Web weergave

De oorlog in Oekraïne maakt het debat over een Europees leger zeer actueel. Maar dat zal niet voor morgen zijn. Defensie is een nationale bevoegdheid, waardoor elke lidstaat zijn eigen materieel en wapensystemen aankoopt, bij voorkeur bij de eigen defensie-industrie.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Het Westen probeert de rijke Russische medestanders van Vladimir Poetin te treffen waar het pijn doet: in hun portemonnee. Hun tegoeden worden bevroren, of toch dat deel dat niet in belastingparadijzen verstopt zit. Dat leidt tot een nooit geziene batterij maatregelen, waarvan de afloop voorlopig uiterst onzeker is.

INVASIE IN OEKRAÏNE

De oorlog plet de Europese Centrale Bank tussen hamer en aanbeeld. Als ze te fors reageert op de oplopende inflatie, dreigt ze het herstel te verstikken. Als ze te soft reageert, dreigt de inflatie te ontsporen. Maar wat de ECB ook doet, het risico op stagflatie is enorm toegenomen.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Het Westen heeft niet alleen een financieel ijzeren gordijn opgetrokken om Rusland economisch te verzwakken. Het legt ook de westerse export van hoogtechnologische producten en diensten naar Rusland bijna volledig stil. Maar ook dat is geen wondermiddel om het Russische leger te verzwakken en het offensief in Oekraïne te stoppen.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Virale berichten op sociale media beïnvloeden de publieke opinie en zetten westerse regeringen aan tot actie tegen de Russische inval in Oekraïne.

HET BESTE UIT..

Beleggers overal ter wereld hebben voor minstens 150 miljard dollar aan Russische activa in hun portefeuilles zitten. Nu het land afgesneden is van het mondiale financiële systeem, zoeken ze wanhopig naar manieren om die van de hand te doen.

HET BESTE UIT..

Pieter Verstraete is bedrijfsadviseur in China

HET BESTE UIT..

De marges van de aannemingsbedrijven slinken door de snel opeenvolgende prijsstijgingen van het bouwmateriaal. Dat was al langer een probleem en de Russische inval in Oekraïne zal dat alleen nog nijpender maken. Soms werken aannemers met facturen die fluctueren met de dagprijs van het materiaal. Te nemen of te laten.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Dankzij corona beleeft de luchtvracht gouden tijden. In Zaventem haalde het cargovolume vorig jaar een recordgroei. Ook 2022 zag er goed uit, tot de oorlog in Oekraïne losbarstte. Brussels Airport verwacht geen zware impact op het cargovolume, al zullen de tarieven moeten stijgen.

INVASIE IN OEKRAÏNE

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Na de coronaklap investeert het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza naarstig verder om de grootse plannen van oprichter Eric Domb uit te voeren: een buitengewone tuin creëren waarin alle pracht van deze planeet besloten ligt. Op lange termijn heeft Domb een droom die nóg ambitieuzer is dan al wat hij tot nu heeft gedaan. "Het park moet een oord worden waar we mensen aanmoedigen om op te komen voor de natuur."

INSPIRATIE

Leuven wil tegen 2030 klimaatneutraal zijn. Om dat te financieren rekent de stad op middelen die de Europese Unie uitdeelt aan honderd uitverkoren middelgrote steden. Maar hoe dan ook is de Dijlestad een pionier in duurzaamheid.

INSPIRATIE

Invibes Advertising plaatst voor grote merken advertenties tussen redactionele artikels op mediawebsites. Daarmee neemt het Gentse bedrijf het op tegen giganten als Google en Facebook. Invibes zag zijn omzet in 2021 verdubbelen en het haalde 17 miljoen euro op. "Met dat geld willen we nog meer internationaal gaan", zegt medeoprichter Kris Vlaemynck.

INSPIRATIE

'We zijn op de goede weg, maar duurzaamheid is nog altijd niet de norm. Duurzaamheid heeft nog niet ieder van ons doordrongen.' Dat zegt professor Nikolay Dentchev.

INSPIRATIE

Duurzaamheid staat bij de meeste bedrijven intussen hoog op de agenda. De tweejaarlijkse Belgian Business Award for the Environment bieden een inspirerende kijk op de mogelijkheden in de praktijk.

INSPIRATIE

De socialemedia-app TikTok werd in slechts enkele jaren razend populair. Het videokanaal biedt ook kansen voor bedrijven. Hoe pakt u een bedrijfs-TikTok aan?

INSPIRATIE

Gebroeders Geens bouwt machines die tegen een stootje kunnen. Het functionele ontwerp van de machines verraadt het gezonde boerenverstand van de ontwerpers.

INSPIRATIE

Over een beren- of een stierenmarkt heeft iedereen wel al eens gehoord. Maar hoe herken je ze? En wat betekenen ze voor je portefeuille?

MILLENNIALS AAN HET WOORD