Web weergave

Volgens John Hulsman weet elke Amerikaan hoe weinig de Europese landen spenderen aan defensie. "Ook in opkomende landen als Turkije, Indonesië, India en Argentinië weten ze maar al te goed dat Europa 'minder dan niets' aan het leger uitgeeft. Dat is om problemen vragen." Hulsman sprak vorige week op de Trends Investment Summit 2020.

COVERVERHAAL

Met zijn hoge werkzaamheidsgraad, lange loopbanen, sterke bedrijven ondanks hoge loonkosten en een hoge plaats in de competitiviteitsrankings is Zweden al jaren een benchmark voor België. De architect van dat Scandinavische model, ex-premier Carl Bildt, waarschuwt wel: "België heeft met zijn begrotingstekort en hoge staatsschuld weinig ruimte om een schok zoals de coronacrisis op te vangen."

INTERVIEW

Elien Pieters wil de consument ervan overtuigen dat de chrysant geen oubollige kerkhofbloem is, maar een hippe plant die op elk terras past. Ze kreeg de Womed Award 2019, de prijs voor de ondernemende vrouw van het jaar.

HET GEZICHT

In een ongeziene zet heeft OPEC-leider Saudi-Arabië dit weekend een prijzenoorlog op de oliemarkt veroorzaakt. Al jaren houden olieproducerende landen de productie kunstmatig laag om de olieprijs op niveau te houden. Rusland vreest marktaandeel te verliezen en wil het olieaanbod niet nog meer verkrappen. Als tegenreactie lanceerde Saudi-Arabië nooit vertoonde kortingen op de olieprijs en verhoogt het de productie. Rusland dreigt hetzelfde te doen. Onafhankelijk financieel adviseur Johan Braem heeft zelden zo'n boude zet gezien.

DE WEEK

In België komt de invoering van het supersnelle mobiele netwerk 5G met horten en stoten op gang. Voor onze zwakke productiviteitsgroei en ellenlange files lijkt de technologie de reddende engel. Maar we weten nog altijd niet of 5G wel zo'n groot verschil zal maken. Techjournalist Tom Cassauwers schreef een boek over 5G. Hier leest u een voorpublicatie over welke toepassingen 5G mogelijk maakt.

BUSINESS

Op 17 maart presenteert bpost zijn jaarresultaten voor 2019. Dat zal gebeuren zonder Koen Van Gerven, die eind februari afzwaaide als CEO. Er worden weinig verrassingen verwacht, maar het is wel uitkijken welke richting opvolger Jean-Paul Van Avermaet wil inslaan.

BUSINESS

Louis Jonckheere, de ene oprichter van Showpad, is teruggekeerd naar de Verenigde Staten om er de chief operating officer te vervangen. "Ik wil weer dichter bij sales en marketing staan", zegt de andere oprichter, CEO Pieterjan Bouten.

BUSINESS

Ondernemen is een vrijwillige rit op een uiterst wilde rollercoaster. Grote hoogtes en laagtes wisselen elkaar erg snel af, altijd onvoorspelbaar. Hoe zwaar is de emotionele last voor ondernemers? Hoe is ze beter te dragen?

BUSINESS

Cocktailbars spelen in op dezelfde trends als de koffie- en de wijnbars. Ook die bars verkopen een gepersonaliseerd premiumproduct en willen beleving creëren.

BUSINESS

Bedrijven zoeken hun witte merel op de arbeidsmarkt, en werknemers hebben steeds meer afgelijnde verwachtingen van hun volgende baan. Betuned probeert beide partijen zo goed mogelijk aan elkaar te koppelen.

BUSINESS

Solidariteit voor het Gezin en Thuishulp slaan de handen in elkaar. De nieuwe zorgspeler i-mens profileert zich met bijna 12.000 werknemers als geïntegreerd en humanistisch. Op 5 maart nam de organisatie de eerste nieuwe dienstauto's in gebruik.

BUSINESS

Jean-Jacques Delmée leidt sinds midden vorig jaar Eneco Belgium, het nummer drie op de Belgische energiemarkt. "De overheid moet de koers uitzetten. Daar hoort kernenergie niet bij", meent hij.

BUSINESS

De verzekeringsgroep Athora haalde een paar weken geleden 1,8 miljard euro vers kapitaal op. Het geld moet onder meer dienen om de groei in de Benelux te ondersteunen. Athora zette in 2018 voet aan de grond in België door de overname van Generali Belgium.

BUSINESS

Met haar productiehuis Zie Ze Doen maakte Geertrui Coppens warme tv-programma's zoals Week van liefde. Nu bedenkt ze concepten om het leven in woon-zorgcentra aangenamer te maken. "Een woon-zorgcentrum moet iets zijn om naar uit te kijken."

AFTERWORK

In een nieuw retrospectief over Andy Warhol kijkt Tate Modern in Londen voorbij het cliché van de Campbell's-soepblikken en de Marilyn Monroes.

AGENDA

Het seizoen van de jaarverslagen staat voor de deur. Zelfs in tijden van internet en overvloed aan informatie hebben de lijvige documenten hun nut, menen analisten. "De gulden regel voor bedrijven is dat ze beter open communiceren."

MONEYTALK

De banken worden midscheeps getroffen door de koersval op de beurzen. Toch verwacht Karel Lannoo, de CEO van de Europese denktank CEPS, geen herhaling van de bankencrisis zoals in 2008 en 2011.

MONEYTALK

'Het vervullen van prestigetaken is een dankbare aanvulling van het professionele cv en een versterking van het professionele profiel.' Dat zeg Koen Van Duyse partner van Tiberghien Advocaten.

MONEYTALK

De race om groene energie gaat niet alleen tussen producenten van windturbines en elektrische auto's. Er zijn domeinen die nog onontgonnen zijn voor beleggers.

MONEYTALK