Er zijn enkele voor de hand liggende maatregelen om de verspreiding van het virus minstens gevoelig te vertragen, zonder de economie te ontwrichten. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.
De uitbraak van het coronavirus legt de kwetsbaarheid van het geglobaliseerde productieapparaat bloot. De vraag is of bedrijven hun toeleveringsketens tegen zulke rampen kunnen beschermen. En tegen welke prijs.
Terwijl in China het aantal besmettingen met het coronavirus over zijn piek lijkt te zijn, verspreidt het zich snel over de rest van de wereld. Met alle economische gevolgen van dien. Het zal erop aankomen de ziekte af te remmen.
Als de peilingen betrouwbaar zijn, wordt Friedrich Merz de nieuwe voorzitter van de Duitse christendemocraten, de CDU van bondskanselier Angela Merkel. Het afscheid van het merkelisme leidt tot een behoudsgezindere, liberalere maar ook meer pro-Europese koers.
Crisissen zijn een barometer voor de schokbestendigheid van een organisatie of land. Marketeer Fons Van Dyck, hoofd van Think BBDO en hoogleraar strategische communicatie aan de VUB, wijst op mogelijke pijnpunten in België.
In haar recentste rapport over ons land hekelt de Europese Commissie de Belgische beleidsstilstand. Die bezorgdheid deelt ook de bedrijfswereld, leert een rondvraag van Trends bij CEO's. Al vinden ze niet dat er tot elke prijs een regering op de been moet worden gebracht, als die de Belgische economie en overheidsfinanciën schade berokkent.
Van een al vaak voorspelde inhaalbeweging ten opzichte van Vlaanderen is in Wallonië geen sprake. Volgens Waalse economen zijn de oorzaken niet ver te zoeken: de arbeidsmarkt presteert ondermaats, de productiviteitsgroei is stilgevallen, het weefsel van ondernemingen is niet uitgebreid genoeg, Wallonië loopt digitaal achter en het onderwijs is een zorgenkind.
Rolmodellen zijn cruciaal voor meer genderdiversiteit in bedrijven. "Als je geen rolmodel hebt, kun je ook niet dromen over wat je kan bereiken", zeggen Joëlle Frijters en Elke Kraemer. Zij zijn de iniatiefnemers van de eerste Belgische Inspiring Fifty, een lijst van vijftig vrouwelijke rolmodellen in de techsector.
De verschillen tussen mannen- en vrouwenhersenen zijn niet zozeer aangeboren, maar vooral het gevolg van hoe de wereld vrouwen en mannen anders behandelt. Dat is de stelling van de Britse Gina Rippon. "Negatieve stereotypes veranderen je gedrag, maar ze veranderen ook je brein."
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag gooit de filosofe Griet Vandermassen een knuppel in het hoenderhok. Ze pleit voor meer aandacht voor de biologische componenten in het feministische discours. 'Nu worden de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen vooral genegeerd.'
Dertig jaar geleden richtte voormalig topatleet Bob Verbeeck zonder businessplan een sportconsultancybedrijfje op. Vandaag leidt hij met Golazo een Europees sport- en gezondheidsimperium dat groeit als kool en ambitieuze plannen koestert.
Met tweehonderd medewerkers is OTA Insight in de luwte uitgegroeid tot een van de meest succesvolle start-ups van Belgische techondernemers. Een van de oprichters, Adriaan Coppens, richt na een sabbatjaar een nieuwe start-up op: hij wil een specialist in data-analyse voor de logistieke sector uit de grond stampen.
Colruyt Group en Fluxys mikken resoluut op de industriële opmars van groene waterstof. Samen bouwen ze Hyoffwind, een productie-installatie die tegen 2023 moet verrijzen in Zeebrugge.
AB InBev blijft de concurrentie mijlenver vooruit. Toch zakte het aandeel van de wereldmarktleider in de biersector in de voorbije horrorbeursweek naar de laagste koers sinds begin 2012. Er is meer aan de hand dan paniek rond het coronavirus. Je moet als wereldleider niet alleen gelijk hebben, je moet ook gelijk krijgen.
Het Gentse Epilog helpt artsen EEG-gegevens efficiënter en objectiever te analyseren. Dat leidt tot een betere diagnose en behandeling van hersenaandoeningen zoals epilepsie en alzheimer.
Tegen alle vooruitzichten in winnen de verzekeringsmakelaars nog marktaandeel, terwijl de e-commerce marginaal klein blijft. De sterkte van de makelaardij op de verzekeringsmarkt is een typisch Belgisch fenomeen.
De werknemers van het bouw- en wegenbouwbedrijf DCA uit Beerse hadden het voorbije jaar heel wat te vieren. In de eerste plaats was er de 50ste verjaardag, maar het bedrijf kreeg ook het certificaat van Great Place to Work, de BIM Award en de titel Innovator van het Jaar. Als afsluiter van het feestjaar gaat DCA nu ook lopen met de trofee van Trends Gazellen Ambassadeur.
Door een combinatie van organische groei en overnames zag de IT-dienstverlener ESAS zijn omzet in 2019 verdubbelen tot 174 miljoen euro. Het bedrijf is actief in de Benelux, maar koestert nationale en internationale plannen. Na de recente hertekening van de aandeelhoudersstructuur is het bedrijf helemaal klaar voor verdere groei.
In een wereld van giganten doet de afvalophaler Afval Alternatief het op zijn eigen manier. Het bedrijf met hoofdkwartier in Dessel telt al 54 medewerkers en heeft de 10 miljoen euro omzet in het vizier.
Kerktorens en andere historische hoogbouw domineren de skyline van onze steden. Maar ook woontorens eisen steeds vaker hun plekje op. Schoorvoetend en geholpen door de verdichtingsopgave overwinnen steden hun hoogtevrees.
Als u zich gedraagt als een wolf, een mannelijke stereotype, dan komt u gemakkelijker weg met ethische problemen. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.
Hij staat sinds vorige week op de kunst- en antiekbeurs Tefaf Maastricht, maar in zijn hoofd zit kunsthandelaar Georges de Jonckheere al elders. De Belg is unaniem verkozen om La Biennale Paris uit het slop te halen. "Als neutrale Belg ben ik pragmatischer dan de meeste Fransen."
Met zijn expo 'Exit' krijgt Kris Martin na twintig jaar ironisch genoeg zijn eerste grote museumshow in het S.M.A.K. de timing met De EXPO OVER Van Eyck kan niet beter.
Veel spaarders zijn als de dood voor de financiële markten. Beleggingsfondsen kunnen hen over die vrees helpen. Zeven vragen en antwoorden voor een eerste kennismaking met de fondsenwereld.
De fondsenspecialist Morningstar heeft zijn jaarlijkse onderscheidingen uitgedeeld aan de beste vermogensbeheerders en beleggingsfondsen op de Belgische markt.
'Net zoals bij de afschaffing van de woonbonus zal worden geargumenteerd dat de afschaffing van een belastingkrediet geen belastingverhoging is. Maar de Vlaamse ondernemingen zullen wel een gepeperde aanslag onroerende voorheffing voor de kiezen krijgen.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat bij Rivus en gastdocent aan de Fiscale Hogeschool.