd Coca-Cola, ketchup van Heinz of wasproduct van Dash? Dan bent u niet mee met de nieuwste trend: géén populaire merkproducten kopen. De grote merken broeden op een tegenzet, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Een verhaal over lege winkelrekken, stabureausen de jongste miljardair ter wereld.

COVERVERHAAL

Kiezen tussen winst en levens

Dennis Muilenburg, de CEO met Nederlandse roots van Boeing, wordt geconfronteerd met de zwaarste crisis in zijn dertigjarige carrière bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer.

HET GEZICHT

Veerle Michiels (adviseur SD Worx): 'Wagen kan niet zomaar worden afgepakt'

Groen wil de fiscale voordelen voor salariswagens vervangen door een mobiliteitsbudget voor elke werknemer. "Die wagen maakt deel uit van de overeenkomst tussen werknemers en werkgevers en kan niet eenzijdig worden afgenomen", zegt Veerle Michiels, adviseur bij de hr-dienstenleverancier SD Worx.

DE WEEK

Christian Van Thillo (CEO De Persgroep): 'We laten niet met ons sollen, door niemand'

Als de digitale revolutie de voorbije decennia één sector op zijn kop heeft gezet, dan wel de mediasector. Slechts enkele mediabedrijven in de Benelux wisten te overleven. Medialaan - De Persgroep is er een van. Dankzij haar sterke man Christian Van Thillo. 'Wij wilden de eerste zijn. Want in slechte tijden is het de sterkste die overwint. En in goede tijden wil iedereen bij de marktleider zijn.'

BUSINESS

'Moge de nieuwe Ronald Reagan alsnog opstaan'

'Als we geen datamarkten maken, wordt dataregulering onvermijdelijk. Dat zou de interneteconomie sterk politiseren.' Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney en visiting fellow bij de denktank Itinera.

BUSINESS

Hoe overleeft uw verzekeraar? 'Wie vasthoudt aan papier zal niet overleven'

De verzekeringssector staat, met enkele jaren vertraging op de meeste dienstensectoren, voor een ingrijpende digitale transformatie. De verzekeraars in België hebben begrepen dat ze de weg naar meer en betere klantencontacten en naar nieuwe diensten moeten inslaan. Dat is de conclusie van een studie uitgevoerd door Deloitte.

BUSINESS

Uw verzekeraar zal nooit meer dezelfde zijn, vijf CEO's aan het woord

Een betere brand- en gezondheidspreventie, zelfrijdende auto's, geconnecteerde toestellen. Allemaal evoluties die zullen resulteren in minder schadegevallen, en dus minder premieomzet voor de verzekeraars. De zoektocht naar nieuwe diensten en nieuwe inkomstenstromen is begonnen.

BUSINESS

De laatste shift

De laatste keer het marktkraam opzetten, de deur van het vertrouwde winkelpand toetrekken, de allerlaatste koffie serveren. Er is geen ondernemer bij wie het geen emoties losmaakt. Soms overheerst een gevoel van opluchting, omdat zorgen wegvallen of vrije tijd in het verschiet ligt. Soms zijn het gemengde gevoelens, omdat het ondernemerschap anders is gelopen dan gepland.

BUSINESS

Leerkrachten staken: geen kwestie van hogere lonen

Vier vakbonden hebben het onderwijspersoneel opgeroepen om op 20 maart te staken. Ze viseren niet zozeer de huidige minister, maar willen de volgende regering laten weten dat het water de leerkrachten aan de lippen staat. Is de ontevredenheid een luxeprobleem of heeft de sector een punt?

BUSINESS

Familiebedrijven pakken klimaatverandering aan

De klimaatverandering doet onze jongeren spijbelen. Ook de nieuwe generatie in de familiebedrijven ligt wakker van het probleem. Ze toont hoe familiebedrijven er iets aan kunnen doen. Zonder dat het de winstgevendheid ondergraaft.

BUSINESS

Parkeren is toegestaan

Digitale deelplatformen waarmee particulieren en bedrijven hun vrije parkeerplaatsen verhuren aan pendelaars, stads- of evenementenbezoekers schieten als paddenstoelen uit de grond.

ZOOM

Overleven in de start-upjungle

Start-ups moeten snel groeien in een onzekere omgeving, terwijl ze meestal nog geen winst maken. Dankzij hun soms grenzeloze ambitie schoppen ze het vaak zeer ver met kleine, flexibele teams van wie ze niets minder dan totale inzet vragen.

BUSINESS

'Mensen zien alleen de mooie kanten'

Ondernemer Kim Notman pendelt tussen zijn bedrijven in Zeebrugge en Hull. De West-Vlaming met Schotse roots worstelt met de brexit, houdt van golf en duiken.

BUSINESS

De Vlaamse kantoormarkt verandert

West-Vlaanderen ontpopt zich als een volwaardige kantoormarkt, stelt de vastgoedadviseur BelSquare in een marktstudie. Het ondernemerschap en de ruime talentvijver stuwen er de vraag naar kantoorruimte.

BUSINESS

De schone kunsten van Delvoye

Met een solotentoonstelling van Wim Delvoye halen de Musea voor Schone Kunsten in Brussel een ironische rebel binnen.

AGENDA

Beleggen is hard werken: vijf tips van beursexpert Jan Longeval

De abonnees van Trends maakten iets meer dan een jaar geleden kennis met de scherpe pen van Jan Longeval, toen hij zijn eerste column voor Trends schreef. Vanaf 29 maart is zijn eerste boek God dobbelt niet op de beurs te koop. Wij mochten het al lezen.

MONEYTALK