Trends

Web weergave

Terwijl de politiek zich nadrukkelijk in de problemen heeft gewerkt door snelle winsten voorop te stellen en moeilijke dossiers te laten verrotten, blijkt een bedrijf zoals Elia wel in staat de toekomst vorm te geven, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

De hoge energieprijzen verkopen de conjunctuur een stevige klap. Mocht het tot een grootschalige ban van Russische olie komen, dan beleeft de wereld een nieuwe olieschok zoals in de jaren zeventig.

INVASIE IN OEKRAÏNE

De sancties tegen Rusland stapelen zich op. De impact van die boycot gaat verder dan hogere prijzen aan de pomp. De landen die sancties opleggen, riskeren economisch in hun eigen vlees te snijden als de import uit Rusland opdroogt.

INVASIE IN OEKRAÏNE

De oorlog in Oekraïne stelt Europa voor enkele existentiële dilemma's. Twee oplossingen die in Europese beleidskringen de ronde doen, zijn lossere begrotingsteugels en nieuwe schulden. Maar is dat het juiste antwoord?

INVASIE IN OEKRAÏNE

Het Duitse beursgenoteerde defensiebedrijf Rheinmetall flitste op maandag 21 maart naar zijn hoogste koers ooit, met een prijs van 184,5 euro per aandeel. Sinds eind vorig jaar verdubbelde het aandeel bijna in waarde. Dat heeft alles van doen met de stijgende defensiebudgetten van overheden, door de Oekraïneoorlog. Wat zijn de belangrijkste Belgische defensiebedrijven?

INVASIE IN OEKRAÏNE

Fiona Mandos werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf General Assembly

HET BESTE UIT...

Dorpen hebben het moeilijk in Vlaanderen. In de nabijheid van sterke steden dreigen ze te verstedelijken. Afgelegen en slecht ontsloten dorpen riskeren dan weer dood te bloeden. Volgens de Vlaamse Bouwmeester, Erik Wieërs, biedt de bouwshift een kans om dorpen te versterken zonder dat ze hun karakter verliezen.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

50 jaar geleden verscheen het rapport Grenzen aan de groei van de Club van Rome. In een driedelige reeks onderzoekt Trends hoe we in de toekomst kunnen omgaan met groei. Economen en beleidsmakers lijden aan een bbp-fetisjisme dat in geavanceerde economieën meer kwaad doet dan goed. Jan-Emmanuel De Neve, welzijnseconoom aan Oxford University, pleit al jaren voor een bredere kijk op economische groei. "In de ideale wereld is welzijn de ultieme maatstaf."

INSPIRATIE

Het Gentse Cheqroom ontwikkelt technologie waarmee gebruikers altijd een overzicht hebben van waar hun dure apparatuur zit. Google, EA en CNN zijn al klant. En Cheqroom zet nog een groeispurt in.

INSPIRATIE

Caroline Vercauteren heeft de WOMED Award 2021 gewonnen. De onderneemster transformeerde het charcuteriebedrijf van haar schoonouders tot een producent van vegetarische voeding, die onder de naam BonMush in de rekken ligt. "Lokaal geproduceerd eten wordt steeds belangrijker."

INSPIRATIE

Om de afvalberg te verkleinen, maakt B4Plastics ecologische plastics. De toepassingen zijn breed: van composteerbare drinkrietjes tot afbreekbare trimdraden, visnetten en textiel. Het bedrijf won er in 2021 een van de grootste milieuprijzen ter wereld mee, ter waarde van 2 miljoen dollar.

INSPIRATIE

Trends selecteert duurzame thema's en verhalen. Impact Shakers verdient het label voor zijn missie om mensen uit ondervertegenwoordigde groepen te stimuleren ondernemer of investeerder te worden. Ondernemer Yonca Braeckman kwam terug uit de Verenigde Staten met een heel ambitieus plan: ze wil met Impact Shakers vanuit België een Europees ecosysteem voor impactondernemers bouwen.

INSPIRATIE