Trends

Web weergave

De fiscus vorderde in 2017 voor meer dan 2 miljard euro boetes en bijkomende belastingen. Dat is het gevolg van de internationale gegevensuitwisseling en gerichte controles. Naast zwarte inkomsten, worden voortaan ook zwarte kapitalen aangepakt.

COVERVERHAAL

De Duitser Martin Selmayr, tot voor kort kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, promoveerde in tien minuten tot de hoogste Europese ambtenaar. In de Brusselse Europese wijk is men 'not amused'. Selmayrgate is een feit.

HET GEZICHT

De Nederlandse bank ING heeft na een storm van protest de loonsverhoging van haar topman, Ralph Hamers, ingetrokken. De 52-jarige Nederlander, die enkele jaren geleden nog ING België leidde, zou zijn loon met 50 procent zien stijgen tot 3 miljoen euro per jaar. De beslissing werd in Nederland op ongeloof onthaald. "De raad van bestuur van ING heeft te weinig rekening gehouden met de maatschappelijke gevoeligheden", vindt Xavier Baeten, professor aan de Vlerick Business School en gespecialiseerd in verloningsbeleid.

DE WEEK

Nu in Duitsland een pro-Europese regering aantreedt, kunnen Berlijn en Parijs beginnen aan hun grote missie: de overleving van de euro. Veertien Duitse en Franse economen wijzen de weg. Voor Europa is het erop of eronder, zegt Hans Geeroms, want een alternatief is er niet. "De euro is het werkelijke cement van de Europese Unie."

BUSINESS

De Telenet-topvrouw Martine Tempels ontspant graag aan zee en droomt ervan dat kinderen leren te programmeren in het basisonderwijs.

BUSINESS

De regio's Catalonië, Vlaanderen, Schotland, Madeira en Zuid-Tirol zijn het meest vatbaar voor separatisme, leert een studie van twee Vives-economen. Redenen zijn onder meer het beperkte verlies aan schaalvoordelen bij een afscheiding en een welvaartstoename door minder transfers. Toch blijft het economisch onafhankelijkheidsdividend moeilijk te berekenen.

BUSINESS

Waarom is Spotify zo populair, en zijn concurrenten veel minder? De software is geen verklaring, net zo min als het aanbod of de prijs. Het enige concurrentievoordeel van het Zweedse bedrijf is zijn op autonomie gebaseerde bedrijfscultuur. Dat zegt de Zweed Henrik Kniberg, een van de architecten van de aanpak van Spotify.

BUSINESS

De Duitse multinational Robert Bosch, de grootste toeleverancier ter wereld van de automobielindustrie, speelt de hoofdrol in de digitale en geconnecteerde toekomst. Dat werd niet alleen bevestigd in Berlijn, waar Bosch twee weken geleden het evenement Connected World hield, maar ook in thuishaven Stuttgart.

BUSINESS

Shapewear is corrigerend ondergoed, waarmee het lichaam beter beantwoordt aan het schoonheidsideaal. Vrouwen én mannen maken er steeds meer gebruik van.

BUSINESS

Het Oost-Vlaamse LensGroup ambieert met een actieve overnamestrategie een leidende rol in de consoliderende Europese onlinelenzenmarkt. Topman Koen Anné richt de blik daarbij eerst en vooral op Duitsland.

BUSINESS

Ingenieurs en designers die bewegende toepassingen zoals auto's, drones of helmen ontwerpen, moeten rekening houden met de luchtweerstand. Daarvoor kunnen ze een beroep doen op AirShaper: een virtuele windtunnel die vertelt hoe gestroomlijnd hun concepten zijn.

BUSINESS

Met een fabriek op een vrachtwagen en de bijna volledige sluiting van de cirkel bij een reeks bestanddelen van geneesmiddelen sleept Janssen Pharmaceutica de Belgian Business Award for the Environment in de wacht.

BUSINESS

Wie via het onlinekortingplatform Earnieland iets koopt in een webshop, krijgt van Earnieland geld terug. "Anders dan de Googles van deze wereld, delen wij onze commissie op de verkoop met onze klanten."

BUSINESS

De kunstgrasmarkt staat voor een consolidatiegolf. Met een nieuwe, kapitaalkrachtige aandeelhouder wil Sport & Leisure Group uit Sint-Niklaas daarin een hoofdrol opeisen.

GAZELLEN

De vennootschap Bunz omvat de Belgische activiteiten van Ellis Gourmet Burger. De betere hamburgerketen telt in eigen land veertien vestigingen en binnenkort opent een restaurant in Luik. Het bedrijf koestert ook internationale ambities.

GAZELLEN

1 + 1 = 3. Dat geldt zeker voor Bluecrux, het resultaat van de fusie van twee consultancybedrijven, The Crux en Bluegrass Consulting. De complementariteit en de extra schaalgrootte hebben tot een versnelde groei geleid.

GAZELLEN

Brussels Airport veilt zijn kunstcollectie. Een historische kans voor verzamelaars, volgens de veilingmeester. Jammer, zeggen anderen, want welk museum brengt jaarlijks 22 miljoen mensen in contact met kunst?

AFTERWORK

Medardo Rosso verdient een solotentoonstelling als een van de grote voorlopers van de moderne beeldhouwkunst. Al is het de vraag of de timing in het Gentse Museum voor Schone Kunsten ideaal is, na de Toporovski-storm.

AGENDA

De paniek heeft zich weer meester gemaakt van de markt van de cryptomunten. Is het de schuld van de regelgevers, de piraten of een Japanse walvis?

MONEYTALK

Beleggers moeten er rekening mee houden dat de economische groei in de toekomst structureel zwakker zal zijn dan in het verleden, stelt James Lamont.

MONEYTALK

'Bij gebrek aan internationale regels - ook in de Europese Unie - zijn landen in principe volledig vrij hun systeem van successierechten zelf te bepalen. Zo bestaat de kans dat een erfenis door de verschillen in regelgeving in meer dan één land wordt belast.' Dat zegt Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht.

MONEYTALK