Web weergave

De Europese instellingen tikten ons land vorige week twee keer op de vingers. Zo noemde de speciale onderzoekscommissie TAX3 van het Europees Parlement België expliciet een land dat belastingontwijking in de hand werkt. "België beschouwen als belastingparadijs is echter bij de haren getrokken", zegt Steven Vanden Berghe van de Rulingcommissie.

DE WEEK

De federale regering kiest de komende weken uit drie kandidaten voor de bouw en het onderhoud van twaalf mijnenjagers. Het Nederlands-Belgische consortium Damen-Imtech wil de opdracht gebruiken om een nieuwe techvalley te ontwikkelen in Vlaanderen. Daar kan een drone-industrie uit groeien.

BUSINESS

De Oost-Vlaamse serieondernemer Stefan Van Overbeke, medeoprichter van Outspot en nu actief met Beedrop, heeft brede interesses. Hij speelt piano, houdt van tapbiljart en trekt zich graag terug in de bergen in Andalusië.

BUSINESS

Een coalitie van spoorvrachtvervoerders vraagt maatregelen voor een klimaatvriendelijker vrachtvervoer. "De aandacht voor het klimaat is een kans voor het spoorvrachtvervoer", zegt Geert Pauwels, CEO van Lineas en een van de gezichten van de Rail Freight Forward-coalitie.

BUSINESS

Free Vroome en David Parent namen Vache Bleue in 2012 over via een managementbuy-out. Na jaren van kaas snijden, raspen en verpakken, gingen ze hun droom achterna: zelf kaas maken. Een overname in Duitsland maakt die droom waar.

BUSINESS

Een van de vijftien Sportoase-vestigingen zal dit jaar het 25 miljoenste entreekaartje van het multisportbedrijf verkopen. De filialen combineren een zwembad met sport- en horecafaciliteiten. Het is een markt waarin de concurrentie toeneemt.

ZOOM

De globalisering heeft de voorbije dertig jaar de wereldorde bepaald. De toevoer van goederen, geld, ideeën en mensen over de grenzen heen nam voortdurend toe. Maar sinds kort vertraagt het tempo van de economische integratie over de hele wereld. Gaan we van globalisering naar slowbalisering?

BUSINESS

Een op de acht Belgen noemt zich verslaafd aan zijn mobiele toestel. Met enkele eenvoudige ingrepen kunt u minder afhankelijk worden van uw mobieltje, zonder dat u het toestel definitief hoeft af te zweren.

BUSINESS

Met de overname van de vestigingen van Vanden Bergh groeit de sanitaire groothandel Desco uit tot een familiale groep met landelijke dekking. De dochters van de vierde generatie staan te trappelen om over te nemen, maar hun vader blijft voorlopig aan het roer.

BUSINESS

'Zelfs als we weten dat informatie vals is, laten we er ons toch door beïnvloeden.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De National Portrtait Gallery in Londen haalt de meest Britse fotograaf van de laatste vijftig jaar binnen: Magnum-rebel Martin Parr.

AGENDA

Na een rampzalig jaar vonden de flexibele gemengde fondsen begin 2019 hun oude elan terug. Een overzicht van de populairste producten.

MONEYTALK