Web weergave

Nu het einde van het jaar nadert, selecteert MoneyTalk de artikels die in 2018 het meest in de smaak vielen bij de lezers. In dit artikel uit maart wogen we de voor-en nadelen van een woning kopen en huren tegen elkaar af.

COVERVERHAAL

In België worden te weinig de succesverhalen van ondernemers met een migratie-achtergrond belicht. Het sp.a-parlementslid Güler Turan hoopt daar met haar boek Baanbrekers iets aan te doen. "We hebben rolmodellen nodig om jongeren te inspireren."

INTERVIEW

Voor het eerst in negen jaar wordt in Duitsland een sociaaldemocraat minister van Financiën. Maar het ziet er niet naar uit dat Olaf Scholz zal breken met het beleid van zijn voorganger, de havik Wolfgang Schäuble. Het begrotingsevenwicht blijft heilig.

HET GEZICHT

Op het Mobile World Congres in Barcelona klonken verdachtmakingen aan het adres van de Chinese telecomfabrikanten. Ze zouden te veel invloed hebben op de ontwikkeling van 5G, het communicatiesysteem van de volgende generatie. Heel België communiceert mobiel via Chinese radioapparatuur. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken, zegt Luc Van den hove, de CEO van imec.

DE WEEK

De voorbije maanden rezen twijfels over AB InBev. Die verdwenen als sneeuw voor de zon met de bekendmaking van de jaarcijfers begin deze maand. De wereldwijde leider op de biermarkt wordt almaar meer ongenaakbaar, en de voorsprong op de concurrenten wordt alleen maar groter.

BUSINESS

Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is het nieuwe Belgische wielerseizoen op gekomen. In de komende maanden wordt ieder weekend wel ergens te lande een koers gereden. Drukke tijden dus voor Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en collega's. Maar lang niet alleen de bekende wielrenners verdienen met fietsen hun brood.

BUSINESS

De transactiewaarde van sommige fusies doet vermoeden dat we dichter bij het einde van de fusiecyclus staan dan bij het begin. Dat zegt Jean-Pierre Blumberg, advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen .

BUSINESS

Op 15 maart verzamelt het Belgische start-upgeweld in Brussel voor de Tech Startup Day. Met And& in Leuven en SuperNova in Antwerpen zijn dit jaar nog twee nieuwe ambitieuze techevenementen in de maak. Of zet België beter in op één groot internationaal event, zoals andere kleine landen als Finland, Nederland of Portugal met succes deden?

BUSINESS

De familie Van den Driessche staat al sinds 1938 aan het hoofd van de suikerbakkerij Joris. De muisjes, beertjes en Belga's van Joris zijn klassiekers.

MADE IN BELGIUM

Francis Vrancken van het aannemingsbedrijf DCA wordt mede-eigenaar van de voetbalclub Beerschot Wilrijk. De club wordt het uithangbord voor de vastgoedprojecten van zijn bedrijf. Als de 'ratten van het Kiel' naar eerste klasse stijgen, zijn wel investeringen nodig. Winst maken is echter de doelstelling van Vrancken.

BUSINESS

Patrick Andersen, de CEO van delaware, maakt saus waarin een lepel kan rechtstaan. Zijn BMW R GS1200 verraadt dan weer een avontuurlijke aanleg.

BUSINESS

Met MC Rent lanceert Marie's Corner een gloednieuwe dienst, waarmee hotels, restaurants of bedrijven meubels kunnen leasen. Daarmee speelt de Belgische fabrikant van maatmeubilair in op een algemene trend.

BUSINESS

Te weinig vrouwen in het bestuur: ook de studentenorganisatie Capitant kampt met dat probleem. Daarom organiseert ze het Ladies Network, een reeks evenementen die jonge vrouwen de kans geeft te netwerken met bedrijven in de financiële sector.

BUSINESS

De overname van Ablynx door het Franse Sanofi zette onze biotechsector wereldwijd in de schijnwerpers. Meteen groeide de speculatie over een overname van die andere Vlaamse biotechparel Galapagos. Oprichter Onno van de Stolpe wil dat vermijden.

GAZELLEN

Het gaat hard voor Belcotec. Het HVAC-bedrijf zag zijn omzet in vijf jaar aandikken van 1 miljoen tot ruim 16 miljoen euro. Vorig jaar nam het bedrijf zijn intrek in een nieuw bedrijfsgebouw in het Innovatiepark in Geel.

GAZELLEN

Tijdens zijn studies in Parijs bestudeerde Pieter Vanovermeire alternatieven voor het wegvervoer. In 2009 richtte hij samen met Ronny Dillen de private spoorwegmaatschappij Railtraxx op.

GAZELLEN

De vergrijzing is een populair beleggingsthema. Vastgoed is de favoriete belegging van veel Belgen. Voeg die twee samen en je komt uit bij de assistentiewoning. Is succes gegarandeerd of let je toch maar op voor de hype?

BUSINESS

Topkwaliteit, een eclectisch aanbod en een vernieuwde selectie van de standhouders: de mondiale verzamelaarswereld is opnieuw present op TEFAF in Maastricht.

AGENDA

Pechhulp maakt steeds meer deel uit van het servicepakket dat automerken en verzekeraars aanbieden aan hun klanten.

MONEYTALK

De beurshausse van de voorbije jaren is voorbijgegaan aan de fondsen die beleggen in infrastructuur. Maar de beheerders geloven dat de bedrijven die deelnemen aan grote infrastructuurprojecten op lange termijn goede vooruitzichten hebben.

MONEYTALK