Web weergave

De regering-Michel voerde in 2018 een taks op effectenrekeningen in, maar die werd vernietigd omdat ze inging tegen de grondwet. De regering-De Croo probeert de taks nieuw leven in te blazen. "Er blijft een reëel risico dat het Grondwettelijk Hof ook die taks zal vernietigen", waarschuwt Denis Emmanuel Philippe, advocaat-vennoot bij Bloom Law Firm.

DE WEEK

De woningprijzen stegen vorig jaar in Vlaanderen met maar liefst 6 procent, boven op de inflatie. Het aantal transacties daalde nochtans sterk. Volgens notaris Bart van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat is dat een gevolg van een sterke heropleving van de transacties na de lockdown. Maar er is meer aan de hand: duurder vastgoed is weer volop in trek.

BUSINESS

De Brusselse regering kreeg de banbliksems van de andere gewesten over zich heen omdat ze in 2022 een kilometerheffing wil invoeren. Vlaanderen en Wallonië zien er een belastingverhoging voor de pendelaars in. De Brusselse minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt, verdedigt de keuze: er moet een oplossing voor het fileprobleem komen. Ze relativeert de economische schade: "Londen, Singapore en Stockholm hebben een kilometerheffing en zijn geen economische woestijnen."

BUSINESS

De supermarkten van Colruyt Group werden in maart even overrompeld, en nog altijd is het werken in moeilijke omstandigheden. Maar CEO Jef Colruyt is duidelijk: ook al is er de coronacrisis, voor duurzaamheid mag de lat niet lager. "Tegen bedrijven die met duurzaamheid omgaan door er wat marketing rond te zetten, zeggen de jongeren: geen bullshit. Het moet echt zijn."

BUSINESS

Het Limburgse Addrelevance helpt uitgeverijen om de bannercampagnes van hun onlineadverteerders beter af te stemmen op hun lezers. Het aantal leads en verkopen stijgt daardoor gemiddeld met de helft.

BUSINESS

Ruim dertig jaar geleden studeerde Pattie Maes af als een van de eerste vrouwelijke informatici in België. Vandaag is ze hoogleraar aan het Amerikaanse MIT, een wereldvermaarde universiteit voor technologieonderzoek. Vrouwen zijn even goede technologen als mannen, en misschien zelfs betere, vindt ze. "Mannen zien technologie als technologie, vrouwen denken aan het waarom."

BUSINESS

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben elkaar beloofd goede vrienden te blijven. Maar de praktijk zou wel eens weerbarstig kunnen worden. De brexit zal nooit echt af zijn.

BUSINESS

De kans is groot dat u uw eindejaarsgeschenken online hebt gekocht. Naast de grote buitenlandse e-commerceplatformen openen ook meer en meer Belgische retailers een webwinkel.

BUSINESS

'Als jij mij uitnodigt op een diner, weet ik vanaf moment één dat ik jou vroeg of laat moet uitnodigen. Als ik dat niet doe, knaagt het binnenin.' Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School, spreekt over het goede doel.

BUSINESS

Gevoelens van opwinding, angst, kwetsbaarheid en onzekerheid bezorgden schrijver Ilja Leonard Pfeijffer het afgelopen jaar een claustrofobisch gevoel. Begin 2021 is hij, deels door de komst van vaccins, iets optimistischer gestemd. 'Deze pauze zou een mooie gelegenheid moeten zijn om na te denken of we alles opnieuw willen zoals het vroeger was.'

AFTERWORK

Zonnepannen of zonneleien zien eruit als een traditionele dakbedekking, maar wekken ook nog eens groene stroom op. Ze worden populair voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Waarin verschillen ze van klassieke zonnepanelen?

MONEYTALK