Trends

Web weergave

Sophie Wilmès (MR) maakt een blitzcarrière. In 2015 was ze nog schepen van Financiën in Sint-Genesius-Rode, sinds het vertrek van Charles Michel naar Europa is ze premier van België. En door de coronacrisis heeft ze met een volmachtenregering een nooit geziene macht.

HET GEZICHT

Dat de minderheidsregering-Wilmès en een deel van de oppositie een akkoord bereiken over volmachten om de coronacrisis aan te pakken, staat vast. "Maar volmachten om de economische gevolgen te bestrijden liggen veel moeilijker", zegt grondwetspecialist Hendrik Vuye (Universiteit Namen).

DE WEEK

Het coronavirus covid-19 zet mensen, landen, sectoren en de economie zwaar onder druk. De overheden moeten de uitbraak zo snel mogelijk indammen en maatregelen optuigen om de sociaaleconomische schade in te perken en te herstellen.

BUSINESS

De Italiaanse economie kampte al met een zwakke gezondheid en krijgt er nu een zware coronabesmetting bovenop. Komt het land dat nog te boven? "Een crisis brengt het beste van het Italiaanse DNA naar boven."

BUSINESS

Een economische crisis aangedreven door een virus is iets nieuws. Voor Eric Chaney, de voormalige hoofdeconoom van AXA, zijn de beleidsprioriteiten duidelijk: het virus indammen, de bedrijven en de banken ondersteunen, en het financiële systeem draaiend houden.

BUSINESS

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de financiële crisis van 2008-2009 beleefde de heel conjunctuurafhankelijke luchtvaart barre tijden. Maar de coronacrisis lijkt er volgens de prognoses nog steviger in te hakken.

BUSINESS

Sinds de uitbraak van de coronacrisis heeft geen kat het nog over het Belgische begrotingstekort, dat groter wordt dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Een recessie en een Europees groen licht voor steunmaatregelen maken dat onvermijdelijk. Het gebrek aan een stringent begrotingsbeleid wreekt zich. Maar een tekort van 6 procent, zoals tijdens de financiële crisis, is er nog niet.

BUSINESS

Het monetaire beleid na de financiële crisis heeft ertoe bijgedragen dat de schuldniveaus in de wereldeconomie tot gevaarlijke hoogten zijn gestegen. Door de coronacrisis duikt het spook van de kredietschaarste weer op.

BUSINESS

Terwijl het aantal besmettingen stijgt, loopt de zorgsector een race tegen de tijd. Kan de Belgische zorgsector het hoofd te bieden aan de nakende stroom coronapatiënten?

BUSINESS

De corona-uitbraak zal niet de laatste pandemie zijn. CEPI moet ervoor zorgen dat we er steeds beter tegen gewapend zijn. "De wereld is veel meer gaan beseffen dat we de handen in elkaar moeten slaan", zegt Luc Debruyne, voormalig topman van GSK Vaccines en strategisch adviseur voor CEPI.

BUSINESS

Bij Lano Carpets in Harelbeke is het gras altijd groen. In 35 jaar bouwde de tapijtfabriek een stevige reputatie op in hoogkwalitatief kunstgras. Volg de groene draad van dit succesverhaal.

MADE IN BELGIUM

Op dit nieuwe Belgische platform kunnen zelfstandigen op zoek gaan naar opdrachten. Beelance focust in eerste instantie op IT-ontwikkelaars, maar wil geleidelijk aan de place to be worden voor alle freelancers.

BUSINESS

Innovatieve familiebedrijven doen soms denken aan het Gallische dorp van Asterix. Ze innoveren niet met de schaal en de kracht van hun multinationale tegenspelers, maar houden met hun innovaties en visie op lange termijn wel geduldig stand. We gingen op zoek naar de toverdrank voor familiale innovatie.

BUSINESS

Met de overname van de technischedienstenverlener Technical Building Services zet de schoonmaakgroep Iris haar eerste stappen in de wereld van de HVAC-diensten. "We hebben een nieuwe groeimarkt ontdekt", zegt CEO Patrick Janssens van der Maelen.

BUSINESS

De regering-Jambon wil dat Vlaanderen tot de top vijf van de meeste innovatieve regio's van Europa behoort. Nu staat de regio nog op de veertigste plaats. Volgens de kmo-organisatie Unizo moet dat vooral gebeuren door een ander innovatiebeleid.

BUSINESS

Planten en bacteriën die vervuiling wegwerken. Dat is het basisidee achter bio2clean. Een Europees proefproject moet helpen de markt te overtuigen.

BUSINESS

De bankencrisis van 2008 werd het transportbedrijf Van Moer bijna fataal. Jo Van Moer en Anne Verstraeten vochten om te overleven. Eind vorig jaar telde de groep 1300 medewerkers en boekte ze een geconsolideerde omzet van 177 miljoen euro.

GAZELLEN

Pieter Denys veroverde in een recordtempo zijn plaatsje in de transportwereld. Vorig jaar boekte Xwift een omzet van 17 miljoen euro. Die wil de Oost-Vlaming de komende jaren verdubbelen. Of dat zal lukken, hangt vooral af van het vinden van voldoende chauffeurs.

GAZELLEN

Amper vier jaar na de opstart in 2013 had het Gentse biotechbedrijf Inbiose al een eerste product op de markt: een complexe suiker die aanwezig is in menselijke moedermelk. "Maar het potentieel van ons technologisch platform is veel groter", zegt medeoprichter en CEO Wim Soetaert.

GAZELLEN

Investeerders van allerlei slag laten hun oog gretig vallen op zorgvastgoed. De groei lijkt verzekerd, want de vergrijzing heeft haar hoogtepunt nog lang niet bereikt in ons land. Maar zijn de verwachtingen niet te hooggespannen?

BUSINESS

Musea en veilinghuizen hangen vol valse kunst, en er zijn nog nooit zo veel vervalsingen gemaakt als vandaag, zegt de kunsthistoricus Hubertus Butin. Onzorgvuldige dealers, rijke kopers en incompetente experts houden het nepcircuit in stand.

AFTERWORK

De overheid neemt maatregelen om het coronavirus in te dammen. Werknemers moeten zo veel mogelijk thuis werken en de opvang van hun kinderen op zich nemen. Welke mogelijkheden hebben werknemers en werkgevers om de richtlijnen van de overheid in praktijk te brengen?

MONEYTALK

De Bel-20 crashte vorige week met 20 procent door het coronavirus, met twee van de slechtste beursdagen sinds de lancering van de beursindex in 1991. De pensioenspaarfondsen wisten de beursverliezen ietwat te temperen.

MONEYTALK