Web weergave

Het is een ontgoocheling dat China in zijn nieuwe vijfjarenplan blijft inzetten op het zwaar vervuilende steenkool, zegt professor en voormalig directeur-generaal Klimaat bij de Europese Commissie Jos Delbeke.

DE WEEK

Na de tweede lockdown zullen we terug naar kantoor willen om collega's te ontmoeten. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne maakt alvast een opening van een terugkeerdag per week. Bedrijven willen dat ook, om de cohesie van hun teams te versterken. Maar een sprong van 0 naar 100 procent kantoorwerk komt er niet. Experts voorspellen een hybride vorm van werken, met twee of drie dagen telewerk per week.

BUSINESS

Het Britse Hiro Capital pompt 1,8 miljoen euro in de kleine Leuvense gamestudio Happy Volcano. Hiro Capital is niet de eerste de beste durfkapitaalgroep. De man achter het fonds maakte van Lara Croft een videogame-icoon.

BUSINESS

De Gentse start-up Augias heeft een licentie verworven om in zijn app ROOV bankrekeningen van gebruikers te koppelen aan instrumenten voor data- en budgetbeheer. Er is ook 1,15 miljoen euro vers kapitaal opgehaald bij Vlaamse ondernemers.

BUSINESS

De stikstofdiscussie verhit de gemoederen in de Vlaamse regering. De potentiële impact is enorm. Bedrijven, landbouwers en bouwontwikkelaars houden de adem in. Vijf vragen na de vernietiging van een vergunning.

BUSINESS

Ondanks het arrest over de terugdraaiende teller van het Grondwettelijk Hof slaagt Opteco, de Zonhovense installateur van zonnepanelen, warmtepompen, airco's en thuisbatterijen, er nog altijd in te groeien. Met een zelf ontwikkelde technologie waarmee thuisbatterijen met elkaar kunnen communiceren, trekt CEO Ben Kunnen ook naar het buitenland.

TRENDS GAZELLEN 2021

Duurzaamheid hoort centraal te staan bij bedrijven, om onze economie fundamenteel om te gooien. Maar dat is geen gemakkelijke oefening. "Groei en duurzaamheid zijn het yin en yang van de komende decennia: noodzakelijk en complementair aan elkaar."

BUSINESS

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Spadel verdient het label omdat de hele productieketen klimaatneutraal is. Ook voor de marktleider in mineraalwater was het coronajaar moeilijk. Spa zag nochtans zijn volumes groeien, door de stormloop naar de winkels en de grote vraag naar familieflessen van anderhalve liter. CEO Marc du Bois is vooral blij met de blijvers na corona: gezonder leven en de groeiende trots voor lokale producten.

BUSINESS

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Lokkal verdient het label omdat het mensen helpt te kiezen voor lokaal gekweekte voeding. Drie jonge Mechelaars stampten in volle coronacrisis Lokkal uit de grond. Met die app kunnen consumenten lokale voedingswaren bestellen en aan huis laten leveren.

BUSINESS

Je kunt prachtige resultaten boeken zonder uitgesproken leiderschap. Of is het blijvende succes van Apple echt toe te schrijven aan Tim Cook?, vraagt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens zich af.

BUSINESS

Er zijn duizenden fondsen beschikbaar op de Belgische markt. Hoe kunnen beleggers daaruit een keuze maken? We gingen te rade bij enkele specialisten.

MONEYTALK