Web weergave

De uitbraak van het coronavirus legt de kwetsbaarheid van het geglobaliseerde productieapparaat bloot. De vraag is of bedrijven hun toeleveringsketens tegen zulke rampen kunnen beschermen. En tegen welke prijs.

COVERVERHAAL

Terwijl in China het aantal besmettingen met het coronavirus over zijn piek lijkt te zijn, verspreidt het zich snel over de rest van de wereld. Met alle economische gevolgen van dien. Het zal erop aankomen de ziekte af te remmen.

COVERVERHAAL

Crisissen zijn een barometer voor de schokbestendigheid van een organisatie of land. Marketeer Fons Van Dyck, hoofd van Think BBDO en hoogleraar strategische communicatie aan de VUB, wijst op mogelijke pijnpunten in België.

DE WEEK

Van een al vaak voorspelde inhaalbeweging ten opzichte van Vlaanderen is in Wallonië geen sprake. Volgens Waalse economen zijn de oorzaken niet ver te zoeken: de arbeidsmarkt presteert ondermaats, de productiviteitsgroei is stilgevallen, het weefsel van ondernemingen is niet uitgebreid genoeg, Wallonië loopt digitaal achter en het onderwijs is een zorgenkind.

BUSINESS

Europa heeft een grensprobleem: het kan geen geografische grenzen afdwingen. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Dertig jaar geleden richtte voormalig topatleet Bob Verbeeck zonder businessplan een sportconsultancybedrijfje op. Vandaag leidt hij met Golazo een Europees sport- en gezondheidsimperium dat groeit als kool en ambitieuze plannen koestert.

BUSINESS

Met tweehonderd medewerkers is OTA Insight in de luwte uitgegroeid tot een van de meest succesvolle start-ups van Belgische techondernemers. Een van de oprichters, Adriaan Coppens, richt na een sabbatjaar een nieuwe start-up op: hij wil een specialist in data-analyse voor de logistieke sector uit de grond stampen.

BUSINESS

Colruyt Group en Fluxys mikken resoluut op de industriële opmars van groene waterstof. Samen bouwen ze Hyoffwind, een productie-installatie die tegen 2023 moet verrijzen in Zeebrugge.

ZOOM

AB InBev blijft de concurrentie mijlenver vooruit. Toch zakte het aandeel van de wereldmarktleider in de biersector in de voorbije horrorbeursweek naar de laagste koers sinds begin 2012. Er is meer aan de hand dan paniek rond het coronavirus. Je moet als wereldleider niet alleen gelijk hebben, je moet ook gelijk krijgen.

BUSINESS

Het Gentse Epilog helpt artsen EEG-gegevens efficiënter en objectiever te analyseren. Dat leidt tot een betere diagnose en behandeling van hersenaandoeningen zoals epilepsie en alzheimer.

BUSINESS

De werknemers van het bouw- en wegenbouwbedrijf DCA uit Beerse hadden het voorbije jaar heel wat te vieren. In de eerste plaats was er de 50ste verjaardag, maar het bedrijf kreeg ook het certificaat van Great Place to Work, de BIM Award en de titel Innovator van het Jaar. Als afsluiter van het feestjaar gaat DCA nu ook lopen met de trofee van Trends Gazellen Ambassadeur.

GAZELLEN

Door een combinatie van organische groei en overnames zag de IT-dienstverlener ESAS zijn omzet in 2019 verdubbelen tot 174 miljoen euro. Het bedrijf is actief in de Benelux, maar koestert nationale en internationale plannen. Na de recente hertekening van de aandeelhoudersstructuur is het bedrijf helemaal klaar voor verdere groei.

GAZELLEN

Kerktorens en andere historische hoogbouw domineren de skyline van onze steden. Maar ook woontorens eisen steeds vaker hun plekje op. Schoorvoetend en geholpen door de verdichtingsopgave overwinnen steden hun hoogtevrees.

BUSINESS

Als u zich gedraagt als een wolf, een mannelijke stereotype, dan komt u gemakkelijker weg met ethische problemen. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Met zijn expo 'Exit' krijgt Kris Martin na twintig jaar ironisch genoeg zijn eerste grote museumshow in het S.M.A.K. de timing met De EXPO OVER Van Eyck kan niet beter.

AGENDA

Veel spaarders zijn als de dood voor de financiële markten. Beleggingsfondsen kunnen hen over die vrees helpen. Zeven vragen en antwoorden voor een eerste kennismaking met de fondsenwereld.

MONEYTALK